Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Na mě to působí, že se boji a vlastně ani nemusí, protože jste velká rodina, která spolu vzájemně čas tráví, takže ty mezilidské vazby tam jsou.
Nicméně to vnímám, že to není úplně ku prospěchu. Nenaučí se vztahové interakce v období, kdy je ještě chráněná rodinou a rodiči, což v budoucnu může přinést problémy.
Předpokládám, že se jedná o individuální sport. To může mít svůj podíl - je zvyklá spoléhat sama na sebe.
@Magical-eyes píše: Více
To je přece nesmysl, nežije sama na pustém ostrově, sociální interakce se učí i v případě, že není společenská. Jak už jsem psala, byla jsem spokojená jako ten divný pavouk, interakci zvládám skvěle, dokonce jako ten, kdo preferuje být „naslouchač“ asi i lépe než společenští extroverti. To, že si někdo spokojeně vystačí sám, neznamená, že je skrytý PAS.
Jinak ty reakce, že by jako rodič měla řešit, zda je to skutečně povaha dcery, tak v 15, pokud se tak chovala vždy a nejde o náhlou velkou změnu chování, to „vnějšími“ okolnostmi fakt nebude ![]()
@Anonymní píše: Více
Ty to vidíš jako nesmysl, já to vnímám jinak ![]()
Absolutně tě chápu i tvé obavy, dcera dělá také vrcholově sport. Měla vždy jen jednu kamarádku, kterou má dodnes. Šťastná byla až v 9.tride, to měli dobrou partu, teď spolu byli zrovna v kempu na přehradě. Jinak chodila běhat sama, do posilovny chodila také sama a na závodech většinou se stranila a koukala do telefonu. Je introvert, který si musí v ty lidi vypěstovat důvěru. Teď v prvaku se začala začleňovat až na konci roku. Pokročila i v tom, že chodí běhat s kamarádem, do posilovny s kamarádkou a už i na brigádách má kamarády, takže situace se lepší. Ale když má kolikrát promluvit do telefonu nabi něco vyřídit, je z toho na mrtvici. přitom je chytrá a hezká. Byli jsme nedávnou u psychologa, koncem července nám řeknou výsledky. Ovšem na telefonu je pořád, to je rozdíl ve srovnání s tvojí dcerou. A taky nechce už moc čas trávit s námi, je jí 16 a půl. Naprosto s tebou soucítím, sama jsem z toho byla dlouho špatná a měla jsem o ní strach
Jinak ještě jsem nenapsala, že se v prosinci zranila. od té doby stále nemůže na turnaje a pouze trénuje děti. To byl u nás zlom. Našla si brigádu, začala chodit ven, rozšířila si obzory, teď se přihlásila do tanečních. Jestli se pak k vrcholovému sportu vrátí, je otázka. Každopádně bych jí to nevyčítala. Když se zranila, to jsem teprve měla strach, těžce to dávala, hodně tězce
Ahoj všem, zrovna jsme chtěla založit příspěvek na stejné téma, dcera 15let mi neustále sedí doma, kouká na televizi nebo do telefonu, pokud někde jedeme přidá se, ale z její iniciativy nevznikne nic…cca 4 roky dozadu byla denně venku, měla kolem sebe partu dětí, ale postupem času to vše ustalo. Také vidím, jak se ostatní schází, mají zážitky a ona nemá nic
Když jí řeknu, aby někomu zavolala, domluvila se na koupák nebo na diskotéku, tak se jen začne vztekat, bavit se s ní o tom nedá, jestli jí to trápí nebo ne, nepoznám. Mě to trápí hodně, protože si myslím, že to jsou ty nejhezčí léta a ona je promrhá doma v posteli s telefonem v ruce. Nic jí nebaví, nic jí nezajímá. Sportu se věnuje pouze ve školním roce. Jsem unavená vymýšlet pořád nějakou aktivitu a upřímě se děsím střední školy a toho, zda tam vůbec nějak zapadne. Co teď o prázdninách dělají vaši puberťáci??
@rabia89 Nebylo by lepší si založit svoje téma, než plevelit cizí téma? Tohle téma je o úplně jiném člověku, zakladatelka tady chce řešit svoji dceru. Asi předpokládám nechce to aby, se diskuze otočila na někoho úplně jiného. Jak by bylo tobě, kdyby sis založila téma a někdo cizí by tam položil dotaz na své dítě a třeba od té doby by se řešilo to druhé dítě, které je úplně jiné? Budeš tam psát s prosit ostatní, jestli by se nemohli ještě vrátit k tvému dítěti? Přijde mi to velmi neslušné.
@Mar94 píše: Více
Mně to naopak přijde velmi k tématu. Protože z názorů a rad mohou čerpat obě dotazovatelky. Naopak zakládat novou diskuzi na stejné téma je nesmysl
@Mar94 Podstata problému mi přišla stejná, kdybych založila novou diskuzi, budu poslouchat, že tu už podobné téma je, proč tedy zakládám nové..když to napíšu pod diskuzi, kde se řeší obdobný problém, je to neslušné ![]()
@rabia89 píše: Více
Udělala si to naopak naprosto správně, nic si z toho nedělej. To je zas nějaká chytrolínka. Naopak to může být pro zakladatelku přínos ve smyslu jistého uklidnění, že není jediná, kdo řeši danpi situaci a může třeba k zjištění, že její dcera není jediná, že to tak neobvyklé není a může jí to třeba uklidnit.
Příspěvek upraven 25.07.24 v 09:49
@rabia89
Myslím, že to je normální, můj 13lety syn to samé. A nemá nějakou kámošku, že by vyrazily?
Na druhou stranu. moje 16leta dcera právě vyraží za svým 18letym přítelem, kterého jsme ještě ani neviděli do Rakouska, kde on má brigádu. Prý ve vsi počestnosti…tak si vyber
![]()
@rabia89 syn 16 let chodí na brigádu, byl i 14 dní na táboře (ač věkem trochu nad limit- ale byli tam 2 jeho kamarádi), dcera 14 taky 14 dní tábor, pak sportovní kemp, teď je doma, ale vyrazila za spolužačkami ze třídy, kamarádů moc nemají, syn dělá sice týmový sport, ale s nikým úplně moc nepeče, jak jsou v pubertě, tak už vyrážejí i v partě. Dcera měla problém najít kamarádku, ale snad to bude ok. Zatím ani jeden z nich nerandí (nebo o tom nevím
) S námi na výlety jezdí, aspoň někdy.
@Denny606 kamarádka si našla kluka, takže většinu času tráví s ním, což jí dcera přeje a nechce ji omezovat. Zkoušela jsem ji přesvědčit, aby kontaktovala spolužačky, ale nechce
Už začínám pozorovat, že ji to doma nebaví, ale nezbývá jí nic jiného..Zkoušela jsem s ní o tom mluvit a ptala jsem se, proč někomu nenapíše..odpověď: nevím a ať ji nechám být ![]()
@ircav brigádu jsme letos bohužel nesehnali, snad za rok. Kéž by patřila do nějaké „slušné“ party, ale z gauče to půjde těžko.