Dcera ublížila spolužákovi ze školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1923
7.10.18 08:31

Upřímně, chápu,že máš starost. Nicméně,bych to nechala být. Vnimej to jako sebeobranu. A ona bránila sémě a určitě i ostatní děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
7.10.18 09:10

Nedělala bych nic. Podle toho, co píšeš, mi to připadá, že kluk provokoval, dcera do něj strčila (nikoli s úmyslem rozbít mu hlavu nebo mu jinak ublížit). Omluvami a čokoládou bych měla pocit, že dceři vtloukám do hlavy fakt, že se radši vlastně bránit nemá, ať si tedy nechává všechno líbit.
Ano, je to nemilé, co se stalo, ale takové kluky provokatéry jsme měli ve školce taky. Živě si pamatuju, jak jsem se jednoho z nich bála. Štípal, sem tam mě nakopnul kolenem, zkroutil ruku… a hlavně co nejvíc nenápadně. Jednou jsem se ohnala a tehdejší soudružka učitelka (typická!) nás napomenula oba. Nahlas zakřičela naše jména a dodala: Nechte toho, nebo …! Už si nevzpomínám, čím vyhrožovala, ale živě si pamatuju to ponížení.
Dcera sebe (nebo někoho jiného) bránila, shodou nepříjemných okolností to dopadlo tak, jak dopadlo. Sebereflexi dcerka má /už jen tím, že z toho byla celé odpoledne smutná/, takže bych ten kýžený výchovný efekt nerozmazávala.
V životě se bude muset naučit bránit sígrům a podobným grázlíkům. Děti jsou v tomhle věku nejkrutější.

Tím samozřejmě chlapečkovi přeji, ať je v pořádku, uzdraví se a i pro něj to má efekt poučení se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
399
7.10.18 09:25

Nechtela mu ublizit a on ji provokoval. Neni co resit. Byla bych rada, ze se dcera aspon trochu brani a nenecha si nadelavat na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5896
7.10.18 10:33
@růžový achát píše:
Buď v klidu, ve školce se děti rvou a rvou se i ve škole a bylo to tak vždy a bude to tak vždy. Nejhorší jsou matky co řeší každej prd a Jenda ten se poučil a už nebude alespoň tolik prudit.

Z pozice učitelky fakt nesouhlasím. Když se děti podporovaly v oplácení, tak to pak často končilo krví…Protože ne každej Jenda pochopí, že přetekl pohár a oplatí zpět. Zažila jsem fakt hnusné bitky i 8letých dětí (normální ZŠ), jednou se vytáhl nůž. Netvrdím, že by si to měla oběť nechat líbit, to ani omylem. Ale podporovat ve fyzickém oplácení může dopadnout dost blbě…Zažila jsem to mnohokrát a některé případy končily na sociálce a policii…Protože si opláceli tak dlouho, až jsem měla kachličky ve třídě od krve…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.18 10:43
@J_Doe píše:
Zakladatelko, situaci chápu, a ze zkušenosti říkám, že je vhodné se ještě omluvit rodičům Honzíka. Přeci jen, i když je kluk provokatér, a oni to zřejmě tuší, i tak oni s tím pak měli starost, když museli se synem do nemocnice, a kdoví, jestli tam ještě jednou na vyndání stehu nepůjdou.Dceři bych vysvětlila, že ano, bránit se má, ale sama vidí, že i tak může dojít ke zranění, a to není nejlepší řešení. Prostě je lepší vymyslet jiný způsob obrany.

Ano, ja bych se mozna omluvila rodicum Honzika. Ale dcerka uz se omluvila Honzikovi a to podle me staci, kdyz to neudelala naschval. To, ze mu prinese jeste cokoladu, je od ni take pekne, zvlast, kdyz to vymyslela sama.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.10.18 11:15

@Limi123 Nezlob se, ale rodičům Honzíka se omlouvat nebudu. Oni se mi taky neomlovali, když Honzík vzal hlavu mojí mladší dcery a mlátil s ní o zeď. Dcera se Honzíkovi vezme čokoládum jako bolestné. Víc už dělat nebudu. Je mi to líto, co se stalo a rozhodně neříkám , jako naše učitelka, že si to zasloužil. Byla to nešťastná náhoda. Dcera to neudělala schválně.
Zaklad.

• Citovat
  • Upravit
3371
7.10.18 12:43
@Anonymní píše:
@Limi123 Nezlob se, ale rodičům Honzíka se omlouvat nebudu. Oni se mi taky neomlovali, když Honzík vzal hlavu mojí mladší dcery a mlátil s ní o zeď. Dcera se Honzíkovi vezme čokoládum jako bolestné. Víc už dělat nebudu. Je mi to líto, co se stalo a rozhodně neříkám , jako naše učitelka, že si to zasloužil. Byla to nešťastná náhoda. Dcera to neudělala schválně.
Zaklad.

