Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,chtela jsem poprosit o radu a vase nazory.mam 8tydenni dcerku a mame problemy s usinanim a spavat v postylce sama skoro nechce.zaclo to tak kdyz jsem prisla z porodnice,byla jsem dost unavena a zacala jsem kojit v leze a jak mala tak ja jsme u toho vzdycky usnuly.takze zacala spat se mnou v posteli.jeste musim dodat,ze je velky jedlik a u prsa by nejradsi byla porad.to je druhy problem,ze kdyz kojim(a to obycejne je u prsa minimalne pul hod,vetsinou dele) a pak kdyz vidim ze uz nesaje,tak ji prso oddelam,ale ona i kdyz spi,tak se hned vzbudi a zacne plakat,no spis strasne rve a ma opravdu velkou vydrz,takze to vzdam a dam ji prso znovu a tak porad dokola dokud to nevzda a usne.jenze ma asi lehky spanek,protoze kdyz ji chci dat do postylky tak se vzbudi a cele toto martirium delame znovu.dudlik nechce.ma ho chvilku a vyplivne ho.a je uplne jedno jestli ji kojim vleze nebo vsede a mam ji v naruci a tam mi usne.asi ma radar
a jakmile s ni pohnu tak se hned vzbudi a zacne strasne plakat.na jednu stranu nechci,aby s nami potom spavala v posteli treba do 5ti let,ale na druhou stranu zase je moc malinka a jestli bych ji treba moc netrapila,kdyz bych ji nechavala plakat,aby si zvykla,trha mi to srdicko,protoze fakt place moc a dlouho..jediny kde usne vzdycky je venku v kocaru,ale musi se jezdit,jakmile se zastavi tak se vzbudi a rve..chjo..uz jsem zoufala,protoze jsem privazana k posteli a v podstate nic jineho nedelam nez kojim a uspavam.v autosedacce byt mala doma taky nehce a doma v kocaru taky spatne usina,nhlede na to ze s ni musim jezdit,takze mi to moc nepomuze.
Máš ještě nějaké jiné dítě? Či jinou povinnost než se starat o dítě? Jestli ne, tak zalezte do postele, za mimino hoď knížku a nech ji, ať si dudá. Ona z toho totiž vyroste. S prvním synem jsem to tak taky dělala, strávili jsme celé dny v posteli, pohodička, já si početla, mimino podudalo ![]()
Teď s druhým synem to už tak nejde, tak mu to vynahrazuju aspoň v noci, v postýlce spal dohromady tak 6h, jinak chrní se mnou. Prvního syna jsem vystěhovala z naší postele v 9m a nebyl to žádný horor, teď spí ve svém pokojíčku a v mojí přítomnosti by ani neusnul.
Ahoj, taky bych to teď nehrotila a miminka si užívala. První syn spával v postýlce od začátku a dokonce v 8mi měsících jsme ho dali do jeho pokojíčku, protože u nás se budil asi 8× za noc. Co měl svůj pokoj, spal lépe.
Za to Kubíček klidně spinká kdekoliv, ve své postýlce i v naší. V naší spí na polštáři a tak to tam měl raději. proto jsem mu ušila tzv. pelíšek - velký polštář s kuličkami, kam ho položíš a je pořád v klubíčku, jako v náruči. Taky se mi budil, když jsem ho dala na rovnou postýlku, ale v pelíšku spí lépe.
A s dudlíkem to chce větší trpělivost. Vyzkoušej různé druhy - kulatý, nebo ten tvarovaný. Honzík chtěl kulatý a Kuba zas jen ten tvarovaný. Ale také jsem mu ho zezačátku pořád vracela a trochu s ním hýbala, aby jej dudlal. Ted mu dám třeba k pusince jemně plínku, aby když ho vyplivne, tak si ho sám podal ;o))
Asi bych ještě počkala a měla mimi u sebe v postýlce. Ne však déle než do 1roku, pak už by to bylo složitější. Třeba až přestaneš kojit, tak začít s postýlkou ;o)
udělala bych přesně to, co píše Gladys.. naše malá má za týden 3 měsíce, od narození spí s námi v posteli, a to nekojím..do postýlky půjde, až přijde ten správný čas (jak ho poznám, netuším:o) stejně jsem to dělala i se starší dcerou a přechod do postýlky byl bez problému
ahoj,ne jine dite nemam.ja jsem se bala,ze si na to zvykne a pak to bude jeste horsi.i kdyz o moc horsi to uz byt nemuze.a asi uz si na to i zvykla,tak jsem to chtela zabrzdit dokud je cas,ale nechci ji trapit..
Nemusí to později být nutně horší, já se toho taky bála, ale jak je pak dítě starší, má jiné potřeby, potřebuje víc prostoru, klidu - svoje místečko…
Nechala bych to zatím být a snažila bych se to v rámci možností zpřjemnit sobě - knížka apod.
Beti, je to 3m miminko… Ono si na nic „nezvyká“, zkrátka chce být s maminkou. Hlavně se nedej strhnout k přesvědčení, jak takto malá miminka vědí co dělají a jak jsou „vyčuraná“.
Minimálně do půl roku má mimi hájení, potřebuje vybudovat vztah k tobě, důvěru.
Já teda taky doufám, že přechod do postýlky časem nebude problém, malá je s námi v posteli od narození..
akorát poslední dobou spí strašně špatně a budí se..
takže po stěhování si stěhuju postýlku k posteli a zkusíme to, teď je jen otázka, zda se to bude Julince líbit
![]()