Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja chtela treba bydlet s pritelem a spolubydlicima a moje matka mi to normalne ve 20ceti zakazala. Myslim, ze pokud rodic dite živí ma pravo mu veci zakazovat i povolovat. Pokud si dite vydela samo, tak at si bydli s kym chce… Me to taky stvalo. Nakonec jsem si to ve 23 letech udelala po svem a z vlastnich penez - brigád… bydlela v 2+1 ve 4 lidech.. Spolubydlici byli hluční, soukromi opět žádné, majitel nam nechtel nic opravit, pokazenou pračku vyměnit.. Pak jeden ze spolubydlicich vic projedl nez mel a pucoval si od spolubydlicich penize.. Pak prestal platit uplne a my se ho nemohli zbavit a doplaceli jsme na nej. Majitel zuřil… A pritom to byl náš kámoš, spolužák a nikdy bychom to do nej nerekli.. Platili jsme za bydleni i o prazdninach… No a zazili jsme i dost srandy jak se tu píše.. Prostě…Ma to sve pozitiva i negativa…
@Šimelda Jenze zakladatelky dcera si na to sama vydelala
a vyzivovaci povinnost nejde ruku v ruce s povinnosti rodice na slovo poslouchat ![]()
@unuděná No ale pokud má doma normální zázemí a dojíždět se to v pohodě dá, tak je to dobrá vůle rodiče, že by jí na to bydlení přispívali…jinak je to prostě rozmar…a není nijak vymahatelný…
@Monchichik píše:
@unuděná No ale pokud má doma normální zázemí a dojíždět se to v pohodě dá, tak je to dobrá vůle rodiče, že by jí na to bydlení přispívali…jinak je to prostě rozmar…a není nijak vymahatelný…
rozmar? vis co to je 2 hodiny denne dojizdet a to k tomu nepocitam cekani na spoj… je dospela, po rodicich penize na bydleni nechce a osamostatnit se v tomto veku je snad normalni… v 19ti je tu plno holek mamou, ziji sami, to je taky rozmar?
ja se nedivim, ze je v dnesni spolecnosti tolik neschopnych mamanku, kdyz ctu ted nektere nazory… osobne i ja se s nastupem na VS osamostatnila, domu jsem jezdila na vikendy, nekdy ani to ne a byla to uzasna zivotni zkusenost a na vysokoskolske zazitky dodnes vzpominam. a to je uz bezmala 20 let…
Zakladatelko, co konkrétně ti vadí na bydlení s přítelem? Nepředpokládáš, že se doteď vodili za ručičku, že ne? ![]()
@markytka3 vím, dojížděla jsem hodinu a čtvrt…já píšu o přispívání, ne o tom, že je dospělá a financuje si to sama…to potom vůbec nevidím důvod k diskuzi a zakázat se jí jaksi nemá co…a já mamánky opravdu nevychovávám ![]()
@Monchichik píše:
@markytka3 vím, dojížděla jsem hodinu a čtvrt…já píšu o přispívání, ne o tom, že je dospělá a financuje si to sama…to potom vůbec nevidím důvod k diskuzi a zakázat se jí jaksi nemá co…a já mamánky opravdu nevychovávám
vzdyt autorka sama pise, ze si vse chce financovat ze svych uspor, tak jakypak rozmar… kazdy je jiny, ty treba jsi travila radeji cas dojizdenim, ja vysokoskolskym zivotem… a roky na flatmate, povazuji za nejbajecnejsi v mem mladem zivote (je fakt, ze kdo nezazil, nepochopi)… kazdemu vyhovuje neco jineho, proto mi prijde nemistne, nazyvat neco rozmarem, kdyz holka se chce osamostatnit… plne souhlasim, ze zakazat neni co, ale autorka je jineho nazoru a myslim, ze byt by si dcerka neco vymohla pres moc, nebude se z toho osamostatneni tolik tesit, kdyz uvidi „zklamanou a ukrivdenou“ mamu. ![]()
Ještě k tomu dojíždění - ještě dostat se z univerzity na vlakové či autobusové nádraží je další časová ztráta. MHD také jezdí podle jízdního řády, tedy měla by.
Pokud zakladatelka stále nesouhlasí, tak by si měla dojíždění zkusit. I s tím čekáním mezi přednáškami. Nebo když se zruší přednáška.
@markytka3 no tak já jsem myslela rozmarem to, že by mohla bydlet doma a ne platit za bydlení jinde, pokud by na to rodiče neměli…asi těžko si to bude úplně financovat sama…pokud ano, tak vůbec nechápu, o čem je diskuze…máma může být uražená, ale to je tak všechno…holka je dospělá, nic po rodičích nechce, v tomhle případě by mohla být máma uražená třeba ještě v pětadvaceti ![]()
@Monchichik píše:… smysl diskuse nechape asi vetsina z nas
@markytka3 no tak já jsem myslela rozmarem to, že by mohla bydlet doma a ne platit za bydlení jinde, pokud by na to rodiče neměli…asi těžko si to bude úplně financovat sama…pokud ano, tak vůbec nechápu, o čem je diskuze…máma může být uražená, ale to je tak všechno…holka je dospělá, nic po rodičích nechce, v tomhle případě by mohla být máma uražená třeba ještě v pětadvaceti
Vyživovací povinnost se dá normálně soudit.. jen tak mimochodem
Jediné, co tak jako rozumně můžeš, je spočítat si, kolik by vás stálo ji živit doma a platit jí dojíždění a studijní materiály a říct jí, že to je měsíční příspěvek, který jsi ochotná jí dát. Nestačí-li jí to, musi si zbytek zařídit sama. Ale to ona, jak tak čtu, už udělala. Zbytek je z tvojí strany akorát zbytečný truc. V 19 je dost stará na to, aby žila v podnájmu s přítelem a starala se sama o sebe. Aspoň si vyzkouší, jestli jim to spolu klape i jinak než na romantické procházce pod hvězdami. Nebo máš představu, že bude bydlet doma a chodit ze školy rovnou domů až do svatby? Dneska je tenhle způsob spolubydlení při VŠ úplně normální. Dojíždět každý den hodinu tam a hodinu zpátky, to by se mi tak chtělo… Před mateřskou jsem takhle jezdila do práce a byl to opruz neskutečný, člověku z toho dne nic nezbyde, když po škole/práci někam chce jít (třeba sportovat nebo do divadla), tak aby všechny věci tahal s sebou celý den, řešil, kde se převléct a podobně. Je to nepraktické a nepříjemné. Buď ráda, že se dcera pokouší postavit na vlastní nohy a nehaž jí pod ně klacky. Podpásovka to opravdu není.
@Monchichik píše:
Co to rady breptate za nesmysly? Rodiče mají zákonnou povinnost dítě živit i během řádného studia na VŠ. O tom, jak a kde bude bydlet, si rozhoduje student sám.
@Alriga píše:
Co to rady breptate za nesmysly? Rodiče mají zákonnou povinnost dítě živit i během řádného studia na VŠ. O tom, jak a kde bude bydlet, si rozhoduje student sám.
Tak to bych tak úplně neřekla. Pokud má rodina tak tak peníze a student má možnost bydlet a jíst doma, tak to výživné moc velké nebude, pokud se rozhodne bydlet jinde.