Dát dítě do školky či ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22614
20.4.15 20:54

Řešila jsemt o kdysi taky. dceři byly 3, měla jít so školky a termín u syna jsem měla na její 3.narozeniny. Do školky jsem jí nedala kvůli více věcem
1. aby si nemyslela, že musí pryč, protože máme mimino
2. kvůli nemocem
3. nevěděla jsem, jak budu krátce po porodu stíhat mimino a vyzvedávání

Takže šla až o rok dýl, v necelých 4letech ;) a jsem ráda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
20.4.15 20:57

Do školky bych dala. Stejně nebudete doma zavření pořád, starší dítě potřebuje kolem sebe další děti (beru podle svých, mladší je zrovna 3,5r a bez dětí by byla nešťastná a já i kdybych se přetrhla jí kolektiv vynahradit nedokážu. Starší je totéž.) budete stejně chodit ke kamarádkám, do heren apod. Příležitost k chycení nemoci bude habakuk i bez školky. A až budeš mít za sebou pár nocí se spurtem nebo bolebřichem, budeš ještě ráda, že starší dítě můžeš mít aspoň na dopolko ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
20.4.15 21:19

Už jsem to psala v nějaké podobné diskusi- poté, co jsem letos zjistila, jaká je školka „morová díra“, tak bych tam v takovém případě dítě nedala, respektive ne v září, domluvila bych se třeba od Nového roku. Starší syn nanosil letos ze školky takové hnusárny, které mladší vždy se zpožděním 3 dnů chytil taky, navíc vždy s horším průběhem, takže např. gastroenteritidu jsme se starším během pár dnů zlikvidovali doma, s mladším jsme jí likvidovali taky jen pár dnů, ale na infekci s infúzemi. Běžné rýmy a kašle ani nepočítám, akorát že ty virozy byly na podzim jedna za druhou, to jsem do té doby neznala. Ale jsem si jistá, že být v pozici, kdy bych ještě žádné dítě ve školce neměla, neměla bych tedy výše popsanou zkušenost, tak by mě ani nenapadlo uvažovat o tom tam starší dítě nedat :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
20.4.15 22:04
@kacz píše:
@noemmi jo jo, třeba romské rodiny školku nevyužívají.
Je to jenom na zodpovědnosti těch rodičů. Já bych to dítěti neudělala, školku jsem milovala, byla to úžasná doba, jedna z nejkrásnějších v životě, mám odtud řadu kamarádů.
Mně zase přijde nefér, že rodiče své dítě svévolně o tyto krásné zkušenosti oberou. Třeba proto, že sami na školku nevzpomínají rádi. Ale to přece není žádný důvod. Beru, když někdo napíše - zkusili jsme to, byla tam dva nebo tři měsíce, nešlo to, stáhli jsme ji domu. Ale ani to nezkusit???

ja jsem se minuly rok pokuzsila umistit trileteho do skolky, absolutni katastrofa, pamatuje si to do ted, v podstate slo v jeho pripade o trauma, ktere nam mozna zkomplikuje nastup ted v zari. Deti na sebe nefixuji, on je velice komunikativni, takovy maly sasek, ktery hlta pozornost okoli a tu mas certe kropac, naprosto to neproslo. Kdybych si to odpustila, nemel by skolku spojenou s negativnim zaszitkem a sel by ted v zari pekne nateseny a nabuzeny starsim brachou, ze skolka je uzasna. Takhle osciluje mezi vlivem brachy a chce tam a tou vzpominkou a nechce…
Prostredni neni zadny asocial, sam od sebe pozdravi, bavi se s lidmi, obstojne nakupuje, presto ho vrstevnici zacali zajimat az v poslednich tydnech.
Mozna by to chtelo trochu hodit zpatecku a prestat byt poresvedcena, ze odlozeni ditete do skolky je to nej, co pro nej matka muze udelat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.4.15 22:22

@Bibi239 podle mé zkušenosti a co tak sleduju děti okolo sebe, je ideální věk kolem dvou let. Že je zdravé dítě připravené na kolektiv až ve čtyřech letech, tomu prostě nevěřím ani za mák.
Kdybys musela jít do práce, tak bys to řešila jak? Nebo jsi jedna z těch matek, co je doma šest a více let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
20.4.15 22:50

@kacz prvniho jsem dala do miniskolky vev2,5 letech. O deti vicemene nezajem, o cinnosti a program vetsinou taky ne. Byl tam nekolik mesicu a jefine, co se mu tam libilo, ze mel pristup k neokoukanym hrackam. Nektere deti dozravaji rychleji, jine pomaleji. Neverit tomu klidne muzes, ale neexistuje zadny univerzalni mustr.
Kdybych musela do prace, tak by to byl v to zari sileny prusvih a jsem kvuli druhemu fakt rada, ze jsem to nedmusela resit, protoze jsem byla doma se tretim. Toho mi ted do skolky nevzali, ale ten by to myslim zvladnul, je ve vsem ryvhlejsi jak brachove, i kdyz deti ho tez neberou, ale u nej je to asi pochopitelne, vrstevnici pro nej nejsou zadna exotika, ma je doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
20.4.15 22:55

Dvouleté děti si podle mě nehrají s jinými dětmi, hrají si jen vedle sebe, tak nevím, proč by nutně potřebovaly kolektiv. Neříkám, že jim musí ublížit, ale je určitě nahraditelný jiným běžným kontaktem s jinými dětmi. To jen na doplnění, nepíšu to jako odpůrce školek :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
20.4.15 23:02

