Dcera je nesnesitelná

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7355
14.4.23 22:30
@Anonymní píše:
Když máš dvě děti a každé jiné. Které je to tvoje zrcadlo? U nás syn skvěle zrcadlí manžela.U nás nefunguje ani režim. Už 7 let denně vztek, že se nechce koupat, převlékat…

a co dělá manžel, to co syn napodobuje / používá, když se mu to hodí?
Edit: pardon, u vás se jedná o starší děvče

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.23 22:32
@Anonymní píše:
Když máš dvě děti a každé jiné. Které je to tvoje zrcadlo? U nás syn skvěle zrcadlí manžela.U nás nefunguje ani režim. Už 7 let denně vztek, že se nechce koupat, převlékat…

U nás bude spíš problém, že dcera je úplně jiná povaha než já i manžel a druhý sourozenec a my s tím asi neumíme pracovat. Jsme spíše klidní, nekonfliktní, i jako děti jsme takoví prý byli.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.4.23 22:42
@dedrichov píše:
To starší chce svůj komfort, který logicky mít nemůže a nebude. Ono vyrůstalo nejprve jako jedináček (znám to nejen u nás, ale i u spousty rodin v okolí), nechtějí přijít o své výsostné postavení. Kdežto mladší se narodí a je zvyklé na další dítě, protože tam prostě už od narození je.
Zkusím se vždy zamyslet, jak to to dítě vnímá a co vidím? Že po něm neustále někdo něco chce, napomíná, má pomoct, kdežto v tu samou chvíli si zrovna s mladším něco zahraješ / učíš se, zkrátka má Tvojí pozornost. A starší žárlí. Nezná třeba ty pocity, je mu to nepříjemné, že se něco děje a neví co.
Chtěla jsem staršího za něco chválit a z mého pohledu moc nebylo za co. No tak jsem si prostě vyčlenila opravdu blbosti, ale jemu blízké, a za to ho chválila… zklidnila jsem přístup a trvala jen na opravdu důležitých věcech, banality vytěsnila. Syn se zklidnil, je s ním mnohem snatší pořízení, přestože leze do puberty.

Plně s tebou souhlasím, ale jak se dostat do fáze klidu, když je na mě hnusná. Nemohu si to nechat líbit, tzn. buď na ní zakřičim nebo jí dám trest(stejně to nefunguje, udělá to znovu). To je začarovaný kruh. To, že je bordelářka bych i zkousla, ale to jak na nás mluví mi prostě vadí nejvíc.

• Citovat
  • Upravit
7355
14.4.23 23:07
@Anonymní píše:
Plně s tebou souhlasím, ale jak se dostat do fáze klidu, když je na mě hnusná. Nemohu si to nechat líbit, tzn. buď na ní zakřičim nebo jí dám trest(stejně to nefunguje, udělá to znovu). To je začarovaný kruh. To, že je bordelářka bych i zkousla, ale to jak na nás mluví mi prostě vadí nejvíc.

Já Ti rozumím, opravdu. Naučila jsem se spustu věcí přehlížet, nelpět na nich.
Kdy je třeba hnusná? V jaké chvíli se to děje? Psala jsi, že má spoustu zálib, kroužků, aktivit, má i čas na sebe?
Jak na vás mluví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.23 23:08
@Anonymní píše:
U nás bude spíš problém, že dcera je úplně jiná povaha než já i manžel a druhý sourozenec a my s tím asi neumíme pracovat. Jsme spíše klidní, nekonfliktní, i jako děti jsme takoví prý byli.

U nas je jeden po mně a druhý po něm. A já uznávám, že s dítětem po manželovi neumím adekvátně pracovat.
Je to vzteklik, nervik a nemá rád, když nemá pravdu a něco musí.
Klidně na mě bude křičet, že se polil. Vymyslí, že to je moje vina - dala jsem mu špatnou skleničku, hodně pití, málo pití, neudělala jsem mu pití :lol:

@dedrichov píše:
a co dělá manžel, to co syn napodobuje / používá, když se mu to hodí?
Edit: pardon, u vás se jedná o starší děvče

U nás je to náročnější dítě mladší syn.
Zrcadlí vztek. Manžel ale supí sám pro sebe a tak dvakrát za rok. Klukuv vztek je vidět a slyšet a obrací ho proti všem a je to i dvakrát za hodinu.
I kdysi urval nejoblíbenějšímu plysakovi ruce. Pak o to horší vztek, že nejsou ruce :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.4.23 23:16
@dedrichov píše:
Kdy je třeba hnusná? V jaké chvíli se to děje? Psala jsi, že má spoustu zálib, kroužků, aktivit, má i čas na sebe?
Jak na vás mluví?

Nejsem zakladatelka, ale dneska byl hnusný, když musel jít večeřet, protože měla být pizza a tento týden je zavřena pizzérie. Věděl to, říkala jsem mu to několikrát. Ale podle něj jsem mu nic neřekla.
Pak se mu nelíbilo pyžamo. Ráno si polil to nejoblíbenější a já ho nevyprala. Nebudu prat jedno pyžamo. Nevyspí se, je to moje vina, bude mít zlé sny.
Předtím se mu nelíbilo, že jsem chtěla, aby si vyklidil tašku. Zrovna si hraje, musí pro to do pokoje, zapomene, co si chtěl hrát. Měl na to limit od příchodu do 17:00. Neudělal, pak na mě ječel, že pořád něco chci, nemá na to čas. To jsem mu řekla, že to dělat nemusí, ale bude si boxik mýt sám. To bylo taky špatně, bude špatně umyty, protože to neumí.
Vždy na mě ječí. Já mluvím klidně. Vydržím poměrně dlouho.

• Citovat
  • Upravit
7355
14.4.23 23:17
@Anonymní píše:
U nás je to náročnější dítě mladší syn.
Zrcadlí vztek. Manžel ale supí sám pro sebe a tak dvakrát za rok. Klukuv vztek je vidět a slyšet a obrací ho proti všem a je to i dvakrát za hodinu.
I kdysi urval nejoblíbenějšímu plysakovi ruce. Pak o to horší vztek, že nejsou ruce :zed:

Neumí pracovat s návalem emocí, vypořádat se s tím vztekem. Já to toho našeho jakoby učila, co má cítit. Druhé dítě - dcera - má empatie dvojnásobnou dávku, asi i za něj. To co ona ví a cítí sama za sebe, prostě to přirozeně dělá, syna bylo potřeba naučit. Chodívá se teď už vztekat do pokoje, nikoho nechce, prostě jen svůj čas. A pak jsem tu pro něj, pohladím, obejmu a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.23 23:18
@dedrichov píše:
Jak na vás mluví?

Má čas na sebe, v těch kroužcích ji krotím aby toho neměla moc.Kdy je na mě drzá Příklad, vyzvedávam ji ze školy, místo pozdravu…ježišs kde jsi tak dlouho? Nebo ráno v zimě si chce vzít croptop, ten jí zakážu a už to jede…můžu si nosit co chci, vezmu si ho a hotovo. Mladší sourozenec sotva promluví a už na něj…buď zticha, nezpívej si, teď mluvím já. Těch situací he spoustu.

• Citovat
  • Upravit
7355
14.4.23 23:25
@Anonymní píše:
Nejsem zakladatelka, ale dneska byl hnusný, když musel jít večeřet, protože měla být pizza a tento týden je zavřena pizzérie. Věděl to, říkala jsem mu to několikrát. Ale podle něj jsem mu nic neřekla.
Pak se mu nelíbilo pyžamo. Ráno si polil to nejoblíbenější a já ho nevyprala. Nebudu prat jedno pyžamo. Nevyspí se, je to moje vina, bude mít zlé sny.
Předtím se mu nelíbilo, že jsem chtěla, aby si vyklidil tašku. Zrovna si hraje, musí pro to do pokoje, zapomene, co si chtěl hrát. Měl na to limit od příchodu do 17:00. Neudělal, pak na mě ječel, že pořád něco chci, nemá na to čas. To jsem mu řekla, že to dělat nemusí, ale bude si boxik mýt sám. To bylo taky špatně, bude špatně umyty, protože to neumí.
Vždy na mě ječí. Já mluvím klidně. Vydržím poměrně dlouho.

