Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Havlova píše:
S tím souhlasím. Přesto i mě tady jedna osočila z šikany dětí.
No protože někde to opravdu funguje tak, že děti v domácnosti nic nemusí. Zase ale třeba o to víc řeší školu. Jak někteří rodiče nevidí pár dní dítě se sešitem už se jim nelíbí, že se neučí atd. To naši nikdy neřešili, školu nechali zcela na nás, ale zas řešili úklid. Po xtém napomenutí, když jsme to furt neudělali, tak byli schopni vypnout vifinu a když už jsme měli fakt bordel, tak to lítalo. Všechno naházeli na jednu hromadu a museli jsme to uklidit, což logicky trvalo o dost déle, takže mi to stačilo jednou a došlo mi, že je lepší to nepokoušet
. Ale říkám tohle, co píše zakladatelka je fakt extrém. Což je ale i to, že někdo do svých třeba 18 nikdy nezapnul pračku. To je zas druhej extrém.
@jahuhudka píše:
Jaké otroky? Rodič pracuje a stará se o domácnost. Dítě studuje a přiměřeně se podílí na chodu domácnosti. Už chápu proč jdou v současných mladých vztazích problémy jaké jsou
My nemáme žádné problémy ve vztazích. Ani žádný z mých třech sourozenců. Všichni jsme šťastně vdaní či ženatí a máme spokojené rodiny. ![]()
Kde prosím tvrdím, že se dítě nemá podílet na chodu domácnosti? Mně tedy přijde úplně absurdní systém, který má zakladatelka doma. V životě bych něco takového dětem nedělala. Pro mě je zásadní vzdělání, práce v domácnosti by měla být z vlastní iniciativy. Ono se dá dítě vychovat tak, aby pro něho bylo samozřejmé něco udělat a pomoct a nejenom sklízet ovoce. Ale tak každý to má nastaveno jinak. Někdo radši nastaví „disciplínu“.
@Kolicek95 a já snad někde schvaluji postup zakladatelciny matky? A nejde o disciplínu, ale o výchovu. Deti jsem vychovala tak, aby věděli, ze jsou součástí smečky, kde máme všichni nějaké povinnosti. A mimoto mi třeba dcera udělá občas radost velkým úklidem a třeba upecenym dortem, když vidí, ze už ve čtvrtek sotva lezu. A víš co? Ma radost, ze mi udělala radost a já jsem na ni moc hrdá
Já bych to viděla na extrém z obou stran. Tak když žijete samy dvě dospělé ženské, asi není potřeba každý den uklízet celý dům, vyvařovat, prát, žehlit apod. ne? Nechápu, proč se po tobě matka vozí. Spíš, než že by trvala na pořádku bych za tím hledala nějakou frustraci - vybíjí si na tobě zlost, je protivná sama sobě…Ale na druhou stranu, zas třeba po škole zapnout pračku a prádlo pověsit, je otázka pár minut a nulové námahy, pár takových úkonů ti neublíží.
Ale na nějaké větší práce bych se být tebou vykašlala. Proč bys měla mezi školou a brigádou ještě dělat komplet všechno. Matka taky chodí „jen“ do práce, má právo být unavená, ale ty chodíš ještě k tomu do školy, vůbec nemá právo se k tobě chovat jako ke služce.
Já jsem měla matku věčného kritika - sama jsem klině umyla okna, napekla, uvařila, ona přišla, neřekla ani bů a začala vypichovat, proč jsem jí přesunula kytky na okně, proč peču z tolika vajec, jestli si myslím, že bude stále jen tahat nákupy a tak dále. Velice ráda jsem se v 19 odstěhovala a od té doby si žiju svůj život. ![]()
Tak, ale zase se nebavíme o dětech dětech, ale o lidech, co jsou dospělí..
Mně osobně by hanba fackovala, třeba okolo 20 říct, že doma nic nedělám a pomalu nic neumím. ![]()
A řeknu upřímně, jsem ročník 81, nevím, jak je to ted, ale tehdy, když mi bylo okolo 20 let, začínala jsem sama hledat práci a sama o soebe se starat, i když jsem bydlela u rodičů, tak jsem patřila spíš k těm co,, dělají mín..
Jako prala jsem si, žehlila, běžně uklidila.. Nevařila to přiznám, ale pomáhala jsem i babičce, když bylo potřeba.. nebo když byla máma na odpolední tak co dělala ona, dělala jsem já
Ale holky v mém věku i ty co stuidovaly
se běžně doma zapojovaly, vařily, pekly střídaly prostě mámu, když byla v práci
@VitaminC Já přece neříkám, že musí přispívat. Jen říkám, že když je dospělá a ani nepřispívá, tak může očekávat, že bude doma něco dělat. I můj devítiletý syn už má své domácí povinnosti, tak proč by nemohla dospělá holka. Pokud má brigádu na svou vlastní útratu, hadříky, kosmetiku,…tak tim zase nemůže operovat tak, že by doma nemusela nic, protože je přece na brigádě. Ale není otrok, aby dělala vše, takže by měla mamce vysvětlit, že teď se potřebuje připravovat na maturu.
Přečtěte si to po mě ještě jednou, ženy… ![]()
@Anonymní píše:
Dcera 24 let, studuje. Jediný co dělá, že utře nádobí, občas pověsí prádlo, pračku zapnout neumí. Skoro o vše jí říkám.
Víš co, tak tohle doma dělá devítiletý kluk…od devatenáctiletý bych teda očekávala víc. pak se není co divit, ze se o sebe dnes dospělý děti neumí ani postarat a hnijou doma ještě ve třiceti. To není nic ke chlubeni.
@Anonymní píše:
Dcera 24 let, studuje. Jediný co dělá, že utře nádobí, občas pověsí prádlo, pračku zapnout neumí. Skoro o vše jí říkám.
Nechci se ji dotknout, ale myslim ze i muj pes zvladne zapnout pracku. To nezvladne naklikat program a zmacknout play?
@Uslava píše:
Ta musela být sakra naštvaná, když jsi přišla na svět.Někde jsem četla, že v Thajsku si někteří rodiče dělají děti deti proto, aby už nemuseli nikdy nic dělat. Tvoje matka bude asi taky něco takového. Co si chuderka počne, až jednou odejdeš? Co otec. Platí na tebe alimenty a kolik? Doma máš ubytování, stravu a dostáváš i nějaké kapesné? Jak dlouho ještě budeš studovat? Už teď jsi možná na úrovni děti z dětského domova. A tam jim alespoň nikdo nensdavá. Ale odejdou z decáku a bufou na dlažbě zrovna tak, jakoby byla ty, kdybys od matky odešla.
Edit: docitám, že otec zemřel. Dostáváš sirotčí důchod? S tím už by se dalo něco dělat.
Bohužel žádný důchod jsem nikdy nedostala, táta umřel, když toho ještě neměl moc napracováno (měl čerstvě po škole) a nejsem původem z Česka a pořádně nevím, jak to v mojí rodné zemi s tímhle chodí. Každopádně jsme dostali odškodné od soudu, protože táta odešel kvůli autonehodě způsobené cizím člověkem. Máma za peníze koupila dům a já z nich vlastně nic kromě ubytování neviděla. Kapesné nedostávám, peníze si musím vydělat na brigádách.