Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn také nemluvil, ale tohle se mi zda moc. Ano děti které dlouho nemluví bývají vzteklé, protože se nedorozumi. Nechci strašit ani nic jiného, ale takový byl synovec akorát tedy ještě někdy mlátil děti. Ve třech a půl mu diagnostikovali autismus. Švagrová s ním začala pracovat podle knížek pro takové děti a během pár mesicu se neskutečně uklidnil. Chci jen říct ze by takový postup pomohl i dětem co nejsou přímo autisti.
Já si kolikrát představím, že kdyby na světě ještě existovali obři a ti mi říkali, pojď tam, v tolik půjdeme domů, budeme dělat tohle a také by ještě záleželo na tonu, jakým by mi to řekli, jestli hezky, nebo rozkazovačně, tak to bych také nebyla v klidu, vztekla bych se a nevím ještě co, jen, aby by bylo také po mém.
Vždyť ty děti jsou také osobnosti, i když maličké, také mají svůj svět v hlavičce, vidí ho svými očima, vždyt to nejsou pejsci, po kterých můžeme pokřikovat, jak na povel: pojd, jdem, dělej, nedělej, jsi lakomý, jsi líný, jsi zlý, jsi škaredý…co to je, nám by se to také nelíbilo. Stačí se nacítit na dítě, zrovna ho něco zaujalo, něčím se zabývá, tak chvilku počkám, zkusím jeho pozornost zaujmout něčím jiným a pak to půjde.
Moje malá, také se dokáže vzteknout, navíc teď ve 22 měsících se začíná projevovat její osobnost a já ji respektuji, vysvětlím, že teď tam nepůjdeme nebo půjdeme tam, zaujmu její pozornost a je klid…
@jeřáb s tim mluvenim se mi zda, ze je lina spis. Obcas neco zopakuje normalne. Ma umet obrazky na ocni a ty se naucila behem peti minut…letadlo, dum, auto atd…kdyz si to druhy den chceme zopakovat, tak uz rve a hazi po me hracky. To je takove ruzne no…a naopak mezi detma je zlata. Nebere hracky, nepretahuje se, nestrka a nikdy zadne dite neprastila.
@Petulka1234 vsak ale ja na ni mluvim hezky…snazim se ji vsechno v klidu vysvetlit a rozhodne po ni. nechci povely jak po psovi. Treba kdyz jdeme do kramu ji rikam, ze kdyz hezky pujde, tak ji koupim nejakou naminku, nebo ji pochvalim jak cupita, jak ji to krasne jde to je ruzny ale jak mluvim tak nebo tak, vysledek je stale stejny. Na druhou stranu mi lekarka nadava, ze nemluvi a kdyz se s ni. snazim ucit, tak o to projevuje zajem tim, ze rve a vzteka se. Nakreslily jsme si spolu obrazky dokonce…zadny vysledek
Vztekani normalni je, kort pokud jeste nemluvi.Ale to, ze spi 3 hodiny denne(vazne??) tedy normalni neni a to bych resila prioritne!!Spi pres den? Mate nejaky rezim? Chodi do skolky?
Sprcha u nas v obdobi vzdoru taky fungovala, ale musis to dite drapnout v pocatku zachvatu a vysprchovat studenou vodou v obleceni! Zadne svlekani.Aby vedela, ze to neni prd.el.
@unuděná aha tak ja ji sprchuju nahatou, tak to zkusim oblecenou teda. No kdyz se naobedva tak se ji snazim uspat nic a ikdyz se to vzacne povede, necham ji spat hodinku a pul a stejne nespi
, vcera usla v pul 9 vecer…ja mela takovou radost!!! A vzbudila se za dve hodky a litala po byte…ja uz vazne nekdy nemuzu…
@unuděná ano,ze ma umet alespon spojovat slova a ze se ji asi malo venuji a malo na ni mluvim. Pritom treba kdyz varim ji neco vypravim v kuchyni nebo tak… ![]()
@Mysis Ono je to těžký přesně rozebrat takhle na dálku, chtělo by to vidět a slyšet vas v akci a až pak se dobrat k nějakému řešení. Třeba jestli na ní nemluvíš nějakým tonem, který se jí nelíbí, nebo také záleží v jakém je znamení, jaká je její strava, jestli nejí třeba spousty obarvených kokin, které zvyšují hyperaktivitu, jestli nejí moc uzenin, které zvyšují agresivitu atd…je toho spousta kolem, opravdu je těžké říci na dálku: hele, tak problém je opravdu v tomhle. A zmlátit ji, jak někteří tvrdí jí můžeš vždycky, že. To je to nejjednodušší a perfektní i jako ventilačka.
Já bych hledala nějaké rozumné řešení. ![]()
@Petulka1234 to fakt nevim, mluvim normalne
uzeniny neji vubec, to ji proste nechutna. Nepije slazeny limonady, jsem toho nazoru ze jednak to neni zdrave a za druhe nepotrebuju aby mela zuby hned zkazene. Sladke treba susenku dostava za odmenu. Ale asi zavolam do poradny a necham malou objednat. Snad mi tam neco poradi nebo tak, protoze obcas z toho bouchaji saze i me…a to je asi taky spatne. ![]()
Naše malá taky nemluví. Snazi se, ale moc ji to nejde je ji 2,5 a umí se taky vztekat. Nám teda hodně pomohly Nevychova a ve chvilce, kdy začíná mít náběh na nějaký záchvat vzteku, tak se snažit otazkama dooatrat proč se vzteka. Hodně to pomůže a většinou se „domluvime“ bez rozjetí vzteku. Jako seregat dítě nejlépe vařečkou nebo k i osprchovat ledovou sprchu mi připadá šílený a kor pokud má vaše dcera opravdu nějaký zdravotní problém, který souvisí se vztekanim a nemluvenim.
@Mysis Ale popravdě, také mě zaráží, že spí jen tak málo
A to vstane, začne lítat po bytě? a pak už neusne až do rána? ![]()
@Petulka1234 jo presne…vstane lita po byte a nespi
pak usne v sest rano a spi do 10…proste strasne malo…
a nepomaha nic ani pohadka…
@Mysis A prosím tě, je to tvé krásné milované dítě, můžu tě o něco poprosit? nebij ji, nedávej ji vařechou a ani ji nesprchuj ve studené sprše, nelámej ji, respektuj ji jako sebe samu a snaž se najít řešení, uvidíš, že to půjde, držím moc palce ![]()
Já někdy dám malé v zoufalství přes zadek rukou, ale pak mě to hrozně mrzí, ubližovat ji, je jako bych ubližovala sobě.