@kacz Když tady dáváš rádoby fundované, dost kategorické rady, tak by neškodili si přečíst něco o vývojové psychologii, individuální a párové hře dětí a bezproblémové odloučení od matky. tady kritizuješ zakladatelku, že její dítě má na noc plenky, ale sama vidíš jako optimální odložit dítě do školky ve 2 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
20.4.15 23:05
@sloninka píše:
@kacz Když tady dáváš rádoby fundované, dost kategorické rady, tak by neškodili si přečíst něco o vývojové psychologii, individuální a párové hře dětí a bezproblémové odloučení od matky. tady kritizuješ zakladatelku, že její dítě má na noc plenky, ale sama vidíš jako optimální odložit dítě do školky ve 2 letech.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.4.15 23:10

@sloninka nesmím mít vlastní názor nebo co? Já vycházím z toho, co vidím okolo sebe. A vidím, že dvouleté děti si hrají spolu - možná se někdy spíš perou, než by si hráli, ale každopádně mají nějakou interakci - a že kolektiv potřebují. Tak asi vidím špatně, když příručky říkají něco jiného.

Plenky na noc snad nějak brání umístění dítěte do školky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
21.4.15 07:57

@kacz k nemocnostem - ano dite bude nemocne, i když nastoupi ve ctyrech letech. ale třeba ja v te době mela doma uz rocní mladsi dite, ne novorozence. v tom spatruji podstatny rozdil.

ty zrejme mas jen jedno dite, takze tvůj pohled na celou zalezitost je dost zkresleny. pokud mas deti vice, tak se omlouvam. ale hazíš tady radama a nakonec z tebe vypadne, že to vidíš kolem sebe, směšné :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
21.4.15 10:52

@kacz ja bych rekla, ze stejne jako nektery dite chodi driv, nektery pozdeji, jsou deti, ktere jsou socialne vyzraly na kolektiv driv a nektery pozdeji. Nekdo se dele drzi maminy sukne a nechce. Takovy dite bych si jeste rok nechala doma. Dite, ktery pri spatreni deti zavyskne nadsenim a padi k nim, bych dala do skolky aspon na zkousku. Kdyby tahal nemoci, tak bych ho mozna pres zimu nedavala. Ale jsou i deti odolny, ktery vsechno nechyti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
21.4.15 11:25

Nedala bych..
Mimochodem, muj teiletak sice ve dvou letech odboural denni plinu, ale par mesicu po narozeni sourozence se zacal znovu pocuravat, takze momentalne ma plinu nejen na noc, ale i ven.. doma ho nechavam bez, nekdy si rekne, ale spis to pusti do trenek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
21.4.15 11:41
@kacz píše:
@sloninka dítě v tomhle věku nutně potřebuje kolektiv. Leccos okouká od vrstevníků, začne je dotahovat, naučí se spolupracovat, být bez maminky. Já bych si to na triko nevzala, mít dítě tak dlouho doma.Nedávno jsem četla nějakou studii (hledat to nebudu, Google snad má každý), kde se sociolog vyjadřoval k absolutní nenahraditelnosti vzdělávání ve věku 3-6 let. Je prý prokázáno, že děti, které nechodí do školky, mnohem častěji nezvládají školu, mají odklady nebo dokonce končí ve zvláštní škole.

Ahoj, nadpis toho článku je zavádějící, opravdu jde pouze o děti z vyloučených lokalit, z dat OSN a z ghett v USA, a nic co by šlo přímo aplikovat na typickou českou populaci. Co výzkum řeší je zázemí - snad nebudu znít jako Ovčáček, nechci vytrhávat z kontextu ale tohle je podle mě to hlavní co článek vystihuje - já to chápu tak že pokud má dítě běžně podnětné zázemí tak se na něj tyhle moudra nevztahují - jde o děti z ghet či vyloučených lokalit které nemají podnětné zázemí a proto by pro ně byla školka přínosem:

Rodiče doma dítě nedokážou na školu připravit?
Problémem některých sociálně vyloučených rodin bývá nižší kultura vzdělávání, řešení úloh a práce s dítětem a podobně. Čímž nechci říct, že by se k dětem chovali špatně. Ale tyhle věci ovlivňují výsledky v kognitivních testech a prospěch v prvních letech školy. V podnětném prostředí, kde tyto aktivity probíhají, má dítě šanci dohnat vrstevníky, kteří pocházejí z jiného prostředí. Podle dat OSN ale jeden rok školky nemusí stačit. Dítě by do školky mělo začít chodit co nejdříve a chodit tam co nejdéle.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56294
21.4.15 12:54
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím o rady a zkušenosti, v září malé budou 3, 5 roku, a narodí se nám druhé dítě, přemýšlím, zda dát malou do školky nebo nechat doma, aby pak nějak to nebrala, že se jí chcu zbavit, a dát do školky, když budu pak mít druhé dítě? má někdo zkušenosti?

nečetla jsem diskusi, ale byla jsem ve stejné situaci před třemi lety. Syn ve 3,5r nastoupil do školky a v prosinci se narodilo miminko. Jelikož neměl neštovice, tak na pokyn dr. byl doma celý prosinec a pak po porodu leden i únor. Šel do školky v březnu, byl tam dva dny a lehl s náběhem na laryngitidu :zed: Malá ale od něj do toho půl roka nic nechytala, max měla lehkou rýmu. Ten první „rok“ mu ale v té školce zas tolik nedal, resp. dokážu si představit, že by tam nechodil, rozhodně by opožděný jen vlivem nechození do školky nebyl. Druhý rok ve školce, tedy v 4,5l mu ale dal hrozně moc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí