Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Normálně nedávám nic, když jsme odcházeli z porodnice tak jsme dali sestrám bonboniery a kafe a mému lékaři co mě operoval nějakou flašku…Jednou nebo dvakrát jsem dávala jednomu primáři jeho oblíbené sladkosti, za to, že mě přijal mimo jeho ordinační hodiny
@PeBe24 píše:
Sem tam pacient donese doktorovi nějakou tu flašku, bonbonieru nebo tak… Dáváte něco doktorovi? jak k němu jdete třeba víckrát? Vím, že to není naše jako pacientova povinnost, ale bere se to jako slušnost? nebo spiš ti dr. berou jako úplatek?![]()
No, dávám…
Cukroví (mnou upečené) před Vánocemi. Ale zatím jen zubní lékařce a její sestře a na gyndě sestřičce i lékaři, u praktické jsem nebyla devět let…
![]()
jdu dočíst, ještě jsem nečetla reakce…
Máma kdysi něco šoupla dr, aby mě protlačila na jakýsi pobyt u moře z velké části hrazený pojišťovnou. Povedlo se, ale moc víc si nepamatuju, je to hodně dávno. A my vlastně šoupli flašku dětský, byla to sousedka tchýně a přišla se nám podívat na dceru (tehdy asi 2t starou), když jsme byli na návštěvě. To bylo super, oproti našemu doktorovi ona vše vysvětlila, co se proč dělá a tak, tak dostala flašku. Nedělám si iluze, jak to v nemocnicích chodí, ale nevadí mi to, třeba se to jednou bude hodit ![]()
@PeBe24 píše:
Sem tam pacient donese doktorovi nějakou tu flašku, bonbonieru nebo tak… Dáváte něco doktorovi? jak k němu jdete třeba víckrát? Vím, že to není naše jako pacientova povinnost, ale bere se to jako slušnost? nebo spiš ti dr. berou jako úplatek?![]()
@PeBe24 píše:
Ne proč? Dostává výplatu.
@bobr123 píše:
A jaky je v tom rozdil? I cisnici maji plat, tak proc jim davas dysko, kdyz to teda beres takhle?
Protože v restauraci je to společenská norma a navíc tam manipuluješ s hotovostí, takže ty peníze prostě zaokrouhlíš a necháš, kdežto u doktorka s penězmi nemanipuluješ. Pokud bych u doktora manipulovala s hotovostí a platila třeba 240 Kč, tak mu tu desetikorunu nechám
Ale vytahovat peněženku před doktorem mi přijde divné a nevhodné. O dárcích ani nemluvím, ty nenosím ani v té restauraci přeci.
edit: Navíc třeba můj gynekolog to vyřešil po svém, když jsem koukala na výpis z pojišťovny, tak jsem si všimla pár proplacených věcí, o kterých nevím (nějaké pravidelné telefonické konzultace apod., ačkoliv jsem mu volala jen jednou a to jsem se ani nedovolala
) Takže on se o svou diškreci postaral sám ![]()
Příspěvek upraven 25.06.14 v 15:50
Atim vetsinou kartou, ale taky obcas reknu „to je dobre“. A dysko je neco jineho, to se porovnat neda, dle meho vnimani.
@donaga píše:
Celkem zajímavé přirovnání… Takže vlastně ani „dýško“ v restauraci by nemělo být ospravedlnitelné, protože každý zaměstnanec restaurace dostává plat. A někdy, když jdu nakupovat třeba i do potravin, tak když mě to stojí třeba 99Kč, tak jim nechám 100.
Dala jsem Dr dárkový koš, protože dle mého názoru mi konkrétně on opravdu nadstandartně pomohl.
@bobr123 píše:
Myslim ze tenhle zpusob placeni v restauraci u nas jeste neni. Vetsinou maji fixni plat + dyska. Taky ti muzou plivnout do jidla, nikdy nevis jakou moc nad tebou maji. Ale dat cokoladu za prima peci, na tom nevidim nic spatneho. Nejde o to, ze jestli nic nedas, tak te nechaj trpet. Ale o to, rict diky za peci. Alespon ja to teda tak beru.
Nj, já prima péči zažila až po tom, co péči zanedbali, tak se pak mohli přetrhnout, abych je náhodou nezažalovala, takže čokoška mě ani nenapadla ![]()
Pacient je na urovni partnera, co je na tom divneho? Doktor neni pambu a pacient neni jeho podrizeny ci co. Sam rozhoduje o svem zdravi a plati si zdravotni pojisteni.
@yse píše:
Tak „partner“ lékaře mě dostal
@Fjodorka píše:
Protože v restauraci je to společenská norma a navíc tam manipuluješ s hotovostí, takže ty peníze prostě zaokrouhlíš a necháš, kdežto u doktorka s penězmi nemanipuluješ. Pokud bych u doktora manipulovala s hotovostí a platila třeba 240 Kč, tak mu tu desetikorunu nechámAle vytahovat peněženku před doktorem mi přijde divné a nevhodné. O dárcích ani nemluvím, ty nenosím ani v té restauraci přeci.
Tak o penezich ja nemluvim, ty bych doktorovi nedala. Ale bonboniera mi prijde jako podekovani v pohode. Treba kdyz jsem neco potrebovala vysvftlit na urade, byla tam moc hodna pani, tak jsem ji tam pak donesla kafe. Proste podekovani. Mne to zas tak divne neprijde.
@Takyjedna píše:
Nj, já prima péči zažila až po tom, co péči zanedbali, tak se pak mohli přetrhnout, abych je náhodou nezažalovala, takže čokoška mě ani nenapadla
To chapu, to bych jim taky naprdela.
@bobr123 píše:
Tak o penezich ja nemluvim, ty bych doktorovi nedala. Ale bonboniera mi prijde jako podekovani v pohode. Treba kdyz jsem neco potrebovala vysvftlit na urade, byla tam moc hodna pani, tak jsem ji tam pak donesla kafe. Proste podekovani. Mne to zas tak divne neprijde.
Mně jo, kdyby to úřednice dělala ve svém volném čase, tak dobrá, ale pokud dělá svoji práci běžně v pracovní době, tak snad stačí úsměv a slovní poděkování. Já ochotné lidi oceňuji slovně, pochválím je, ale abych někam běžela do obchodu, nakupovala a zase se vracela, tak to fakt ne, až tak daleko můj vděk za placenou práci nesahá.
Já nosila akorát psycholožce květiny, když jsem k ní chodila a to protože si ode mně nevzala ani korunu a protože je měla ráda a měla z nich radost ![]()
Já myslím, že čím se těch „poděkování“ v podobě čokošek, bombošek a pugétů bude dávat míň, tak tím bude prostředí v nemocnicích a v ordinacích „zdravější“, férovější. Dárky bych dávala jenom za opravdu neobyčejné věci, za něco, co personál dělat opravdu nemusí. Oni si vybrali generativní povolání a těší je už to, že pomáhají lidem, taky mají všeobecné uznání, což jen tak nějaké obyčejné povolání nemá.