Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@vokishka píše:
Tak to bych tak úplně neřekla. Pokud má rodina tak tak peníze a student má možnost bydlet a jíst doma, tak to výživné moc velké nebude, pokud se rozhodne bydlet jinde.
Coz ale neznamena, ze je to jeho rozmar nebo nesmysl. Zkratka zakonne ma rodic povinnost dite zivit, pokud to nejde dohodou, muze to jit pres soud
Samozrejme vyzivne nemusi pokryt 100% potreb studenta (je to stejne jako s jakymikoli jinymi davkami ci alimenty) - to by se pak asi nikdo do spolubydleni nehnal, koupil by si rovnou svuj loft vedle skoly
![]()
@Alriga Ale prosím tě…student si rozhoduje sám, když si to bude taky sám platit…pokud to platí rodiče, tak rozhodují oni…kdyby to dala k soudu, vyměří jí výživné a tím to bydlení jinde vůbec nemusí pokrýt…navíc, pokud je to v dojezdové době, není třeba bydlet jinde než domam, to je prostě na dohodě a ochotě rodičů to platit…zákonnou povinnost živit jí mají, ale nemají povinnost jí vyhovět…
@Monchichik Ale jde o to, že dcera zakladatelky si přes prázdniny vydělala tolik, aby mohla bydlet sama, takže u rodičů to asi žádný med nebude (zvlášť je - li zakladatelkou ta, co myslíme) a v takovém případě rodičům nezbývá, než dítě buď podpořit, nebo čekat soud o výživné. Kromě toho, neznám rodinu, která by nepodporovala osamostatnění dětí už na VŠ, pokud to je v jejich finančních možnostech. Moje známá se takhle soudila o výživné na VŠ se svými rodiči (ti jaksi uprednostňovali její mladší bratry a vychovali si z nich kluky s lachtaním syndromem) a výživné jí přiklepli pěkné, pokrylo jí kolej a menzu na celý měsíc a to její rodiče zdaleka nedosáhli na průměrnou mzdu a kolej stála stejně jako by byla ve spolubydlení.
@Monchichik píše:
@Alriga Ale prosím tě…student si rozhoduje sám, když si to bude taky sám platit…pokud to platí rodiče, tak rozhodují oni…kdyby to dala k soudu, vyměří jí výživné a tím to bydlení jinde vůbec nemusí pokrýt…navíc, pokud je to v dojezdové době, není třeba bydlet jinde než domam, to je prostě na dohodě a ochotě rodičů to platit…zákonnou povinnost živit jí mají, ale nemají povinnost jí vyhovět…
Nevím, jestli jsi někdy dojížděla někam hodinu a večer zase zpět, a už vůbec nevím, zda jsi někdy chodila na VŠ, ale pokud ano, tak víš, jak krajně nepraktické je takhle daleko dojíždět a fakt to není o rozmaru. Koneckonců to už rozepsaly holky na prvních stránkách. Já jezdila na VŠ 50minut a to jen v rámci města a měla jsem toho po dvou semestrech plný zuby. Dost běžně odpadaly přednášky v prostředku dne, semtam někdo hodí konzultace na večer, když máš školu jako na potvoru jen do oběda, o zkouškách ani nemluvím. Jak já záviděla holkám, co bydlely v docházkové vzdálenosti. Když si navíc zakladatelka na spolubydlení vydělá sama (o čemž nepochybuju-ve 4 to budou maximálně 3tis a teď si zvládla vydělat 80táců za pár měsíců), není vůbec o čem diskutovat.
@Monchichik píše:
Holka si vydělala přes 80 tisíc! A chce chodit na brigády. Takže nestojí s nataženou rukou a požadavky. Být rodičem, tak jsem pyšná, že jsem vychovala tak rozumného člověka. Vyživovací povinnost je. I kdyby třeba „jen“ dát to, co by mne bydlení, ošacení, jídlo a náklady na studium jako knihy, sešity stálo tak jako tak, kdyby bydlela doma…a bydlení v místě studia si třeba bude z části hradit sama.
(a teda ani ve 4 to jen tři tisíce nebudou, leda, že by bydleli v garsonce na palandách, ceny jsou bohužel dost jinde a jeden pokoj za 8 tisíc není výjimka)
@Monchichik píše:
Ano, nikde jsem nepsala, že o výši výživného rozhoduje dítě /student. Ale je už čistě jeho/její věcí, jak s penězi dále naloží, pokud nezůstane bydlet doma. Navíc je to zcela běžné řešení, že studenti bydlí společně v páru nebo ve skupině v nájmu. A pro normální a soudné rodiče i konečně čas si trochu ulevit.
@unuděná Ale jo, já s tím vším souhlasím…taky jsem psala, že nevím o čem diskuze původně vůbec je…proč by se neměla osamostatnit a jít do spolubydlení…reagovala jsem na to, když je ta situace jiná, rodiče peníze nemají a dítě by si vymýšlelo něco, na co prostě peníze nejsou…taky neznám nikoho, kdo by nebyl rád, že je dítě samostatné, navíc schopné si i vydělat a samo si to platit…to je opravdu šikovná…
Dojíždění na VŠ fakt není sranda.. přestávky mezi povinnejma hodinama můžou být klidně 2-3h.. spolužáci půjdou na byt si uvařit oběd a dojíždějící bude trčet k kavárně..
@vokishka píše:
Tak to bych tak úplně neřekla. Pokud má rodina tak tak peníze a student má možnost bydlet a jíst doma, tak to výživné moc velké nebude, pokud se rozhodne bydlet jinde.
Tak ono i to bydlení a jídlo doma a každodenní dojíždění do školy by něco stálo, takže místo aby to projedl, probydlel a projezdil, může student tutéž částku chtít jako výživné. To mi přijde naprosto logické. „Dokud platím, budeš na slovo poslouchat“ je přístup jak z předminulého století.