Dcera zlobí - 1.třída

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12746
29.11.24 10:02

Nejsem striktní odpůrce tělesných trestů, ale ani jejich příznivcem, beru je jako krajní prostředek, když všechno ostatní selhává (samozřejmě za předpokladu, že mají nějaký efekt, což ale většinou u menších dětí mívají). V tomto věku jako u dítěte zakladatelky jsou ty tělesné tresty ale už trochu na hraně a pokud se nadužívají, napáchají IMHO víc škody jak užitku.
Přesto chápu, že v těch stresových situacích před odchodem, pod tlakem času a dalších povinností, nejednomu ty nervy někdy ujely. Dodnes mi moji dva starší pamatují, jak se (jak věkem právě někde na konci toho prvního stupně) před odchodem do školy/zaměstnání poprali kvůli nějaké kravině v chodbě a já jsem to vyřešila tak, že jsem jednomu i druhému dala lepanec :mrgreen:. Traumatizovaně nevypadají, dnes je to spíš vtipná historka o tom, jak nečekaně může facka přistát. Asi i vzhledem k věku dnes chápou víc, proč pro nás rodiče byly všechny ty ranní situace tak psychicky náročné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35164
29.11.24 10:02
@RoMi895 píše: Více

No a neustupuješ jí moc? Ona si vyřve že se chce převléknout, a ty jí otevřeš barák a necháš jí. Tak to nastav tak, že si večer sama vybere co si chce vzít, dřív se vstane a prostě se na čas odejde. Proč jí prosíš? Prostě to řekneš, tak to tak bude. Ona s tebou pěkně cvičí, a ty jí ještě lituješ jestli chudina nebrečí ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35164
29.11.24 10:06
@RoMi895 píše: Více

Tak s ní prostě nediskutuj, nepros. Ráno se vstane, umyje se, nasnídá, ustrojí a na čas odcházíte. Když řve a vymýšlí si kdo ví co, tak prostě nereaguj, fakt bych jí klidně odtáhla, atˇsi řve jak chce. