Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj. Prosím anonym.
Dcera je tehotna, za mesic a půl by mela rodit, ale miminko je malé s nízkou hmotností.
Obávám se, že je to tím, že dcera kouří. Tedy elektronickou cigaretu, ale s palbou kolem 20mg nikotinu.
Nejsem dobry radce, sama jsem kurak ovsem tohle je preci signál, ze mela prestat uz dávno natoz ted, kdyz ji lekari rikaji o tomto problému.
Jak jí donutit? To preci není normální, nebát se o dítě a myslet si že „bude prostě jen malinký“… na to koureni si vzdycky najde výmluvu. Mám o vnuka strach.
Je to jen odhad. Dle mého gynekologa měl syn 3800 g. Narodil se s hmotností o 1000g menší. Její kouření neobhajuji, ale teď už je stejně pozdě to řešit. Musela by přestat na začátku, teď to fakt moc neovlivní. A tobě do toho nic moc není, promiň. Ona je matka.
Je dospělá, nemáš ji jak donutit. Když neměla motivaci do teď. Otec dítěte na to říká co?
@Aduš8 Je to moje dcera a můj vnuk. Nehodlám nad tim zavrit oči a cekat co se stane.
A klidne ji to budu prehazovat zbytek života. Vždyť to neni normalni.
Copak jsem ji spatne vychovala? Kdyz to tedy neni moje vec?
@Aduš8 Jak neovlivní? Ono nejde preci jen o prisun navykove latky. Cetla jsem, ze to zpusobuje krome vyvojovych srdecnich vad i problemy s prisunem potravy a placentou.
Je mozne, ze ji to lekari nereknou?
@Anonymní píše:
@Aduš8 Je to moje dcera a můj vnuk. Nehodlám nad tim zavrit oči a cekat co se stane.
A klidne ji to budu prehazovat zbytek života. Vždyť to neni normalni.
Copak jsem ji spatne vychovala? Kdyz to tedy neni moje vec?
Ona je ale(zřejmě) dospělá a svéprávná. Ty ji můžeš nanejvýš říct svůj názor, to je ale tak vše. Co bys jako chtěla dělat? Sama kouříš a jí bys najednou chtěla převychovávat? ![]()
Ja spise myslela, jestli nekdo nema tip o něčem, co by ji mohlo presvedcit. Naše slova jsou nic.
@Anonymní píše:
@Aduš8 Jak neovlivní? Ono nejde preci jen o prisun navykove latky. Cetla jsem, ze to zpusobuje krome vyvojovych srdecnich vad i problemy s prisunem potravy a placentou.
Je mozne, ze ji to lekari nereknou?
Zjisti si, jak dlouho se tělo čistí poté, co člověk přestane kouřit. Vždyť za chvíli rodí. Taky si načti něco o vývoji plodu v děloze. Miminko je dávno,, hotové", ke konci už jen nabírá váhu. Stavbu jeho orgánů, nervovou soustavu a podobně už těžko ovlivní.
Příspěvek upraven 09.11.21 v 22:56
@Aduš8 Ale je rozdíl kouřit a škodit sama sobě.
A tak klidně bych ji propleskla, kdybych vedela ze to k necemu bude.
Tak asi to huleni nekde odkoukala. Prestan byt hystericka. Je to jeji vec, koureni neni zdrave, ale ted uz to fakt nezachrani. Navic u koureni jsoi nejhorsi ty palene splodiny. Cisty nikotin je navykovy, ale aspon to neni takovy svinstvo. Male deti se rodi i nekurackam. Ja mela kolem sebe nekolik kuracek v dobe tehotenstvi, vsechny deti mely standardni vyvoj a jsou zdrave.
@Aduš8 to je hloupost. To by vsechny kuračky kvuli tehotenstvi nemusely prestavat neboť jak pises, tělo se nestihne zregenerovat. Tak je fuk, jestli budou kourit dál nebo ne. ![]()
@Anonymní píše:
@Aduš8 Ale je rozdíl kouřit a škodit sama sobě.
A tak klidně bych ji propleskla, kdybych vedela ze to k necemu bude.
Bude.. Může se stát, že přijdeš jak o dítě, tak i vnuka
@Dandie22 bavíme se tu o ženě, která má měsíc do porodu. Základní vývoj u plodů probíhá v prvních pár týdnech těhotenství. Fakt si myslíš, že má možnost to teď ovlivnit?
@Šarlota4 Ano, kourim ale nekourila jsem v tehotenstvi. To bych svym detem neudelala a ona to ví.
Nejsem hystericka, ale je to nezodpovedne. A stydim se, ze takhle jedná. Zklamala me.
Ahoj. Prosím anonym.
Dcera je tehotna, za mesic a půl by mela rodit, ale miminko je malé s nízkou hmotností.
Obávám se, že je to tím, že dcera kouří. Tedy elektronickou cigaretu, ale s palbou kolem 20mg nikotinu.
Nejsem dobry radce, sama jsem kurak ovsem tohle je preci signál, ze mela prestat uz dávno natoz ted, kdyz ji lekari rikaji o tomto problému.
Jak jí donutit? To preci není normální, nebát se o dítě a myslet si že „bude prostě jen malinký“… na to koureni si vzdycky najde výmluvu. Mám o vnuka strach.
I jeji nejlepsi kamaradka, ktera ma dite ji rekla ze by mela prestat alespon do porodu, kdyz to vypada na nejaky problem. Neslyší, nevidí.
Ani lekari ji pry nerekli, ze pricina muze byt prave to koureni.
Příspěvek upraven 09.11.21 v 22:47