Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Terez001 no, chudák to starší dítě, 4.5 roku a do školky prakticky nechodil a chodit nebude
můj syn v tomhle věku školku miloval a nechtěl ani domu. To musí být zábava, pořád s mámou. Jasně, že mu to jakoby nevadí, když ani nic jiného nezná.
@Anonymní píše:
Já znám zase spoustu dětí, které se vzdělávají v předškolním věku, na prvním i druhém stupni ZŠ, dokonce i na střední škole individuálně, a nikdo z nich by uměle vytvořený kolektiv třiceti stejně starých dětí za normální neoznačil.
Nevim, kde se pořád bere tenhle mýtus, že děti jsou v uměle vytvořeném kolektivu 30 dětí. Zaprvé dětí dnes ve třídách už davno není 30, to se snad ani nesmí. Zadruhé u nás chodí do jedné školy všechny děti z městské části, tak jaký jiný kolektiv by měl být? Za třetí na spoustu činností jsou věkově smíšené skupiny. Píšeš o školství, které už tady 20 let není. To je hlavní argumentační faul odpíračů běžných škol.
To je jako když jedna paní psala blog, že pracuje na volné noze, aby do práce nemusela nosit kostýmy a těsné sukně. Jenže kostýmy už se 10 let nenosí.
Malé dítě ti v dětském kolektivu chytne všechno, co půjde okolo. Ve dvou letech, pokud není nutné ho dávat do kolektivu z důvodů práce/psychického zdraví pečovatelů to není nezbytné a nepřináší to žádné extra výhody v rámci socializace a nebo „tréninku“ imunity. Ten čas kdy je dobré začít dítko do kolektivu dávat je okolo 3 let a nebo klidně později.
Představa že teď si to teda odnemocní a za rok ve školce není úplně realistická.
Jestli něco, tak teď co nejvíc chodťe ven, otužujte se, začněte chodit do saunu, od rovnodenosti do rovnodennosti supplementujte D vitamín (dospělí 1000 IU, dítěti podle pokynů pediatra) + postupně sobě i jemu přidávejte do stravy přirozenou vláknunu - ovoce, zelenunu, oříšky, semínka, luštěniny, celozrnné obiloviny - ve 2 letech by měl mít okolo 7-8 g vlákniny ve stravy denně, spíš menší množství různých druhů, než velkou porci jednoho druhu. Díky tomu se mu bude dobře budovat mikrobiom, který je pro vývoj imunity dost důležitý. Klidně to můžet podpořit probiotiky, ale pokdu mikrobiom nebude mít krmení - správné množství dostatečné vlákniny, bude hladvět a nebude fungovat jak má.
Covid není to nejdůležitější, co chceš řešit.
Respektive - pokud je to nějaká soukromá skupina, tak tam párkrát syna dejte na dopoledne a uvidíte, jak mu to bude vyhovovat.
@Limi123 nejsem neočkovací matka, ale nikdy bych si nedala dobrovolně vakcínu, která není v oběhu alespoň 5 let. Pokud by mi bylo nad 70 let, tak bych možná o tom uvažovala, ale jako relativně mladý člověk bych do toho nešla. Člověk nikdy neví, jaké nežádoucí účinky to bude mít za 5,10, 15 let mrvit si život neozkoušenou vakcínou je bláznovství.
@Anonymní píše:
díky za rozumný názor a pohled na věc.já prostě nevím, jak pak zvládnout nástup do školky a práci a neustálé OČR. To mě z práce rovnou vyhodí a můžu být doma dalších 5 let. Z toho mám hrozný strach. Nechápu jak tedy imunita funguje, že jedno dítě je nemocné stále a druhé ne…
Zaměstnavatel tě nemůže vyhodit z práce kvůli OCR. Na to si dej pozor. Buď si najde něco jiného, a pokud neserfujes v pracovní době na internetu, tak nemá co, anebo ti musí dát výpověď s odstupnym. V klidu si procti zákony a hlavně se nenech vyhodit.
@Oli.Lyon píše:
A jak si představuješ pravidla ve školce pro 30 děti na třídu, když je tam ráno během hodiny a půl musí rodiče dovést a pak po o nebo na konci v určité době zase vyzvednout??? To chcete ty děti úplně zmagorit? Rodiče musi pracovat, deti mají právo na zivot, ne povinnost delat sasky. Jestli se bojíte, začněte a skončete u sebe. Hygiena, izolace, když nekam jdete, respirátor a nazdar. Fakt nevim, co furt čekáte od ostatních…
Bohužel tedy naše skolka je přísná. Ředitelka jasně řekla, že máme vodit děti do školky od 7 až do půl 9, ne že se tam nazenem všichni v 8..v šatně smějí být maximálně 3 dětí s 1 doprovodem (krom dalšího člena rodiny ). Hlídají to. Po příchodu si děti musí jít povinne umýt ruce. Mají zákaz veškerých hraček a plysaků. Rousky musíme mít i venku v areálu školky. Mám pokračovat? ![]()
@kacz píše:
@Limi123 a jak bys to chtěla udělat v té školkové šatně, když rodiče ráno spěchají do práce? Ne každý je ochoten přestat normálně žít na několik let…
U nás na to dohlížejí, nesmějí být jak tři rodiče v šatně. Ze spěchas do práce učitelky nezajímá. Prostě čekáš venku dokud se neuvolní místo v šatně.
