Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tiskopis dostaneš na finančáku a buď si ho vyplníš sama dle potvrzení o DPFO od zaměstnavatele + přiložíš k tomu doklad, že jsi byla na ÚP a poté na mateřské a nebo můžeš požádat nějakou účetní, která ti to vyplní ale listiny k tomu stejně budeš muset doložit. Vyplněný pak dáš na finančák - na podatelnu nebo přímo konkrétní pracovnici, která ti to tam bude zpracovávat.
https://adisepo.mfcr.cz/…/vstup.faces
tady to můžeš vyplnit sama i ti to spočítá. Můžeš požádat i posledního zaměstnavatele.
Ahojky. Minulý rok v březnu se mi narodilo dítě, jsem stále zaměstnaná na HPP, pobírala jsem mateřskou, teď rodičák. Od podzimu si přivydělávám na dohodu, mám podepsaný růžový formulář. Jak je to s daňovým přiznáním? Musím dělat nebo ne?
Podle toho, co píšeš, zřejmě povinnost podat daňové přiznání nevznikla. Čerpalas mezi mateřskou a rodičovskou řádnou dovolenou? Kolik peněz máš u dohody? Ptám se z toho důvodu, pokud by byla sražená nějaká záloha na daň, mohla by být teoreticky vrácena.
@Hanula1212 dovolenou jsem nečerpala a z dohody žádnou daň neodvádím - teď ji nemám u sebe, ale je to taková ta do 300h co se z ní nic neodvádí..
Dobrý večer holky,
nevíte některá, zda musím do daň. přiznání dávat všechny příjmy z DPP nebo jen ty, ze kterých byla odvedena srážková daň…
Tak do daňového přiznání musíš dát veškeré přímy zdaněné zálohovou daní a můžeš dát příjmy zdaněné srážkovou daní. Pokud se rozhodneš příjmy zdaněné srážkovou daní do přiznání dát, pak musíš všechny.
@Hanula1212
děkuji, takže všechny, ok
Jenže já bláhová si myslela, že mi vrátí všechny ty "srážkové daně, a ono mi to vychází o dost méně…
Možná jsem to špatně pochopila, měla jsem příjmy do 10.000,–Kč měs., takže u jednoho zaměstnavatele jsem měla podepsané prohlášení k dani_a pokud to uvedu do DP, tak z toho také počítám daň?
Už mi to hlava fakt nebere, něco jsem asi pochopila špatně…
Zálohová daň je od toho zálohová, že se v průběhu roku sráží jako záloha na daň a ta se vypořádá po skončení roku buď v rámci ročního zúčtování nebo v daňovém přiznání. Taky byla zřejmě uplatněna měsíčně sleva na dani na poplatníka. Pokud bys tyto příjmy do přiznání nedala, pak by byla sleva uplatněna 2×. Jednou měsíčně a jednou z příjmů zdaněných srážkovou daní v daň. přiznání.
Pokud měsíčně využíváš slevu na poplatníka aspoň částečně a nemáš žádné další slevy ani odpočty, pak ti nemůže být srážková daň vrácena celá.
Pokud např. zam. A 10000,– daň 1500 sleva 2070,– - ze slevy využito 1500, nevyužito 570,–
Zam. B 10000 srážková 1500
Pokud by to takto bylo celý rok, pak zjednodušeně řečeno na tu srážkovou daň zůstává z té slevy na poplatníka jen těch 570,– a maximálně ty mohou být vráceny. To píšu jen pro pochopení, samozřejmě s přepočtem na celý rok. Snad je to srozumitelné.
@Hanula1212 super, moc děkuji
přeji pěkný večer
Zdravím holky. Tedy kdyby sis pořád nebyla jistá, mám dobrou účetní - Monika Nejedlá z Corloxu. Vždycky nám to dělali v zaměstnání automaticky, tak mi to teď připadá nějaké složité, když jsem se snažila sama proklikat těmi formuláři ****
![]()
edit adminom - odkaz
Holky, prosim co se vyznate. Kamaradka resi dap a neni si jista. Momentalne je na materske dovolene. U zamestnavatele ma HPP, dobu neurcitou. U druheho ma podepsanou dohodu o provedeni prace s prijmem do 10 000 kc.DAP si bude delat sama. Dotaz: vstupuji prijmy od druheho zam.do DAP? Materska ano, to vi. Dekuji za info predem.
@Lisianne píše:
Holky, prosim co se vyznate. Kamaradka resi dap a neni si jista. Momentalne je na materske dovolene. U zamestnavatele ma HPP, dobu neurcitou. U druheho ma podepsanou dohodu o provedeni prace s prijmem do 10 000 kc.DAP si bude delat sama. Dotaz: vstupuji prijmy od druheho zam.do DAP? Materska ano, to vi. Dekuji za info predem.
Příjmy od zaměstnavatele do DAP vstupují, PPM není zdanitelný příjem, takže ta ne.
Ahoj, holky mám dotaz, měla jsem do června 2019 smlouvu v práci, od 1.července jsem byla než práce a do 3 dnů jsem nastoupila na rizikový těhotenství takže nemocenská, která mi skončila minulý týden a přecházím na mateřskou.. Moje otázka zní, kde se dá sehnat tiskopis daňového přiznání, a mohu to odevzdat na finančním úřadě či soukromé účetní? Nebo musím zajít do práce jak pro formulář tak pro odevzdání? Děkuji za odpověď