Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tejina píše:
@Borrealis U jednoho bych rekla, ze ne, druhej vypada ted, ze ano…ještě se to muze samozrejme zmenit, ale při narozeni měli kazdej kilo a pul, kazdej operaci, spoustu nemoci a evidentne nedozralej nervovej systém, jsou hodne citlivi…jsou narozeni leden 2012…
ahaaaaaa
tak to měli opravdu těžší začátky, hele tak to bych asi fakt celý posunula, tzn nyní ze školky pryč, doléčit se, zotavit…a nástup do školky až za rok nebo za až rok a půl tzn…září
2018, což nyní zní jako nekonečno ale vono to uteče
a školu možná fakt s tím odkladem, pokud se věci nevyvinou nějak zásadně jinak, což se mohou, že jo
Ale jo, bejvá to pak ve škole lepší, děti vyrostou, po tom 6 roce dozraje imunita a jsou fakt odolnější, nechytaj už úplně všechno
v tom školním kolektivu se už tolik netočí tak agresivní brebery jako ve školce, i proto že už jsou děti odolnější, vyzrálejší
nástupem do školy se obvykle i takoví ti školkani – pořád ukašlaní, usmrkaní…chudinky z jedné nemoci do druhé zlepší…ten kolektiv je tam již jinak imunitně vybaven a bejvá to docela znát
@Tejina píše:
Kluci nemají atb, spíš právě ty silné kortikoidy…teď se docela dlouhou dobu drželi, ale jinak jdou vlastně taky z nemoci do nemoci a ještě jim to padá dolu, takže občas i do špitálu. jakože bych si nasadila někoho na osm hodin denně domů? Hm…asi taky řešení…
Nebudu si nikoho nasazovat domů. Budu ho vodit k jedné sousedce - učitelce v důchodu. Už ho hlídala a fungovalo to. Ale pokud bych sehnala někoho k nám domu, tak je pro mě zraví dítěte přednější a klidně si někoho domů nasadím.
Ale kdybych nemusela, tak s ním zůstanu doma a vynechám i předškolní rok. Co má umět, si ho naučím v klidu sama doma. Dokonce jsme zvažovali, že si pořídíme ještě jedno dítě, abych mohla ještě být 3 roky doma. Ale to jsme nakonec zavrhli a odložili na dobu, až bude z nejhorších nemocí venku.
Hm, hm…dekuju vsem. Zatím to vypada, ze tedy dochodim ten rok do práce (první rok - smlouva mi konci v cervnu) a pak zustanu doma. Skoda knihovny…trvalo mi dlouho, nez jsem se sem dostala ![]()
@Tejina Pro mě je tvoje dilema naprosto nepochopitelné. Svoji práci jsem vždy měla ráda. Ale v případě, že by mi 2 na sobě nezávislí lékaři řekli, že ze zdravotních důvodů mám s dítětem zůstat doma, tak bych ani nedokončila roční smlouvu a snažila se zůstat doma okamžitě dohodou.
@sloninka nojo…ono se rychle usuzuje z toho, co tu clovek napise. Ale je to jen kusa informace, to ani nelze napsat vse, co se k tomuhle rozhodnuti vaze. Nic není tak cernobily.
@Tejina píše:
Dobrý den všem, mám dotaz a zajímalo by mě, jestli se s tím tady potýkala i nějaká jiná maminka, případně jak to řešila. Po pěti letech doma na mateřský jsem konečně nastoupila do práce (a jak ráda). Děti předtím chodily do školky tak na střídačku, dodělávala jsem ještě školu, takže někdy ano, někdy ne. Jsou to dvojčata, předčasně narozená. Jde o to, že jsou silní alergici, astmatici a veškeré rýmy jim lezou na průdušky, plíce a stačí obyč viróza a je z toho astma záchvat, několikrát i hospitalizace v nemocnici. Dejchátka mají, v případě viróz to musí být srajdy jako ventolin, dithiaden, prednison…Teď po poslední anabázi mi naše alergoložka řekla, že by bylo lepší děti vůbec nedávat do školky, eliminovat kolektiv…buď anebo je nacpat koritkoidama, aby se plíce udržely roztažené. Je to už druhá doktorka, která mi řekla, že to jsou tzv. nekolektivní děti. Volba je jasná…ale strašně nechci bejt doma. Doma mi hrabalo, nedokážu si představit další dva roky…má někdo radu? Zkušenost? Cokoli?
Já má dceru, přesně o rok mladší, než tví kluci.Ona nebyla nemocná až tak často(jako jo, ale fakt jen rýmu, ještě nikdy třeba nekašlala-ťukám)), ale zas chytala samé „chuťovky“ a do toho sem tam angínu. Když už nemocná, tak pořádně. Já se nemohla dočkat práce už v jejích 2 letech. a dopadlo to tak, že má čerstvě 4 a já stále doma a ještě min. půl roku budu/budeme. Pop poslední nemoci, z ktéré se nemohla dostat nekonečné 3 měsíce nám bylo doporučeno pediatrem, imunologem, orl a infektoložkou, abych ji ze školky odhlásila min do září…Byla jsem v nové práci, když se to celé semlelo. Ihned jsem ukončila prac. poměr a jsme doma.Sice moje nervy, ale jinak to nešlo. Hlídání nemáme a platit někoho se mi nechce… Já se ale stejně děsím i dalšího školkového roku. I když jsem si „naordinovala“ myslet pozitivně ![]()
A co lesní školka? tam bývají děti nemocné méně, jsou více venku.. zas ale v každém počasí, takže chytlavým na nemoci to taky nemusí dělat dobře. Nebo naopak je to zocelí:-)
Jasně, máloco je černobílé. Nyní bych je fakt ze školky stáhla. Po tom co si prodělali mají oslabenou imunitu, potřebují se v klidu zotavit. A imunita dozrát.
Zrovna děti, jak to líčíte, mají nemoce, ze kterých pravděpodobně částečně, možná až téměř zcela „vyrostou“, jak budou zrát, bude to lepší. I proto má ten rok smysl…já osobně bych je fakt asi dala do kolektivu nejdříve za rok…březen 018 nejdříve
a uvidí se, jestli pak hned škola…nebo ne… dejte jim čas, potřebují to
já když vrazila prvního v 3 a půl letech do školky, marodil neustále, do té doby zdravý veselý chlapeček
a tak jsem halt zaplatila chůvu, chůvě odevzdala celou mou bídnou mzdu / chodila jsem jen na půl úvazek / a mládežník šel do školky na mikulášskou besídku, strašně se vyděsil čerta a pak až v dubnu ![]()
druhý rok byl o něco lepší, ale stejně v zimě tam cca 3 měsíce vůbec nebyl a to nebyl ani není alergik ani astmatik ani nic…
neměla jsem nervy koukat jak se mi veselé dítě změnilo v bledou trosku a tak šel halt zdravotnickej plat chůvě rovnou
potřebují čas dozrát, i imunitně, bude to pak dobrý, uvidíte ![]()
@Tejina nic není černobílé, ale vždy je víc možností a upřímně, kdyby mi to doktoři doporučili, tak bych je poslechla. Ono s imunitou není legrace. Já musela vysvětlovat pětiletému klukovi, že nemůže do školky kvůli bráchovi, ale doporučili mi to 2 doktoři, tak jsem je poslechla.
@sloninka někdy to nejde. Já bych si nemohla dovolit být třeba 2 roky doma zadarmo, takže musí být hlídání. Půl mého platu půjde na hlídání a ještě se budeme s chlapem a babičkou střídat tak, aby byl u „tety“ jen 5 hodin denně.
První anonymní.
@Borrealis píše:
@M-AAle jo, bejvá to pak ve škole lepší, děti vyrostou, po tom 6 roce dozraje imunita a jsou fakt odolnější, nechytaj už úplně všechno
v tom školním kolektivu se už tolik netočí tak agresivní brebery jako ve školce, i proto že už jsou děti odolnější, vyzrálejší
nástupem do školy se obvykle i takoví ti školkani – pořád ukašlaní, usmrkaní…chudinky z jedné nemoci do druhé zlepší…ten kolektiv je tam již jinak imunitně vybaven a bejvá to docela znát
Fakt je školka a škola takový rozdíl Jo? Já teď taky řeším neustálou nemocnost malého. Sel do školky ve čtyřech. Byl Furt nahromade - nic vážného. Jen kašel a rýma, ale strašně se to táhli - 3 tydny doma pak na 3 tydny do školky a znova doma. Pricitala jsem to tomu, ze se proste musí tema mrchama promorit. Letos to je ale úplně to samé. Šli jsme s nim na alergologii - silná alergie na roztoče a náběh na astma. Takže bere antihistaminika. Doma mi tři týdny nezakaslal, teď 3 dny ve školce, kde jsou samosebou nastydly děti a už je zas doma. K ránu laryngitacky záchvat. Už jsem fakt silena, navíc doma mimino, který všechno chytá taky. Průšvih je, ze on se doma nudí, ve školce se mu strašně libi, on je takový samorost, nemá rad moc velký kolektiv a potrebuju ať si zvyká, v září jde do školy ![]()
@M-A píše:
Nemam radu, nemam zkusenost, jen nevim co vyresi kdyz ted budou doma a do skoly pujdou… myslite ze ve skole to bude s nemocemi lepsi? Nemyslim si. Pracuju ve skole a i v prvni tride hodne deti marodi.
Souhlas a kdyžtak najmout chůvu a jít makat.
@Tejina Upřímně, STRAŠNĚ moc Ti rozumím. Mně hrabalo už po dvou letech, takže chápu, jak MOC se nechceš vzdát toho, že máš někdy, jak to definovala moje kamarádka, „mozek pro sebe“. Rozhodně nejsi špatná nebo necitlivá matka, jak tu některé naznačují… prostě sama kukáš.
Na Tvém místě bych se asi pokusila najít pro kluky nějaké jiné individuální hlídání: babička, sousedka, hlídací paní… pokud bys to ufinancovala (třeba i metodou „co vydělám, to zaplatím“), tak to není špatná investice. Za odpočaté nervy by to stálo. Kluci nejsou miminka, aby byli frustrovaní tím, že s nimi není echt zrovna maminka…
Jako jasně, pokud to neufinancuješ, tak holt s nimi doma buď, ale pokud jo, tak to do sebe klidně investuj, jen ať se raubíři otrkají s někým jiným.
PS: Jo a ty úvahy, že dát děti do školky jen na poslední měsíce… bumážka od doktora asi pomůže, ale upozorňuju, že od září je poslední rok školky povinný, čili „nechat doma“ nebude tak snadné.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@MartinaIrena je mi uplne jasny, jak se na to maminky divaji
na prvním miste vždycky deti…u me taky, ale zaroven vim moc dobře, ze když bude hrabat me, odrazi se to na tech detech. Takovou zkušenost jsem uz udelala, bohužel. Chci najit rovnováhu pro všechny, jestli to aspoň trochu pujde.