@Hermio aha, tak to je bezva. To aby si člověk přivstal. Nebo předškoláka poslal samotného, ti už to zvládnou.
@Hermio píše:
Bohužel tedy naše skolka je přísná. Ředitelka jasně řekla, že máme vodit děti do školky od 7 až do půl 9, ne že se tam nazenem všichni v 8..v šatně smějí být maximálně 3 dětí s 1 doprovodem (krom dalšího člena rodiny ). Hlídají to. Po příchodu si děti musí jít povinne umýt ruce. Mají zákaz veškerých hraček a plysaků. Rousky musíme mít i venku v areálu školky. Mám pokračovat?
No, ne ze bych si něco takového neuměla představit, ale prostě to nechci, nechci, aby mi někdo mučil dítě sociální izolací, držel ho ve strachu a nutil ho se bát něčeho, co ani nevidí. Nechci.
@Anonymní píše:
Já znám zase spoustu dětí, které se vzdělávají v předškolním věku, na prvním i druhém stupni ZŠ, dokonce i na střední škole individuálně, a nikdo z nich by uměle vytvořený kolektiv třiceti stejně starých dětí za normální neoznačil.
Taky znám. A nejsou to žádní asocialove.
@Hermio píše:
Zaměstnavatel tě nemůže vyhodit z práce kvůli OCR. Na to si dej pozor. Buď si najde něco jiného, a pokud neserfujes v pracovní době na internetu, tak nemá co, anebo ti musí dát výpověď s odstupnym. V klidu si procti zákony a hlavně se nenech vyhodit.
Jj co zaměstnavatele nesmějí a přesto to dělají… O tom by se daly psát romány. A on i ten vyhazov s odstupným… Co to jako řeší? Dostanu 5 platů a pak se půjdeme pást? Protože krize už tu prostě je a jen tak neodezni.
@Ou píše:
Malé dítě ti v dětském kolektivu chytne všechno, co půjde okolo. Ve dvou letech, pokud není nutné ho dávat do kolektivu z důvodů práce/psychického zdraví pečovatelů to není nezbytné a nepřináší to žádné extra výhody v rámci socializace a nebo „tréninku“ imunity. Ten čas kdy je dobré začít dítko do kolektivu dávat je okolo 3 let a nebo klidně později.Představa že teď si to teda odnemocní a za rok ve školce není úplně realistická.
Jestli něco, tak teď co nejvíc chodťe ven, otužujte se, začněte chodit do saunu, od rovnodenosti do rovnodennosti supplementujte D vitamín (dospělí 1000 IU, dítěti podle pokynů pediatra) + postupně sobě i jemu přidávejte do stravy přirozenou vláknunu - ovoce, zelenunu, oříšky, semínka, luštěniny, celozrnné obiloviny - ve 2 letech by měl mít okolo 7-8 g vlákniny ve stravy denně, spíš menší množství různých druhů, než velkou porci jednoho druhu. Díky tomu se mu bude dobře budovat mikrobiom, který je pro vývoj imunity dost důležitý. Klidně to můžet podpořit probiotiky, ale pokdu mikrobiom nebude mít krmení - správné množství dostatečné vlákniny, bude hladvět a nebude fungovat jak má.
Covid není to nejdůležitější, co chceš řešit.
Respektive - pokud je to nějaká soukromá skupina, tak tam párkrát syna dejte na dopoledne a uvidíte, jak mu to bude vyhovovat.
Díky moc za příspěvek. Takže 2 letému dítěti už můžu dávat luštěniny a oříšky a celozrnné potraviny? A prosím nevíš kolik kapek vigantolu je pro takhle staré dítě vhodné? Děkuji
@Hermio píše:
Tak ve zkušebce klidně může vyhodit kohokoliv.
@Anonymní píše:
Díky moc za příspěvek. Takže 2 letému dítěti už můžu dávat luštěniny a oříšky a celozrnné potraviny? A prosím nevíš kolik kapek vigantolu je pro takhle staré dítě vhodné? Děkuji
2 letému dítěti můžeš dávat úplně všechno. Synovi jsem dávala rybí tuk. Jí ho dodneška, teď už polkne kapsli.