Já se přikláním k velké části zde a nedávala bych ani tu čokoládu.

Pokud provokoval a dcera ho jenom „odstrčila“ a následovalo zakopnutí a pád, tak si nemyslím, že by to bylo nepřiměřené bránění se. Mě by „těšilo“ že se dítě samo ještě asi v tu chvíli omluvilo, že zpytovalo svědomí, ale víc bych to neřešila a nepitvala.

Myslím, že je fajn, že si dítě zažilo, jak to může vypadat/dopadat, když se brání fyzicky, je to taky zkušenost a teď už bude vědět, že příště musí zvolit jinou variantu obrany, nicméně i toto je cenná zkušenost a rozhodně by za ní neměla být neadekvátně pranýřována a neměla by se donekonečna omlouvat.

Rodičům bych se neomlouvala vůbec, myslím si, že člověk sám nejlépe ví, co má doma - moje dvojčata - 8 - jsou třeba hodně citlivé holky, a taky se stalo, že je nějaký spolužák trápil a taky se musely bránit až fyzicky, neb neustále vysvětlování, odmítání a opakování, že je má nechat být, nepomáhalo.

Pak došlo taky na fyzické odstrčení od obou dvou najednou, kluk spadl na zadek a bylo to. A když jsem s nimi o tom mluvila, že by se měly bránit jinak, než fyzicky, tak mě docela dorazilo „Ale maminko, on nás prostě nenechal být, paní učitelka s tím nic neudělala, tak co jsme měly dělat, nás už to taky nebavilo.“ - jsou zvyklé z domova, je jich celkem 6 sourozenců, takže mají praxi v dohadování, řešení situací, v kompromisech a doma se nebijí a běžně se prostě situace vyřeší. A vím, že tu trpělivost mají opravdu velikou. Takže tomu, jak to dopadlo se nedivím. A nijak jsem je za to netrestala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5896
7.10.18 12:59
@růžový achát píše:
Nevim jak bys to chtěla dokázat, vysvětlovat dětem můžeš od rána do noci a stejně se nenechaj od nikoho mlátit, prudit ani buzerovat…mě by tedy prudil jen chvilku dotyčný. Syn se třeba rval ve škole jedine v sebeobraně. Pro některe spolužaky jsou jedničkáři šprti a zaslouží šikanu, syn naštěstí chodil dlouho na karate, než ho použil musel si nechat dost namlátit a týden chodil o berlích… zflákal je na jednu hromadu a od te doby byl klid. Doma jsem ho za to nechvalila, ale pochopila. Byl z toho špatný, ale poradil si jako kluk, ať se to někomu líbí nebo ne…

Však já neříkám, že si to má dítě nechat líbit a že se to nemá řešit. Každý svého štěstí strůjcem. Jsou agresoři, kteří to oplatí znovu a napadený pak znovu. Viděla jsem toho za ty roky dost. A když se to pak začne řešit, až to dosáhne takovéto situace, většinou to je na nějakou instituci či rozdělení do jiných tříd. Ale je to na každém rodiči…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
7.10.18 13:17
@Anonymní píše:
Zaklad.

Proč čokoládu? Malej provokatér dostal za vyučenou, ta rozbitá hlava byla nehoda, dcera už se omluvila, navíc píšeš, že vejlupek mlátil tvojí druhé dceři hlavou o zeď… A ty, resp. dcera, mu budete ještě cpát čokoládu? Co on přinesl té druhé dceři za tu omlácenou hlavu? Asi nic, viď? Já teda na tvém místě bych spíš měla problém se udržet, abych při setkání s ním a jeho rodiči jim všem něco neřekla. Prosím tě, nedělej to té své holčičce, už se omluvila, výčitky svědomí si prožila, neponižuj ji ještě tím, že půjde za malým sígrem s čokoládou. On si ji nezaslouží, fakt ne. Co si zasloužil, to dostal a kéž by mu to pomohlo a uvědomil si svoje chování. Tou čokoládou, navíc po několika dnech, tenhle výchovnej moment úplně smažeš. On bude mít dojem, že aha, já můžu, ale oni ne. A tvoje dcera bude mít nakročeno k přehnaně hodné a empatické bytosti, která bude upřednostňovat kohokoli jiného, jen ne sama sebe, i za cenu, že to vůči ní je nespravedlivé. Fakt to s tou čokoládou ještě zvaž,. Já bych na tvém místě už v téhle věci nedělala vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
7.10.18 13:22

@Denisa56 Souhlasím :kytka: Doufám, že to zakladatelka ještě přehodnotí :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1108
7.10.18 15:03
@Denisa56 píše:
Proč čokoládu? Malej provokatér dostal za vyučenou, ta rozbitá hlava byla nehoda, dcera už se omluvila, navíc píšeš, že vejlupek mlátil tvojí druhé dceři hlavou o zeď… A ty, resp. dcera, mu budete ještě cpát čokoládu? Co on přinesl té druhé dceři za tu omlácenou hlavu? Asi nic, viď? Já teda na tvém místě bych spíš měla problém se udržet, abych při setkání s ním a jeho rodiči jim všem něco neřekla. Prosím tě, nedělej to té své holčičce, už se omluvila, výčitky svědomí si prožila, neponižuj ji ještě tím, že půjde za malým sígrem s čokoládou. On si ji nezaslouží, fakt ne. Co si zasloužil, to dostal a kéž by mu to pomohlo a uvědomil si svoje chování. Tou čokoládou, navíc po několika dnech, tenhle výchovnej moment úplně smažeš. On bude mít dojem, že aha, já můžu, ale oni ne. A tvoje dcera bude mít nakročeno k přehnaně hodné a empatické bytosti, která bude upřednostňovat kohokoli jiného, jen ne sama sebe, i za cenu, že to vůči ní je nespravedlivé. Fakt to s tou čokoládou ještě zvaž,. Já bych na tvém místě už v téhle věci nedělala vůbec nic.

Jo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
7.10.18 20:55
@Denisa56 píše:
Kluk provokoval, holčička ho odstrčila, on si nabil čumáček. Pro něj velké a důležité poučení, že si nemůže k lidem dovolovat, co ho napadne, protože na to může taky pěkně doplatit. Holčička se omluvila a na tvém místě bych to dál neřešila, rozhodně bych ji nenutila do další omluvy a už vůbec bych nekupovala nějakou čokoládu. Teď ať si zpytuje svědomí ten chlapeček, co se stalo a hlavně proč se to stalo, další omluvou a čokoládou jako bonusem by mohl nabýt dojmu, že on si může dovolit ke komukoli cokoli, ale když si někdo v sebeobraně dovolí na něj, tak je povinen se mu donekonečna omlouvat a kompenzovat mu jeho prožitou újmu. Jsou to děti, oba dva prožili vyhrocenou situaci s nějakými následky a pro oba je to důležitá škola života. Ty to moc řešíš, nech už holčičku být, spíš se ji snaž uklidnit, aby si to tolik nebrala. Já už jsem starší ročník, za nás by agresor místo omluvy a čokolády dostal k tomu stehu ještě důrazné ponaučení, že když se chová jak se chová, tak nemůže nic jiného čekat a nějaký ráznější tatínek by mu možná ještě jednou na zadek přisadil. Dneska se přemýšlí, kolikrát se mu omluvit a jak velkou čokoládu mu koupit. Opravdu neblázni a pusť to z hlavy.

přesně tak, souhlasím doslova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
7.10.18 21:07

Ještě bych jen tak podotkla, co jsem vysledovala: pokud je ve třídě agresor, mají v podstatě ostatní děti smůlu, pokud si na ně zasedne. Protože to je samé, že žalovat se nemá atd. Tudíž poslechnou ty hodné děti, ovšem nezbeda - ten si z toho moc nedělá. Nejspíše do doby, než se mu někdo nepostaví.
Takže je mi až líto těch hodných, poslušných a citlivých dětských dušiček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
7.10.18 21:54

Osobně, pokud bych potkala maminku, tak bych třeba pronesla řeč v tom smyslu, že teda vás nehoda mrzí..
Co bych nedělala, abych něco dávala.. Já zažila takového drážidče na vlastní oči jednou v šatně, kdy dětěm schválně podpokával nohy- školka, a nebo jednou, kdy vzal dvířka od skříňky a a rozmáchl se.. Dokážu si představit, že se dítě brání, a postrčí, ani nemusí moc, ale zamotají se záškodníkovi nohy a spadne a narazí se např. o lavicu a má modřinu.. A ted se to řeší, jak moc ho kdo postrčil a ještě dítě se mu musí jít omluvit a dávat čokoládu..
nevím, to bych asni nikdy klukiovi neudělala. Prošel si šikanou ve školce, a přesně toto je nejhorší, dkyž konečně se někdo brání- ani nemusí za to co se stane a už se nevidí jenom To, že třeba nezbeda, špatně šlápl a nebo se mu zamotali nohy a bohužel..
Je to dítě nemá se mu nic přát, ale pokud sama učitelka uznala , že se to mánechat být, asi ví proč.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5161
8.10.18 11:50
@Anonymní píše:
Zaklad.

No ale to o mladsi dceri jsi predtim nezminila… To meni situaci. To by mi ho lito vubec nebylo, a zadne cokolady bych mu nedavala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí