Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dáváte odříhnout spící dítě?
(když usne u kojení)
ode mne akademická otázka, já dávám, jednak je blicí a prdící, jednak, byť by spal sebelépe, po položení do postýlky je stejně do minuty vzhůru.
v noci usíná sám (třeba předtím i kadí a prdí), ve dne řve
Ano já dávám odříhnout spící dítě, ale málo kdy si v tom spánku odříhne. ![]()
Pudlo,
nám v porodce říkali, že i když si dítě neodříhne, je dobré ho po jídle chvíli podržet (míněno ve zvýšené poloze na říhání), než se mu mlíko v žaludku „u:,–(í“ - že pidimimi nemají ještě dokonale uzavřený svěrač mezi žaludkem a jícnem, v leže se jim mléko vrací a způsobuje různé nepříjemné pocity a tím i nespokojené chování dítěte. Sama praktikuju tak 10 min podržet a pak leží na šikmé podložce, jak psala Mava.
Eva
Jako malého (do dvou měsíců)ve dne ano, v noci ne - pokud usne u prsa. Ale stejně jsem se snažila ukládat je do postýlky bdící, aby si nezvykly.
Teď Marečka dávám odkrknout jen když se mi zdá, že při kojení hodně hltal a nejspíš tam bude mít bublinu.
Starší s tím měl dost potíže, neuměl si pořádně krknout aniž by se poblil, pak mu to šlo ven jako prdíky a bylo to dost bolestivý.
Spiaceho? Nikdy. Bola som rada, že spí. A kupodivu sa mi pri spaní dieťa snáď nikdy nepoblinkalo, to vždy cez deň a pri poctivom „odgrgávaní“.
Blinkali mi všetky deti, chlapci cca do roka, bol to des, ale zo spánku som ich koli tomu nikdy nebudila.
Nekrknul si ani v bdelem stavu a to jsem zkousela vsemozne psi kusy, natoz ve stavu spicim - takze jsem si to odpustila. Davala jsem na bok do postylky.
Poblil se asi 3× za zivot (jako kojenec), ale to se v noci desne prepil a pak to cele vyletelo ven, jeste nez jsem ho stacila do postylky polozit.
Ondra byl typické blicí miminko, ale odříhnout si nikdy moc neuměl. Takže ve dne jsem se snažila, ale po 20 minutách jsem to vzdávala, se spícím jsem radši moc nelomcovala, abych z něj to pracně vypité mlíko nevylila
. Spal na boku a matraci měl pod hlavou zvýšenou, máme monitor dechu. V noci se kuipodivu nepoblil vždycky, ve dne jo, ať si krknul nebo ne, to na to nemělo vliv. Zlepšilo se to až s příkrmy, a občas stejně nějaký přebytek vypustí ven.
Jak kdy ![]()
Ve dne většinou ano.
V noci podle toho, jestli kojím v sedě, nebo u toho ležím a spím - pak většinou usneme obě
U Vojty to bylo taky tak.
Teď si už teda odpustí plyn sám, ale když byl takhle malinkatej, tak jsem vždycky dávala. Přišlo mi takový divný ho hned po nakrmení položit a srovnej si to tam jak umíš. Je fakt, že když usnul, spal mi na rameni a stejně si kolikrát neodříhnul, ale i tak jsem ho vždycky chvíli nosila, pohupovala a tak po pěti - deseti minutách teprv položila na bok.
Ale já nekojila, takže na noční krmení jsem prostě vstát vždycky musela. Kdyby tomu tak nebylo, nejspíš bych taky usínala společně s dítětem.
Pudli
NEDAVALA jsem a cca kolem 3mesice jsem zacala davat.
Do te doby to neumel si „rihnout“ i kdybych se s nim na hlavu stavela,nic a nic.
Kdyz byl maly a jedl v noci a usnul u prsa,tak jsem ho polozila vedle sebe(spal semnou) mel vyvysenou hlavicku a spinkal v zavince na boku.Takze tak…
Ve dne to same jako v noci.
Az kdyz jsem vedela,ze z toho neco bude tak jsem ho davala odkrknout,ale i tak se mu to ne vzdy povedlo.Jinak brisko ho nebolelo a na prdy netrpel a to byl zrout.Fakt je to individualni.
Ale to byl maly,dneska krka jako profik i sam od sebe.
Když má spát a usne u prsa, tak nedávám. Kdybych se snažila dát říhnout, tak budou hned voči jak baterky a spánek tentam.
Ráda bych tuto diskuzi oživila o nějaké další zkušenosti. Mám doma čerstvé miminko, ze začátku jsem ho odříhnout nedávala vůbec, v porodnici mi to nikdo neřekl, mně to nedošlo
. Pak mi kamarádka dětská lékařka říkala, jak je to strašně důležité a mám vždy. A teď mám nerva. Když dám dítě odříhnout celkem často se mi tím vzbudí, když před tím u kojení usnulo. Zejména v noci mi to je proti srsti. Ke všemu si krkla asi jednou a to tak slabě, že nevím, jestli jsem si to nenamluvila. Ublinkla si asi třikrát, co je na světě. Tak nevím, jak to dělat. Spát dávám na záda, na bok nechci, přijde mi to nestabilní. Matraci má trochu nakloněnou, ale nijak zvlášť, nebyly další knihy, co bychom pod postýlku ještě dali.
Jak to děláte vy, když vám dítě u prsa usne, zejména v noci?
Klukovi to taky nešlo. Občas když jsme ho nosili deset minut, ale v noci měl čas zhruba 2 minuty a pak do postýlky.