Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Tak dnes jsem se udržela na dceru nekřičet, ale dalo mi to hodně zabrat. Dcera si zapomněla sešit do školy a byla už venku obutá. Sundala si jednu botu a v té druhé zabahněné běžela přes celý barák do pokoje a zpátky. V klidu jsem jí řekla, že jsem včera uklízela a ona na to…ále vždyť si nevytírala. Už jsem mlčela, protože jsem cítila, jak to ve mě vře.
no tak a to jsou ty situace, které raději předejdu. V klidu bych ji řekla, že je čas, ať si vyzuje obě boty a dojde si pro sešit.
@Anonymní píše:
Vážím si obou, ale k mamce mám blíž, mohla jsem se jí vždy se vším svěřit. Otec nás nefackoval často, jen když už bylo naše chování přes čáru. Nezanechalo to na mě žádné následky a dětství jsem měla hezké.
Zkus se zamyslet nad tím, jestli ty problémy s dcerou nejsou právě těmi následky, o kterých si myslíš, že je nemáš.
@Anonymní píše:
Nejsem zakladatelka, ale dneska byl hnusný, když musel jít večeřet, protože měla být pizza a tento týden je zavřena pizzérie. Věděl to, říkala jsem mu to několikrát. Ale podle něj jsem mu nic neřekla.
Pak se mu nelíbilo pyžamo. Ráno si polil to nejoblíbenější a já ho nevyprala. Nebudu prat jedno pyžamo. Nevyspí se, je to moje vina, bude mít zlé sny.
Předtím se mu nelíbilo, že jsem chtěla, aby si vyklidil tašku. Zrovna si hraje, musí pro to do pokoje, zapomene, co si chtěl hrát. Měl na to limit od příchodu do 17:00. Neudělal, pak na mě ječel, že pořád něco chci, nemá na to čas. To jsem mu řekla, že to dělat nemusí, ale bude si boxik mýt sám. To bylo taky špatně, bude špatně umyty, protože to neumí.
Vždy na mě ječí. Já mluvím klidně. Vydržím poměrně dlouho.
Půjdu proti proudu, tohle je už nevychovanost. Asi se na mě vrhnou všechny alter matky. Kdybych se takto jako dítě chovala, tak bych žila tanec. Byla jsem v určité věku lehce drzá, ale tohle fakt ne. Chlapec nemá fakt hranice.
@Anonymní píše:
U nás bude spíš problém, že dcera je úplně jiná povaha než já i manžel a druhý sourozenec a my s tím asi neumíme pracovat. Jsme spíše klidní, nekonfliktní, i jako děti jsme takoví prý byli.
jste klidni a nekonfliktni? Tak proc na ni manzel porad pisti? Toho bych poslala k nekomu kdo mu spravi nervy..
Pokud na deti budete rvat tak se nic nezmeni
Nemuzete deti srovnavat
Chybu hledejte u sebe, nikde jinde
Je kontaktni tak ji vychazejte vstrict, maximalne
Chce pozornost ma ji evidentne mene nez potrebuje i lasky
Je problem uklizet pokoj s ni?
Deti mam 6, cekam sedme a sem tam max zvysim hlas
Deti zrcadli rodice, az se date do poradku, bude to lepsi
A hledejte co se zmenilo nastupem do skoly, co za tim muze byt
A hlavne nic nechtit hned, zmena, zlepseni prijde pomalu, trva to
Klidne si zsplatte par hodin u online psychologa, poradi jak pracovat a chovat se k detem
@dedrichov píše:
no tak a to jsou ty situace, které raději předejdu. V klidu bych ji řekla, že je čas, ať si vyzuje obě boty a dojde si pro sešit.
Samozrejme
Autorka ma problem sama se sebou, pokud ma problem s takhle lehkou situaci… o nic neslo, vuuuubec o nic
@Nenuta1 píše:
Samozrejme
Autorka ma problem sama se sebou, pokud ma problem s takhle lehkou situaci… o nic neslo, vuuuubec o nic
Taky me tohle prekvapilo jako pripad vyhrocene situace
. Ztracet klid kvuli podobnym vystrelkum, jsem uz davno v Bohnicich nebo mam ruplou cevku
.
@dedrichov píše:
To jsem nestihla, jen vykřikla nemám sešit a už tam vběhla. Volala jsem, ať se zuje, ale bylo jí to jedno. My jsme nechvatali, ona jen byla líná si tu botu zout.
@Nenuta1 píše:
Samozrejme
Tak to jste velká pohodářka, když vám to nevadí. Podle mě je už je dost velká, aby věděla, že tohle se nedělá. Samozřejmě kdyby tam vlítlo batole, tak to neřešim, to z toho nemá rozum. Jinak neříkám, že tahle situace byla bůhvíjak vyhrocená, ale když se ty situace za den několikrát opakují, tak už je to moc.
@Anonymní píše:
Tak to jste velká pohodářka, když vám to nevadí. Podle mě je už je dost velká, aby věděla, že tohle se nedělá. Samozřejmě kdyby tam vlítlo batole, tak to neřešim, to z toho nemá rozum. Jinak neříkám, že tahle situace byla bůhvíjak vyhrocená, ale když se ty situace za den několikrát opakují, tak už je to moc.
Ano jsem v pohode, protoze tohle je naprosta prkotina, 9 lete dite je porad dite a uprimne… neverim ze taky nedelate nekdy neco zbrkle bez premysleni
Deti mam sest, jsem pohodova ja a proto mam i pohodove deti
Co o ni reknete pozitivniho? Co je na dceri skveleho? Porad ctu jen jak je “ spatna”
@Anonymní píše:
To jsem nestihla, jen vykřikla nemám sešit a už tam vběhla. Volala jsem, ať se zuje, ale bylo jí to jedno. My jsme nechvatali, ona jen byla líná si tu botu zout.
Uprimne, byla jsi v detsvi jina
? Ja teda ne, radsi bych lezla 50 m po ctyrech nebo skakala po jedne nez si zouvat boty.
Takze vzdycky, kdyz uz bych chtela po detech rvat, tak si zkousim vzpomenout na tu malou holku, kterou jsem byla. Vim, jak me kolikrat rodice stvali a jak jsem si rikala, ze svym detem tohle nikdy delat nebudu. Takze jim nenutim v zime cepici, nezakasavam jim tricko, dovolim jim vecer vylezt z postele pro piti, o vikendu je necesu ( a do toho je patrne strasne stvu tisicem uplne jinych veci
).
Pisete jake jste mela skvele detstvi, co jste snasela od otce… a proto se i tak chovate
Za me vsechno spatne, chcete po diteti aby se chovalo jako poslusny stroj
Ale tak to nefunguje
Ja umoznuji svym detem chovat se jako deti coz u Vas proste nevidim
Poridte zviratko, a uvidite kolik lasky mu bude schopna dat… a na rozdil od Vas ji to zviratko to same oplati, bude mit nekoho komu se sveri a o koho se bude starat
@Nenuta1 píše:
Pisete jake jste mela skvele detstvi, co jste snasela od otce… a proto se i tak chovate
Za me vsechno spatne, chcete po diteti aby se chovalo jako poslusny stroj
Ale tak to nefunguje
Ja umoznuji svym detem chovat se jako deti coz u Vas proste nevidim
Poridte zviratko, a uvidite kolik lasky mu bude schopna dat… a na rozdil od Vas ji to zviratko to same oplati, bude mit nekoho komu se sveri a o koho se bude starat
Ano, chci aby byla slušně vychovaná, do toho podle mě patří i to, že bude s rodiči mluvit slušně.
Dceru miluju, kdyby ne, tak se tady neptám na rady. Má spoustu dobrých vlastnostností, většinu času vypadá spokojeně, spíš má vše tzv. na háku. Je hodně upovídaná, říká mi úplně vše, se vším se mi svěří(i manželovi).Má i hodně kamarádek.
Zvířátko má, nevšimne si ho, co je týden dlouhý, starám se o něj já.
Tak to s těmi botami mě pobavilo ![]()
Občas se stane, že mi to udělá manžel - pro něco si jen rychle dojde už obutý do obýváku nebo kuchyně
. Bych se musela zbláznit z toho
.
A přesně jak se tu říká - vzpomínejte v dětství na sebe. Co byste udělali, co byste chtěli a nesměli. Pravidelně jsem si obouvala botu s nohou na jednom z křesel v chodbě. Prostě to tak bylo pohodlné.
Dítě by prostě vyfasovalo maximálně koště, že to má zamést… A komentář, ale zničit si kvůli tomu den a dobrou náladu? Ani mě nehne
.
@Gituš píše:
Tak to s těmi botami mě pobavilo![]()
Občas se stane, že mi to udělá manžel - pro něco si jen rychle dojde už obutý do obýváku nebo kuchyně
![]()
. Bych se musela zbláznit z toho
.
A přesně jak se tu říká - vzpomínejte v dětství na sebe. Co byste udělali, co byste chtěli a nesměli. Pravidelně jsem si obouvala botu s nohou na jednom z křesel v chodbě. Prostě to tak bylo pohodlné.
Dítě by prostě vyfasovalo maximálně koště, že to má zamést… A komentář, ale zničit si kvůli tomu den a dobrou náladu? Ani mě nehne.
Zkažený den určitě nemám, jen mě to v tu chvíli vytočí, určitě se tomu v tu chvíli nezasměji a neřeknu si, ale já byla jako dítě stejná. Možná s odstupem času, ale v ten moment ne.
Jinak vám všem holky děkuji za rady, co tu padly. Mám o čem přemýšlet. Doufám, že to s dcerou nějak vyřešíme a bude u nás vládnout harmoničtější atmosféra. Mějte se krásně ![]()