Tak co by mu mohlo pomoci, evidentě si uvědomuje, že je na něj kladen nějaký požadavek, že má splnit svůj úkol. Vyklidit tašku, takže školní - třeba první třída? Pro ně je to tolik vjemů, co všechno si má zapamatovat, někdo brnkačka a druhý by zapomněl hlavu. Tak já bych třeba šla cestou pomoci vyřešit jeho problém. Má problém s politým pyžamem, které chtěl. Nemohlo by jen uschnout a zase si ho obléct? Snažila bych se mu dát na výběr max. 2 možnosti, jak daný problém vyřešit.
Box? Co je Tvůj cíl? Aby se to alespoň trochu naučil a spolupracoval? Tak bych mu nabídla, že bude mít on a já mu pomůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
14.4.23 23:35

Vydrzet v klidu, byt mila a laskava, prehlizet co se da(a jeste vic). Tohle prejde a pokud ji naucis svym prikladem chovat se klidne, mile a druheho respektovat, udelas ji vetsi sluzbu, nez krikem a radem.
Deti jsou opicky a kde jake chovani vidi, hned ho zaradi do repertoaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
355
14.4.23 23:39

Miluj ji nejvíc, když si to nejmíň zaslouží. U nás funguje dokonale.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.23 23:40

@dedrichov má možnost, buď si box umyje sám, nebo ho dá do myčky. Začalo to tím, že má zastavit, abych vytáhla box, když šel kolem kuchyně.
Pyžamo si polil kakaem a to poměrně dost.

• Citovat
  • Upravit
7355
14.4.23 23:50
@Anonymní píše:
@dedrichov má možnost, buď si box umyje sám, nebo ho dá do myčky. Začalo to tím, že má zastavit, abych vytáhla box, když šel kolem kuchyně.
Pyžamo si polil kakaem a to poměrně dost.

Každodenní péče, rutina, stereotyp, starosti. Naše starosti. Zkus se nad to povznést, časem přibudou k řešení složitější problémy a toto budou hlouposti. Ště Tě to, vše jsi řekla 10000×. Blbě se mi to píše, prostě si jen tak vzdáleně představ nějaký katastrofický scénář a vrať se zpět k těmto „problémům“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
14.4.23 23:52
@Anonymní píše:
Má čas na sebe, v těch kroužcích ji krotím aby toho neměla moc.Kdy je na mě drzá Příklad, vyzvedávam ji ze školy, místo pozdravu…ježišs kde jsi tak dlouho? Nebo ráno v zimě si chce vzít croptop, ten jí zakážu a už to jede…můžu si nosit co chci, vezmu si ho a hotovo. Mladší sourozenec sotva promluví a už na něj…buď zticha, nezpívej si, teď mluvím já. Těch situací he spoustu.

My máme dítě, které je neustále negativní (má to tak od narození)… Je mu 17 let. Já při našech dohadech prostě uznám, že chápu, že z jeho pohledu vše je špatně… A pak se doptávám, kde vidí ten konkrétní problém… J8 jsem v klidu, on mluví a dost často si vysvětlíme, že to není tak hrozný, jak to vidí, vnímá… A to je můj cíl - chci, aby uměl pracovat se svými emocemi a vysvětlit, kde je problém. A hlavně proč jsem chtěla zareagovat - sourozenec je největší blbec - něco řekne nebo si začne zpívat a totální katastrofa… Uplne běžná věc - nelámala bych si s tím hlavu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
14.4.23 23:52

A zkoušeli jste jako první krok vždycky potvrdit jejich emoci, než se dáte do vysvětlování/napomínání/…?

Koukám, že ti to pyžamo bude dneska chybět. To mě mrzí.

Už čekáš dlouho, viď?

To uklízení by nemělo existovat, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí