Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
U mhd by se mu asi vyplatil nějaký roční kupon nebo spolujízda…
@Anonymní píše:
@Barunka.10 Chlap platí povinné ručení na auto, opravy a benzín (do práce autem nejezdí, tak toho autem zas až tak nenajezdíme, odhaduju tak kolem 500,–/měsíc), internet a léky pro dceru, stejně tak vše okolo domácnosti platím já z toho, co mi dává.Za MHD dá kolem 2000,–, pojištění žádné neplatí, jídlo si většinou nosí z domova nebo si vezme stravenky, telefon ho stojí tak max 200,–/měsíc. To, co dá za holení, považuju za zanedbatelnou částku.
Plat má takhle nízký i přesto, že pracuje v Praze. I přesto, že mu nedávno nabízeli lepší pozici, kde mohl mít o 5000,– víc, nepřijal to, protože pod sebou nechce mít lidi a chce mít klid. Ale to se mu nedivím a nevyčítám mu to. Jiné místo hledat nechce, protože v téhle práci má opravdu pohodu a to je pro něj na prvním místě. Má hodně volna a žádný stres a dva měsíce prázdnin.
Tak ja bych takoveho lenocha doma nechtela mit ani omylem. Ma rodinu a zustava ve spatne placene praci jenom proto aby mel pohodu a zadnej stres?
Jasne, ze ti dava malo penez, ale podstatnejsi je otazka proc nedela neco s tim platem? Chlap co bere v Praze takovou almuznu je fakt ostuda.
@Anonymní píše:
@Barunka.10 Chlap platí povinné ručení na auto, opravy a benzín (do práce autem nejezdí, tak toho autem zas až tak nenajezdíme, odhaduju tak kolem 500,–/měsíc), internet a léky pro dceru, stejně tak vše okolo domácnosti platím já z toho, co mi dává.Za MHD dá kolem 2000,–, pojištění žádné neplatí, jídlo si většinou nosí z domova nebo si vezme stravenky, telefon ho stojí tak max 200,–/měsíc. To, co dá za holení, považuju za zanedbatelnou částku.
Plat má takhle nízký i přesto, že pracuje v Praze. I přesto, že mu nedávno nabízeli lepší pozici, kde mohl mít o 5000,– víc, nepřijal to, protože pod sebou nechce mít lidi a chce mít klid. Ale to se mu nedivím a nevyčítám mu to. Jiné místo hledat nechce, protože v téhle práci má opravdu pohodu a to je pro něj na prvním místě. Má hodně volna a žádný stres a dva měsíce prázdnin.
No já tedy nevím, ale na prvním místě by podle mě mělo být zabezpečení rodiny a to, že podle mě tedy nepřijal lepší práci, aby se v životě mohl posunout jak profesně tak i finančně, je podle mě pouze pohodlnost. Můj chlap jezdí do Německa za prací 10 let, dře tam, abychom se měli líp, žili si pěkně i za cenu, že není tak často doma… ![]()
My taky nemáme společný účet. Chlap mi dává 10 tisíc a na mě je abych pohlídala všechny složenky, platby atd. Nákupy platíme jednou on, jednou já. Spíš si myslím, že více zaplatí on, plus platí benzín. Nevím ani kolik bere, ani kolik mu zbývá ale vím, že co mu zbyde si spoří. Když bych s penězma nevyšla nebo by přišel nečekaný výdaj, většinou to platí on, stejně jako materiál, když děláme něco na baráku. Výlety, večeře apod. platíme tak nějak napůl. Oba máme stavební spoření a penzijko a dáváme si peníze stranou, aby byla rezerva.
Myslím že 5000 na jídlo a drogerii pro 3 lidi je dost málo. My utratíme těch deset. Ale je pravda, že vařím každý den a máme ve špajzu slušný zásoby (mouka, těstoviny, rýže, kafe…) a pořád plný mrazák.
