Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Klid to přejde
Mám 8 letou dceru dělala to taky, ale mojí mamce.Nikdo znás před ní neřekl že by jsme měli něco lepšího než babička. Přesto říkala babičko máš pěknej šampon, ale my máme lepší, máš dobrou šlehačku, ale my máme lepší
. babička si zní začala dělat srandu hele koupila jsem si kytku, ale vy máte samozřejmě lepší atd. Dcera koukala na mě culila se a bylo vidět že se stydí hned jí to přešlo začala říkat nemáme babi ![]()
Izzz píše:
„Do školky chodí a je hodně oblíbená, kroužků má až dost, je šikovná a vše jí baví.“Jsem učitelka a jednu takovou mám vetřídě. Je tam od první třídy za hvězdu - ani nevim, jak si tu pozici vybudovala, přišla z jiný školy. Okamžitě dala najevo, že je nejlepší, že všechno kolem ní je nejlepší. Holky se s ní chtěly kamarádit, protože pak měly taky dobrou pozici. Ona na děti křičela, ošklivě reagovala…tak jsem tvrdě zakročila, i s maminkou jsem mluvila…a dneska už i někoho pochválí, povzbudí, už tak nevyjíždí.
Ale dovedu si představit, že jako malá byla stejná jako tvoje dcera.
No, to jsi asi špatně pochopila, nikde jsem nepsala, že je ve školce za hvězdu. Není vedoucí typ, na děti je hodná, vychází s nimi dobře. Že je někdo oblíbený a šikovný, ještě neznamená, že je takový jak píšeš, ale to bys jako učitelka měla vědět. Trošku mě děsí, že učitelky mmůžou mít tak kritický a odsuzující názor a ještě bez podrobné znalosti situace.
manca 1 píše:![]()
![]()
Klid to přejde
Mám 8 letou dceru dělala to taky, ale mojí mamce.Nikdo znás před ní neřekl že by jsme měli něco lepšího než babička. Přesto říkala babičko máš pěknej šampon, ale my máme lepší, máš dobrou šlehačku, ale my máme lepší
. babička si zní začala dělat srandu hele koupila jsem si kytku, ale vy máte samozřejmě lepší atd. Dcera koukala na mě culila se a bylo vidět že se stydí hned jí to přešlo začala říkat nemáme babi
Díky, konečně někdo, kdo s tím má opravdu zkušenost.
ZuzaM píše:Izzz píše:No, to jsi asi špatně pochopila, nikde jsem nepsala, že je ve školce za hvězdu. Není vedoucí typ, na děti je hodná, vychází s nimi dobře. Že je někdo oblíbený a šikovný, ještě neznamená, že je takový jak píšeš, ale to bys jako učitelka měla vědět. Trošku mě děsí, že učitelky mmůžou mít tak kritický a odsuzující názor a ještě bez podrobné znalosti situace.
„Do školky chodí a je hodně oblíbená, kroužků má až dost, je šikovná a vše jí baví.“Jsem učitelka a jednu takovou mám vetřídě. Je tam od první třídy za hvězdu - ani nevim, jak si tu pozici vybudovala, přišla z jiný školy. Okamžitě dala najevo, že je nejlepší, že všechno kolem ní je nejlepší. Holky se s ní chtěly kamarádit, protože pak měly taky dobrou pozici. Ona na děti křičela, ošklivě reagovala…tak jsem tvrdě zakročila, i s maminkou jsem mluvila…a dneska už i někoho pochválí, povzbudí, už tak nevyjíždí.
Ale dovedu si představit, že jako malá byla stejná jako tvoje dcera.
Já mám tenhle pohled právě proto, že situaci neznám…moje chyba. Jinak v práci problém nemám.
Jako by jsi psala o mojí dceři. Je jí 4 a půl a také je hodná, chytrá, vnímavá, bystrá, k dětem se chová hezky. Také jí hodně chválím a právě si myslím, jestli tou velkou chválou pak nevzniká to, že děti si pak myslí, že mají vše lepší než ostatní.
Uvedu příklad. Dceři často říkám, že je to moje krásná holčička, někdy řeknu nekrásnější na světě a pevně ji obejmu. A ona jednou řekla - mami já jsem krásná viď, krásnější než Michalka ( kamarádky holčička ). A já jsem ji na to řekla, že pro každou maminku je nejkrásnější to její dítě, takže pro mě ona a pro moji kamarádku zase její holčička.
Nechci aby to vypadalo, že svoji dceru nějak podporuju, aby to byla nějaká fiflena. Je to živel, nejraději by lezla po stromech, ve vodě řádí a potápí se, jezdí na kole jako drak. Když přicházíme z hřiště domů, je zmazaná pomalu od hlavy až k patě. Jen ji prostě často chválím, protože mám k tomu i důvod, je velice šikovná, tak proč bych ji nepochválila.
Někdy se mnou také soupeří, co má lepšího než já. Na druhou stranu tím jak jí chválím dokáže i ona mě pochválit, třeba mi často říká, že mám lesklé vlasy.
Myslím, že v tomhle věku je to u dětí normální. Protě jim dávat najevo, že ne vždy mají oni to nej nej.
Tak jsem tady po půl roce, dceru to nějak přešlo, párkrát jsme si o tom popovídaly. Takže je to asi normální. ![]()