Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Limi123 já nic hledat nebudu, podle mě je to úplná blbost. Vidim, že zdroj neni, OK. To mi stačí
@Anonymní píše:
hele já třeba zdroj nemám. Ale znám chlápka, který se nakazil už v březnu. Několikrát byl uveden do umělého spánku, pozitivní byl 80 dní. Stále nemá čich, chuť, má nějaké nálezy na plicích, zhubl 70% své původní hmotnosti. Je z něj troska. A to to je mladý chlap 45 let, sportovec, trenér. Takže ono když to někoho skolí fakt zle, tak je to docela polízanice. Ale o tom se tu přít nechci.
Zajímalo by mě, kolik ten sportovec a trenér původně vážil, když zhubl 70 % hmotnosti? 150 kg?
@Anonymní píše:
a nemáš strach, že naopak tahle vakcína bude zabíjet? (neříkám přímo, ale nějakými dalšími neotestovanými následky). (nerýpu, chci slyšet jen názor).
Mam. Ale ja jsem chronicky nemocna, na imunosupresi a jiz po prodelane plicni embolii. Covid zpusobuje krome jineho srazeni krve i pres profylakticke davky LMWH (redeni krve), a to i u lehkych prubehu. Zrejme i po uzdraveni pretrvavaji u pacientu poruchy srazlivosti krve.
Komplikace Covid jsou pro me statisticky vyznamne, tudiz pravdepodobne radeji risknu tu vakcinu. A takovych lidi, jako jsem ja, je dost.
@Limi123 píše:
Mam. Ale ja jsem chronicky nemocna, na imunosupresi a jiz po prodelane plicni embolii. Covid zpusobuje krome jineho srazeni krve i pres profylakticke davky LMWH (redeni krve), a to i u lehkych prubehu. Zrejme i po uzdraveni pretrvavaji u pacientu poruchy srazlivosti krve.Komplikace Covid jsou pro me statisticky vyznamne, tudiz pravdepodobne radeji risknu tu vakcinu. A takovych lidi, jako jsem ja, je dost.
aha, tak to chápu. Tak snad vědci, lékaři a všichni co k tomu mají co říct vědí co dělají a není to jen hon za penězi, mocí apod.
@kacz píše:
@Limi123 já nic hledat nebudu, podle mě je to úplná blbost. Vidim, že zdroj neni, OK. To mi stačíZajímalo by mě, kolik ten sportovec a trenér původně vážil, když zhubl 70 % hmotnosti? 150 kg?
hele nevím, takhle mi to podala jeho manželka, nevážila jsem ho. Před nemocí to žádné tintítko nebylo a teď je jen kostra.
@kacz píše:
Jaké DNA viru? Koronavirus má nějaké DNA? Vždyť je to RNA virus, a proto pořád mutuje.
Mas pravdu, cast RNA. Je tam nejaka cast toho genetickeho kodu, proti ktere miri vetsina tech vyvijenych vakcin (jen na ruznem principu) a ta nastesti zatim nemutuje.
Ad zdroje - ty zdroje na to opravdu jsou. Ale ja tech studii uz cetla radu a nebudu se tim ted probirat znovu jen proto, abych ti neco dokazala. Ono je to vcetne tech abstraktu, metod etc. docela dlouhe cteni a nez bych ti z nich udelala seznam tech relevantnich a zajimavych, tak by mi to zabralo treba 2 hodiny.
Pokud te to zajima a umis anglicky, je opravdu relativne jednoduche to najit.
Pokud te to zajima, nepotrebujes konkretni zdroj a chces to slyset z ust nekoho fundovaneho, zkus rozhovor s Alexi Šedem (nový Prymula) ze Seznam zpráv z min. tydne.
@Anonymní píše:
hele nevím, takhle mi to podala jeho manželka, nevážila jsem ho. Před nemocí to žádné tintítko nebylo a teď je jen kostra.
Kdyby vážil 150 kg, což sportovec a trenér jistě nevážil, tak při zhubnutí 70 % je to 105 kg dolu a zbylo by mu 45 kg. To je velmi pravděpodobně blbost. Zajímalo by mě, proč má neustále někdo anonymní potřebu strašit lidi s nesmysly.
@kacz píše:
Kdyby vážil 150 kg, což sportovec a trenér jistě nevážil, tak při zhubnutí 70 % je to 105 kg dolu a zbylo by mu 45 kg. To je velmi pravděpodobně blbost. Zajímalo by mě, proč má neustále někdo anonymní potřebu strašit ostatní nesmysly.
prosimte já nikoho nestrasim, at si kazdy udela svuj nazor a chova se podle toho. Za to, ze se muj puvodni dotaz dostal az sem nemuzu.
@Anonymní píše:
prosimte já nikoho nestrasim, at si kazdy udela svuj nazor a chova se podle toho. Za to, ze se muj puvodni dotaz dostal az sem nemuzu.
Strašíš a píšeš nesmysly, tak mě jen zajímá proč. Je to dost nezodpovědné, co když tomu někdo uvěří?
@Limi123 pan Šedo říká, že o trvalých následcích nic nevíme, že o nich nedokážeme nic říct, takže ano, tomu věřím, to asi nejvíc odpovídá realitě. A taky říká, ze není třeba v tomhle být alarmista (= strašit).
Shodou okolností jsem už dlouho sledovaná/léčená na Trombocentru 1. LF UK a tamní lékaři mi na přímý dotaz na riziko trombofilie - koronavirus - těhotenství jen řekli, že se nemám naprosto čeho bát. Vzhledem k tomu, kolik už tady zaznělo nesmyslů i evidentních nepravd, budu raději věřit svým lékařům.
Já bych nedala 2 leté dítě, pokud nemusíš do práce, do jeslí.. Zaprvé je fakt maličký a za druhé corona. Syn má 4.5 je ve školce, a jsem s 2.5 letym doma a rok mě ještě čeká a uvažuji, že na pár měsíců stáhnu staršího. Minulý rok taky moc nechodil.. Přesně jak tj někdo pise, desi mě to nedodržování pravidel, rodiče v satnach, nebo v obchodech se na mě pořád někdo lepí. Už jsem se i ohradila a paní se mi vysmala
(důchodkyně) mám teď z toho větší strach, než poprvé, nevím ani proč.
Jasný, že to tady už bude na furt.. Zrušila jsem i s mladším kroužky, má které jsem chtěla chodit.
Doufám, že se zavedou aspoň rousky v obchodech, ty funici lidi mne na krk ve frontách, je mi z toho na
(jsme zrovna nejpostizenejsi okres)
@Terez001 a co chřipka??? Jako myslíš si že je lehčí nemoc?? Kámošce chřipka rozjela RS to mi taky přijde jako super komplikace… Taky si se ohrazovala a brala děti ze školky v chřipkovce?
Zakladatko, z tvých příspěvků mám pocit, že dítě do jeslí dát nechceš. Tak ho tam nedávej. Já svoji dvouletou do miniškolky dávám a dávala jsme ji hned v květnu, kdy bylo umožněno otevření. Nevidím důvod vytrhávat děti z jejich normálního života. Kolik znáš lidi, kteří kvůli covidu přestali chodit do práce? Já nikoho. Pocházím z města, které na jaře, tak krásně uzavřeli a věř tomu nebo ne, lidi zde chodili do práce i v době zavření. Tak proč doma izolovat děti. Já jsme naopak moc ráda, že už najeli na normální život - školky a kroužky.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím anonym nebo smazat. Máme 2 leté dítě a uvažujeme, že bychom ho postupně začali dávat na pár hodin týdně do jeslí. Jenže, jak se teď všude zvyšují počty nakažených Covidem, tak zvažujeme jestli to ještě neodložíme. Že je velká pravděpodobnost, že dítě z jeslí (dětské skupiny) něco přinese, než když bude doma. Chci se zeptat na názor, dali byste v téhle době dítě do dětské skupiny byť jen na pár hodin. Ve skupině bude max 18 dětí ve věku 1-5let.
Nedat a to ti píšu z pozice člověka, který covid aktuálně má. Dvouletému dítěti rozhodně nic neuteče. Píšu i jako matka školního dítěte, které podobné instituce nikdy nenavštěvovalo, nijak ho to nepoškodilo.
@Kajak18 píše:
Zakladatko, z tvých příspěvků mám pocit, že dítě do jeslí dát nechceš. Tak ho tam nedávej. Já svoji dvouletou do miniškolky dávám a dávala jsme ji hned v květnu, kdy bylo umožněno otevření. Nevidím důvod vytrhávat děti z jejich normálního života. Kolik znáš lidi, kteří kvůli covidu přestali chodit do práce? Já nikoho. Pocházím z města, které na jaře, tak krásně uzavřeli a věř tomu nebo ne, lidi zde chodili do práce i v době zavření. Tak proč doma izolovat děti. Já jsme naopak moc ráda, že už najeli na normální život - školky a kroužky.
Já znám zase spoustu dětí, které se vzdělávají v předškolním věku, na prvním i druhém stupni ZŠ, dokonce i na střední škole individuálně, a nikdo z nich by uměle vytvořený kolektiv třiceti stejně starých dětí za normální neoznačil.
Zakladatelko, do jesli bych dala dite jen pokud bych opravdu potrebovala nebo ze by to dite echt vyzadovalo. Dvoulete dite bych socializovala na krouzcich v tve pritomnosti, nad necim dalsim bych uvazovala od tech 2,5-3. Jen tak z preventivnich důvodu bych jesle nevolila. Ono to totiz nefunguje tak, ze cim vic imunitu cvicis nemocemi, tim drive bude dite odolne. Ono je to prave naopak. Imunita musi dozrát a na to potrebuje klid. Naopak, jde-li dite z nemoci do nemoci, tak je doporučeno ho na delsi cas z kolektivu stahnout, aby si imunitni system odpocinul. A pokud ti jde o styk s nemocemi, tak krouzky jsou idealni, protoze pro dvoulete dite je krouzek vrcholem tydne, kam proste musi a dle toho to na nich vypada. Vzdy jsem sla se spatnym svedomim, ze diteti jeste dozniva ryma, zda mame chodit… Po pul minute v satne me spatne svedomi rychle preslo, protoze zbytek kaslal a smrkal mnohem vic.