Měli jsme období finančního srabu, kdy jsme měli na jídlo 3000 měsíčně a to už nechci nikdy zažít. Proto si oba udržujeme finanční rezervu a než drahou dovolenou, raději jedeme jen po Čechách a nesaháme do úspor.
Zakladatelko, pokud beru, že vydělává 17 tis. tak mi 5000 přijde neadekvátně málo.
jinak já osobně bych společný účet nechtěla, vyhovuje mi, že se starám o rodinné finance já a dokud máme oba příjem tak je mi jedno, kolik chlapovi zůstává pro jeho potřebu.
Anonymni: Vidim hned nekolik problemu. On skrblici. On nic nesetri. On naopak rozhazuje, pripadne je zadluzeny, jestli jsem to pochopila spravne? Pokud neplati nejakou silenou castku za leasing, tak by mu melo zbyt asi 7000. A co s nimi dela? Ma rodinu, nemuze si dovolit jen tak to nekde rofrcat. Navic, obchodnici z akciemi jsou povetsinou nepoucitelni, tak dej bacha, at neprojede vse…asi i proto bych nezakladala spolecny ucet. Aby jednoho dne nebyl prazdny. Nicmene, ucet at si necha svuj, ale ty bud jednim z disponentu, abys mela dozor. Pokud projel vlastni byt, potrebuje dohled. Nerozumim vete, aby dceri po nem neco zustalo. Nicmene, s jeho minulosti by ty penize mel odkladat na sporici ucet, anebo nejlepe na investicni sporici ucet, ktery bude vazany na nejakou dobu. Dnes je uz mnoho zpusobu, jak setrit a neprodelat na tom. Hlavne at uz neobchoduje
Pokud nema nic nasetreno, co az se vam pokazi pracka? Nebo dcera bude neco utne potrebovat? Jestli jeden z vas onemocni? Nebo on prijde o praci? Stanovte si cil, nasetrit treba takovou castku, ktera se rovna vasim nutnym vydajum na 3-6 mesicu.
Jinak mi prijde, ze ti dava vice mene dostatek. Paklize bys potrebovala vic, muzes argumentovat tim, ze bydlite ve tvem byte a tys k nemu musela nejak prijit ne? Podedila, koupila, splatilas hypo? Pak te to neco stalo, a jeho to stoji momentalne jen poplatky. To neni moc fer.
Do budoucna, oddelene finance delaji dost velkou neplechu. ALE taky je to s jeho pristupem risk. Znala jsem mladou rodinku, kde meli spolecny ucet a kdyz kluk odjel jednou na sluzebku pres vikend, vratil se do vybileneho bytu. Ucty taktez vybrane. Madam nasla nekoho lepsiho a vykradla vsechny penize, ktere on vydelal/spolecne nasetrili…Takze ne vzdy jde spolecny ucet aplikovat.
@lauraka Ty hele, to je hodně zjednodušený, ne?
O jeho práci nevíme nic. Rizika s přechodem do jiné práce nejsou nulová, takže místo přechodu ze 17 na 22 taky může skončit na úřadu práce…
Může mít důvody, proč zůstane v méně placené práci. Třeba je dřív doma a může se věnovat dítěti. V lépe pracené práci by ráno odjel, v noci se vrátil…
Hodotíme tady (skoro všichni) věci, které spíš tušíme, než víme. Někteří zakladatelku uklidňujeme, někteří píšou věci, že jí mohou vyhecovat k nějaké akci, která nemusí dopadnout dobře… Přitom základ je - pokud to paní nevyhovuje, s partnerem si o tom vklidu promluvit a zkusit nají model, který bude lepší.
Zakladatelko, mě hodně pomohlo psát si během měsíce všechny příjmy a výdaje.
Naučilo mě to šetřit. A hlavně jsem to tenkrát ukázala chlapovi, protože mi nevěřil, že tolik utrácíme.
A fandím tomu, spořit si stranou, je jedno jak si to nazveš. Jestli spoříš pro vás nebo pro dítě. Nikdy nevíš, co se přihodí.
@Premek_Orac S tim nesouhlasim, ten jeho plat v Praze je naprosto desivej a duvody, ktere zakladatelka uvadi…jinou praci hledat nechce, protoze tady ma pohodu…no to je sila. Chlap ma zabezpecit rodinu a pokud se mu nechce nema si ani porizovat deti.
@LucianS to je pravda, ale paní píše, že mohl vzít lepší placenou práci, ale u něj je na prvním místě pohoda, hodně volna, žádný stres a 2 měsíce volna…tak to už je podle mě pohodlnost. Jinak samozřejmě vím, že každý na vedoucí pozici nemůže být, můj manžel také není a nechtěl by být.
@Premek_Orac píše:
Máte auto a pojištění neplatí? Takže ho platíš ty? Servisní prohlídky, opravy, výměnu pneu atd. platí kdo? Auto je celkem drahá věc, ikdyž stojí, můžou být náklady kolem 2 tis. měsíčně…
Já nepsala o pojištění za auto, myslela jsem jiné pojistky. Povinné ručení a vše kolem auta, jak už jsem psala, platí on.
Do práce jezdí autobusem a to ho vč. MHD v Praze vyjde na tuto částku.
Pro ostatní - o tom, že je líný a pohodlný a proč s takovým chlapem jsem a proč nemáme společný účet, se bavit nechci, to už jsem řešila v jiných diskuzích, jen jsem chtěla vědět, zda je 5000,– v situaci, kterou jsem popsala, hodně peněz, jak on mi tvrdí.
Ostatním, kteří odpověděli, děkuji
@Premek_Orac:
Ono je dost jedno, jak je to uspořádáno formálně. Jde o to, jak to ti dva vnímají. My máme taky s mužem každý svůj účet, dokonce každý několik. Taky máme rozděleno, které pravidelné platby odchází z kterého. Ale neznamená to, že platba A jde z mých peněz a platba B z manželových, nýbrž že A mám na starosti já, B má na starosti manžel, peníze jsou společné. To je ten zásadní rozdíl.
@Premek_Orac píše:
@Kassy Víš, já si myslím, že muž přirozeně nevnímá některé nutné výdaje ženy a žena si zas automaticky neuvědomí nutné výdaje muže…
odle mě je to celé o tom, že si mají spolu sednout, dát na papír výdaje, které mají, říct si, kolik měsíčně potřebují pro rodinu a kolik si nechají na své výdaje…
Vždy je špatné, když rodinné finance hlídá jen jeden, protože pak i odpovědnost je jen na jednom. Partnerství vnímám jako sdílení radostí, starostí, štěstí, odpovědnosti…
tady ale nejde o partnerství. Tady jsou dva lidi - ona a on. V partnerství je běžné spojení náš domov, naše děti, naše auto… Tady máš: můj byt, jeho ponožka, můj hrneček, jeho televize… A já osobně bych nesnesla žít s někým, kdo má potřebu mi zdůrazňovat, že na některé věci nemám nárok, když bydlíme společně… připadala bych si jako idiot ![]()
V tomhle vztahu je toho špatně víc než jen ty finance.
Příspěvek upraven 12.08.16 v 10:39
@jakanas píše:
A jaký je důvod spořit z RP když mám málo a nervovat se jako zakladatelka, není lepší se na to 3 roky vykašlat a až bude víc tak spořit víc?
Jen se domnívám…, ale zakladatelka už teď podprahově vnímá, že je potřeba něco ulít bokem a že je to pro dítě je pravděpodobně pouze zástěrka…
Trošku mimo téma, ale Vám (co píšete, že 5 tis je dostačující) stačí na jídlo a drogerii měsíčně pět tisíc? Co vaříte, kde nakupujete?