Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky jsem to minulý rok řešila a dceru dala raději do malé školy. Vš má své pro i proti, ale myslím si, že každá třída má své osnovy, plán - a ten ta naše plní. Je tam méně dětí, učitelka má přehled o všech dětech, dobře je zná, je to takové „rodinnější“. Rozhodovala jsem se i hlavně podle povahy dcery.
Záleží na škole. My jsme se rozhodli pro velkou školu, protože úroveň naší malotřídky je tristní, děti mají po přechodu do městské školy problémy, nedostatečné znalosti, chybějící základy
Potvrzeno od rodičů větších dětí i od učitelů z městské školy. Ve vedlejší vesnici je malotřídka mnohem lepší, tam děti s přechodem nemají problém. Tam bych ji klidně nechala chodit.
Naštěstí dcera zná městské děti z kroužků, pravděpodobně se s někým známým ve třídě setká, takže tam nebude sama.
V úvahu jsme brali i dceřinu povahu, myslím, že zrovna pro ni je lepší adaptace už teď než v šesté třídě.
@chaarleene píše:
Záleží na škole. My jsme se rozhodli pro velkou školu, protože úroveň naší malotřídky je tristní, děti mají po přechodu do městské školy problémy, nedostatečné znalosti, chybějící základyPotvrzeno od rodičů větších dětí i od učitelů z městské školy. Ve vedlejší vesnici je malotřídka mnohem lepší, tam děti s přechodem nemají problém. Tam bych ji klidně nechala chodit.
Naštěstí dcera zná městské děti z kroužků, pravděpodobně se s někým známým ve třídě setká, takže tam nebude sama.
V úvahu jsme brali i dceřinu povahu, myslím, že zrovna pro ni je lepší adaptace už teď než v šesté třídě.
jj, každá škola je jiná a někdy se člověk nemusí ani
dobře rozhodnout
@moonulkaa ja jsem chodila do malotřídky, na celé škole 36 žáků a byli jsme pospojovaný, taky celkem 3 třídy. Řekla bych, že se nám mohli víc věnovat a s přechodem do větší školy jsme nikdo problém neměl. Děti dáme urcite do té samé školy. Mám známou učitelku v té větší škole a sama říká, že k nim od nás, z té malé školy, chodí děti daleko víc připravený.
@Lístečka jasně… já jsem původně vůbec nepočítala s jinou variantou než se zdejší malotřídkou, jenže pak se mi začaly porůznu donášet zvěsti o zdejších vyučujících, o úrovni výuky atd
rozhodování bylo dlouhé, složité, snažili jsme se brát v úvahu všechno… u nás taky hraje roli fakt, že ve městě pracuju, máme tam oboje prarodiče a všechny kroužky, tudíž to pro nás i do budoucnosti bude praktičtější, prarodiče můžou vyzvednout dítě ze školy, dovést na kroužek a tam už si je zase vyzvedneme my…
malotřídka by byla rodinnější, je tu málo dětí, individuální přístup, ale bohužel to je asi tak všechno
první 2 ročníky se ještě dají, tam je učitelka celkem dobrá, ale pak už to opravdu stojí za houby ![]()
@chaarleene píše:
@Lístečka jasně… já jsem původně vůbec nepočítala s jinou variantou než se zdejší malotřídkou, jenže pak se mi začaly porůznu donášet zvěsti o zdejších vyučujících, o úrovni výuky atdrozhodování bylo dlouhé, složité, snažili jsme se brát v úvahu všechno… u nás taky hraje roli fakt, že ve městě pracuju, máme tam oboje prarodiče a všechny kroužky, tudíž to pro nás i do budoucnosti bude praktičtější, prarodiče můžou vyzvednout dítě ze školy, dovést na kroužek a tam už si je zase vyzvedneme my…
malotřídka by byla rodinnější, je tu málo dětí, individuální přístup, ale bohužel to je asi tak všechnoprvní 2 ročníky se ještě dají, tam je učitelka celkem dobrá, ale pak už to opravdu stojí za houby
já taky uvidím, jak se to bude vyvíjet, škola je u nás do 4. třídy. Od páté chceme dát děti do města, ani ne do nejbližší školy, kde je do 9. třídy, tam nejsem přesvědčena o kvalitě, některé učitele znám osobně a mě moc nesedí, nevyhovují jejich praktiky. ve městě oba s manželem pracujeme, takže i odpadne uspěchané vyzvedávání.
S těmi kroužky máš pravdu a když tam bydlí i prarodiče, tak je to super!
Vedle dvě vesnice to tak taky mají, mají první stupeň a decka k nám přichází od šesté třídy.
Nechala bych ji v té menší at si zůstane s temi co zná ze školky, stejne pak spolu budou přecházet.
Tady jezdí hned v září na seznamovák tuším 3 dny, aby si zvykli.
Za nás to tak taky bylo, moje nej kamarádka na základě přišla až od šesté třídy.
Záleží hodně na povaze dítěte… naše půjdou určitě na venkovskou malotřídku! ![]()
Také jsem řešila dvojí zvykání (v 1. a pak 6. třídě), ale když jsou malé, jednoznačně si lépe zvyknou v malé, milé a rodinné atmosféře. V 6. budou zase starší, tak se snáze s přechodem někam poperou…
Navíc vím, že tato škola je výborná - má nejen výborné výsledky v porovnání se školami v okolí, ale ta atmosféra je jedinečná, nízké počty dětí ve třídě a bohatá nabídka odpoledních kroužků
…a neříkám to jen proto, že na ní sama učím ![]()
To vlastně spatřuju trošku za případnou komplikace, ale věřím, že proti tomu ostatnímu bude stát se s tím poprat ![]()