Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
no důvodem bylo, aby si pomalu zvykala na kolektiv a taky aby se pomalinku promořovala dětskými nemocemi. Můžu být na RD ještě rok, jenže až nastoupím do práce nebudu moc mít každý týden OČR. Proto jsem chtěla, aby se pomalinku imunita nastartovala.
Tak záleží, jak moc se Covidu bojíte. Ta pravděpodobnost, že to tam chytne a přenese na vás opravdu není zanedbatelná. Nebo že to chytnete přímo vy v šatnách.
Já jsem k mým rodičům jezdila vždycky s čistým svědomím, že pro svou a tudíž i jejich ochranu dělám maximum…
Teď syn chodil týden do školky a je to masakr, nikdo nedodržuje skoro žádná pravidla, v šatně milion lidí naráz delší dobu, pak i ve třídě 30 dětí… v jeslích těch lidí bude tedy asi míň. No jsem u našich a cítím se fakt blbě, že defakto tou školkou ohrozuji je (pracují z domova a dávají si fakt pozor).
Hele, pokud to není nezbytně nutné a manžel s tím vyloženě nesouhlasí, tak se na to asi vykasli a vyckej třeba do konce roku. Během toho mluvte a manželem o možných rizicích versus možných pozitivech a uvidíš, jestli manžel trochu změní názor nebo ne. Asi přes jeho vyložený nesouhlas bych tam to dítě nedávala, když to není nezbytně nutné. Že si kolektivem posílí imunitu nemusí být vždycky pravda - od prvního roku jsem staršího syna brala pravidelně do kolektivu mezi děti, neustále jsme se stykaly s dalšíma detma, pořád nějaké dětské akce. A stejne jakmile začne chodit do školky, je hned nemocný. Chodí od loňského března, takže už víc než rok (ale přes covid byl doma, to je fakt), ale pokaždé šel do školky na týden a další tři byl doma s kašlem nebo rýmou. Po té první velké covidove vlně šel v červnu na tři týdny do školky a do půlky července měl kašel. Takže ani po roce ve školce imunitu nijak posílenou nemá. A neteř pro změnu nikdy na žádné rymicky ani kašle netrpela, ségra nebyla až do covidu nikdy na osetrovacce a to je holce už 11.
Příspěvek upraven 04.09.20 v 22:44
@Cuddy píše:
tak kdyz chces startovat imunitu a promorovat nemocemi, tak na to je covid idealni, ne?
no hele, já s tím problém nemám. Na Covid mám názor, že dřív nebo později ho stejně člověk chytne ať se staví na hlavu nebo ne.
na nějaké očkování vyvinuté rychlou jehlou nevěřím. Manžel prostě dostal přednášku od svých rodičů, tak teď jeje jejich teorii. Ale tak když se toho tak bojí, tak se s nimi asi nebudeme vídat. Jiné řešení nevidím. Protože izolovat dítě od vrstevníků nechci (bez ohledu na to jestli bude ve školce nebo doma).
@Anonymní píše:
pracuje z domu, nakupovat chodí s rouškou a dezinfekcí v ruce
A čepičku z alobalu má taky vždycky čerstvě uplacanou?
Lidi, ČEHO se tak intenzivně bojíte, proboha? Umírá se tady nejak? Je nějakej problém krom plných stránek novin???
@solip píše:
Hele, pokud to není nezbytně nutné a manžel s tím vyloženě nesouhlasí, tak se na to asi vykasli a vyckej třeba do konce roku. Během toho mluvte a manželem o možných rizicích versus možných pozitivech a uvidíš, jestli manžel trochu změní názor nebo ne. Asi přes jeho vyložený nesouhlas bych tam to dítě nedávala, když to není nezbytně nutné. Že si kolektivem posílí imunitu nemusí být vždycky pravda - od prvního roku jsem staršího syna brala pravidelně do kolektivu mezi děti, neustále jsme se stykaly s dalšíma detma, pořád nějaké dětské akce. A stejne jakmile začne chodit do školky, je hned nemocný. Chodí od loňského března, takže už víc než rok (ale přes covid byl doma, to je fakt), ale pokaždé šel do školky na týden a další tři byl doma s kašlem nebo rýmou. Po té první velké covidove vlně šel v červnu na tři týdny do školky a do půlky července měl kašel. Takže ani po roce ve školce imunitu nijak posílenou nemá. A neteř pro změnu nikdy na žádné rymicky ani kašle netrpela, ségra nebyla až do covidu nikdy na osetrovacce a to je holce už 11.Příspěvek upraven 04.09.20 v 22:44
díky za rozumný názor a pohled na věc.
já prostě nevím, jak pak zvládnout nástup do školky a práci a neustálé OČR. To mě z práce rovnou vyhodí a můžu být doma dalších 5 let. Z toho mám hrozný strach. Nechápu jak tedy imunita funguje, že jedno dítě je nemocné stále a druhé ne… ![]()
@Limi123 píše:
Tak záleží, jak moc se Covidu bojíte. Ta pravděpodobnost, že to tam chytne a přenese na vás opravdu není zanedbatelná. Nebo že to chytnete přímo vy v šatnách.Já jsem k mým rodičům jezdila vždycky s čistým svědomím, že pro svou a tudíž i jejich ochranu dělám maximum…
Teď syn chodil týden do školky a je to masakr, nikdo nedodržuje skoro žádná pravidla, v šatně milion lidí naráz delší dobu, pak i ve třídě 30 dětí… v jeslích těch lidí bude tedy asi míň. No jsem u našich a cítím se fakt blbě, že defakto tou školkou ohrozuji je (pracují z domova a dávají si fakt pozor).
díky za názor. Ano riziko přenosu v kolektivu prostě je, to je fakt. S tím nedoržováním opatření bych mohla vyprávět… to není jen ve školních zařízeních. Ale na druhou stranu některá nařízení vážně nedávají smysl (teď aktuálně jedno takové protichůdné nařízení zažívám, ale nechci to publikovat veřejně).
Jenže Covid tady bude už stále tak to se máme izolovat pořád? Tomuhle trochu nerozumím. A beru v potaz, že jsou těžké případy, sama jich pár znám, takže ano mám strach, ale na druhou stranu žít taky musíme.
![]()
@Oli.Lyon píše:
A čepičku z alobalu má taky vždycky čerstvě uplacanou?Lidi, ČEHO se tak intenzivně bojíte, proboha? Umírá se tady nejak? Je nějakej problém krom plných stránek novin???
proč z alobalu? ![]()
@Limi123 píše:
Tak záleží, jak moc se Covidu bojíte. Ta pravděpodobnost, že to tam chytne a přenese na vás opravdu není zanedbatelná. Nebo že to chytnete přímo vy v šatnách.Já jsem k mým rodičům jezdila vždycky s čistým svědomím, že pro svou a tudíž i jejich ochranu dělám maximum…
A jak si představuješ pravidla ve školce pro 30 děti na třídu, když je tam ráno během hodiny a půl musí rodiče dovést a pak po o nebo na konci v určité době zase vyzvednout??? To chcete ty děti úplně zmagorit? Rodiče musi pracovat, deti mají právo na zivot, ne povinnost delat sasky. Jestli se bojíte, začněte a skončete u sebe. Hygiena, izolace, když nekam jdete, respirátor a nazdar. Fakt nevim, co furt čekáte od ostatních…
@Anonymní píše:
díky za názor. Ano riziko přenosu v kolektivu prostě je, to je fakt. S tím nedoržováním opatření bych mohla vyprávět… to není jen ve školních zařízeních. Ale na druhou stranu některá nařízení vážně nedávají smysl (teď aktuálně jedno takové protichůdné nařízení zažívám, ale nechci to publikovat veřejně).
Jenže Covid tady bude už stále tak to se máme izolovat pořád? Tomuhle trochu nerozumím. A beru v potaz, že jsou těžké případy, sama jich pár znám, takže ano mám strach, ale na druhou stranu žít taky musíme.![]()
Covid tu bude pravděpodobně ještě max. rok. První vakcíny budou pravdepodobně počátkem příštího roku v ČR a do pulky roku pro cca 3.3 miliony Čechů. Pak bude každý rizikový, kdo bude chtít, proočkovaný, takže
Naši třeba oočkovamí budou, takže je už ohrožovat nebudeme.
Které nařízení ti přijde kontraproduktivní?
@Anonymní píše:
díky za rozumný názor a pohled na věc.já prostě nevím, jak pak zvládnout nástup do školky a práci a neustálé OČR. To mě z práce rovnou vyhodí a můžu být doma dalších 5 let. Z toho mám hrozný strach. Nechápu jak tedy imunita funguje, že jedno dítě je nemocné stále a druhé ne…
tak na to, že dítku rok na adaptaci skrz nemoce bych nespoléhala
syn chodí do školky od 2,5 roku, momentálně má 7,5 roku a ve školce každý rok promarodil víc jak 50% docházky. Teď šel do první třídy. Byl tam 4 dny a má zas rýmu a bolí ho v krku. Dle doktorky z alergologie je zdravý, prý z toho musí vyrůst.. ![]()
@Oli.Lyon Ano, je to těžké. Zakladatelka se ptá na názor a podle mě pro dvouleté dítě je benefit z jeslí blízký nule a risk Covidu významný.
Dlouhodobé následky jsou prokázány u relativně vysokého podílu lehkých průběhů, nikdo neví, zda budou trvalé.
Za mě tedy zbytecný risk.
@Anonymní píše:
díky za rozumný názor a pohled na věc.já prostě nevím, jak pak zvládnout nástup do školky a práci a neustálé OČR. To mě z práce rovnou vyhodí a můžu být doma dalších 5 let. Z toho mám hrozný strach. Nechápu jak tedy imunita funguje, že jedno dítě je nemocné stále a druhé ne…
Když manžel pracuje z domova, tak může nemocné dítě pohlídat, ne? Řešíš problémy, které ještě nenastaly. Stejně to nenaplánuješ. Dítě bych do jeslí klidně dala na dopoledne, dle mé zkušenosti se děti nejvíc nakazí při spaní. Za normálních okolností by teda začal tahat domů šílené zelené rýmy, kašle apod. Dneska těžko říct, jak to bude.
no neříkám, že si za rok ve školce odbude veškeré dětské nemoci a bude klid, to fakt ne. Ale prostě na takové to nastartování imunity, nebo třeba i ty „blbé“ neštovice, kdy se musí být doma 3 týdny…