Dát dítě do školky či ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6525
20.4.15 20:14
@kacz píše:
@Black Cat jasně, bohužel už byla ve škole a to ranní kafíčko jsi musela oželet, co… hrůza :-)

Podívej… někdo zas cpe dítě do školky jen proto, aby se ho svým způsobem zbavil, protože mu doma umí pustit po ránu akorát tu pohádku… takže rýpat tak jako ty, bych mohla začít taky. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2170
20.4.15 20:22
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím o rady a zkušenosti, v září malé budou 3, 5 roku, a narodí se nám druhé dítě, přemýšlím, zda dát malou do školky nebo nechat doma, aby pak nějak to nebrala, že se jí chcu zbavit, a dát do školky, když budu pak mít druhé dítě? má někdo zkušenosti?

tak pro mě letos aktuální téma v srpnu čekám syna a prvorozený má jít v září do školky… také mám strach co a jak bude či nebude ale…syn miluje děti a není závisláček který mamce visí u nohy tak doufám že to vše zvládne :think: chtěla jsem už aby na pár hodin chodil dokud mimi nebude doma ale bohužel mají zavřeno… tak snad to vše zvládnem… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7366
20.4.15 20:27
@kacz píše:
@sloninka dítě v tomhle věku nutně potřebuje kolektiv. Leccos okouká od vrstevníků, začne je dotahovat, naučí se spolupracovat, být bez maminky. Já bych si to na triko nevzala, mít dítě tak dlouho doma.Nedávno jsem četla nějakou studii (hledat to nebudu, Google snad má každý), kde se sociolog vyjadřoval k absolutní nenahraditelnosti vzdělávání ve věku 3-6 let. Je prý prokázáno, že děti, které nechodí do školky, mnohem častěji nezvládají školu, mají odklady nebo dokonce končí ve zvláštní škole.

Tam ovšem bylo velmi důležité, co to bylo za děti. Samozřejmě, že dítě z rodiny, kde ho hlavně rozmazlují a příliš se mu nevěnují, se v té školce naučí aspoň něco. Rozhodně to ale nebylo o tom, že by děti obecně byly lépe připraveny na život, když chodily do školky. T7kalo se to sociálně vyloučených lokalit.

Myslím, že se to v žádném případě nedá takhle zevšeobecňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
20.4.15 20:30

@kacz Můžu se zeptat, jak velké máš děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.15 20:32

@kacz @Salvaje lenost maminky, která rok odnaučuje plenku, dítě je téměř rok bez plenky přes den a přesto si neřekne a počůrává se kde chce jak chce a kdykoli…ač je nahaté, oblečené, počůrané, pokakané…nic mu nevadí…bylo by fajn si příště pořádně přečíst, co píšu, než začít o někom, jak je líná matka!

odplenkované dítě rozumím jako dítě, které nemá nehodu a vydrží bez pleny celý den i noc, proto jsme napsala, že se nám odplenkování nedaří, nikoli, že má plenu celý den!

edit: jo a na kávičku po ránu fakt čas nemám neboť se věnuji dítěti a domácnosti a v poslední řadě hlavně kafe nepiju!

a plenku rozhodně nevnímám jako překážku, proč dítě neumístit do školky…i když pro personál školky to asi příjemné není, ale času na učení má ještě dost a pokud bude mít v září jednu nehodu denně bude to veliký úspěch a do školky půjde, pokud se dostane…naše pediatrička nám pouze nedoporučila nástup do školky s ohledem na miminko!

Příspěvek upraven 20.04.15 v 20:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.4.15 20:35

@surikataXY ale nemocné bude tak jako tak. Teď nebo o rok později. V nejhorším případě v první třídě. To je lepší?

Moje známá nebyla jako dítě nemocná nikdy a pak najednou v 19 letech dva roky komplet promarodila (měla asi 10× angínu a nesčetněkrát chřipky, virózy) a musela kvůli tomu ukončit vysokou školu.

@Salvaje tohle je zase na zdatnosti maminky. Pokud si na sebe dítě záměrně celé tři roky doma fixuje a na školku ho nepřipravuje nebo ji bere jako něco negativního, tak ano, nejspíš i to dítě utrpí újmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7366
20.4.15 20:37

Špuntice, neber si to s tou plínou osobně… Každé to nějak zvládá, nezvládá - naše tříletá je bez plen, ale musíme jí hodně pomáhat a v noci někdy vydrží, někdy ji beru i dvakrát na wc a někdy se počůrá. No a? Ona se to naučí. Není to tvoje lenost.

Sama víš, jaké má tvé tříleté dítě potřeby a přání a jak jsi schopna a ochotna je naplnit (a rozlišit, co z toho je fakt potřeba a co ne). Rozhodně se neboj, že by nějak utrpělo, kdyby v září do školky nešlo. Naopak - plno dětí to uvítá (nepíšu, že všechny, dítě kacz třeba ne). Miminko snad bude spinkací a budeš mít i na starší dost prostoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7366
20.4.15 20:42

Kacz, jsou i rodiny, které školku záměrně nevyužívají.
Děti mají doma přátelské, kolektiv milující, samostatné, na rodiče normálně fixované, před třetím rokem schopné strávit noc mimo domov (pro jistotu s plínou, když je to mimo domov 8) ) a zdravé nemocné tak nějak normálně, protože se s různými dětmi normálně stýkají, tak aj toho srba nebo jiné normálně chytí. (jen ještě nikdy neměli vši, uf)

Mně přijde strašně nefér takhle paušalizovat. Jo, ty by sis nevzala na triko mít tříleté dítě bez školky, od dvou let ho na to připravuješ a píšeš stylem, že to vypadá, že kdo to tak nemá, bude mít asociála, který podle jedné studie bude mít v dalším životě potíže (můžu ti ukázat další studie, které potvrzují zase opak :nevim: ).

Jenže ony i děti z jiných rodin dobře rostou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.4.15 20:45

@Špuntice1986 Plenku nevnímáš jako překážku, proč dítě neumístit do školky? No, z tebe budou mít ty učitelky radost… kdyby jim tam přišlo takhle 25 dětí s plenkou, tak by nedělaly nic jinýho, než celej den přebalovaly. Perfektní.

Ale oni tam ostatní děti přijdou nejspíš bez plenky, že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.4.15 20:48

@noemmi jo jo, třeba romské rodiny školku nevyužívají.
Je to jenom na zodpovědnosti těch rodičů. Já bych to dítěti neudělala, školku jsem milovala, byla to úžasná doba, jedna z nejkrásnějších v životě, mám odtud řadu kamarádů.
Mně zase přijde nefér, že rodiče své dítě svévolně o tyto krásné zkušenosti oberou. Třeba proto, že sami na školku nevzpomínají rádi. Ale to přece není žádný důvod. Beru, když někdo napíše - zkusili jsme to, byla tam dva nebo tři měsíce, nešlo to, stáhli jsme ji domu. Ale ani to nezkusit???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
20.4.15 20:49
@Špuntice1986 píše:
@kacz @Salvaje lenost maminky, která rok odnaučuje plenku, dítě je téměř rok bez plenky přes den a přesto si neřekne a počůrává se kde chce jak chce a kdykoli…ač je nahaté, oblečené, počůrané, pokakané…nic mu nevadí…bylo by fajn si příště pořádně přečíst, co píšu, než začít o někom, jak je líná matka!

odplenkované dítě rozumím jako dítě, které nemá nehodu a vydrží bez pleny celý den i noc, proto jsme napsala, že se nám odplenkování nedaří, nikoli, že má plenu celý den!

edit: jo a na kávičku po ránu fakt čas nemám neboť se věnuji dítěti a domácnosti a v poslední řadě hlavně kafe nepiju!

a plenku rozhodně nevnímám jako překážku, proč dítě neumístit do školky…i když pro personál školky to asi příjemné není, ale času na učení má ještě dost a pokud bude mít v září jednu nehodu denně bude to veliký úspěch a do školky půjde, pokud se dostane…naše pediatrička nám pouze nedoporučila nástup do školky s ohledem na miminko!

Příspěvek upraven 20.04.15 v 20:35

Klííííd. S tou leností jsme mluvila o sobě, taky zkus pořádně číst ;) :kytka: Taky mám skoro tříleťáka na plence ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
20.4.15 20:49
@Špuntice1986 píše:
Já moc nevěřím tomu, že nás vezmou. U nás je dost málo míst a ročně se do školky nedostane kolem 80 dětí - takže budu mít doma do jara asociála.A jináč, myslíte že bude velký rozdíl dát dítě až na jaře do školky? Nebo opravdu vyčkat ten rok?

Nebude to žádný rozdíl.
Moje děti (dvojčata) šly do školky ve skoro čtyřech letech a jsou v naprosté pohodě.
Já bych se spíš bála toho, že si dítě špatně spojí narození sourozence a současně nástup do školky.
Naše učitelka ve školce měla názor, že dítě má být s mámou co nejdéle (má čtyři děti, tak o tom něco ví :mrgreen: )

• Citovat
  • Upravit
20.4.15 20:52

@kacz Četla jsi to? Pokud bude mít jednu nehodu denně! A víš o tom že se ve školce počůrávají i 5ti leté děti? Moje dítě má plenku pouze na noc, tak nevím, proč bych mu jí měla do školky dávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
848
20.4.15 20:52

V případě, že nejste o nástupu dítěte do školky přesvědčená a navíc čekáte miminko, asi bych ho do školky nedávala, alespoň bude případně místo pro děti maminek, které se musí vrátit do práce. Za ten jeden rok dítěti opravdu nic moc neuteče, pokud se normálně mimo školku stýká s vrstevníky. Co se týče odplenkování dítěte, tak za a) učitelka v MŠ není přebalovací pracovnice, za b) většina školek požaduje pro nástup do školky úplné odplenkování a za c) pokud se tam bude dítě běžně jednou denně počůrávat, ostatní se mu akorát budou posmívat a zaděláváte si na velký problém s psychikou dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
20.4.15 20:54

Řešila jsemt o kdysi taky. dceři byly 3, měla jít so školky a termín u syna jsem měla na její 3.narozeniny. Do školky jsem jí nedala kvůli více věcem
1. aby si nemyslela, že musí pryč, protože máme mimino
2. kvůli nemocem
3. nevěděla jsem, jak budu krátce po porodu stíhat mimino a vyzvedávání

Takže šla až o rok dýl, v necelých 4letech ;) a jsem ráda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí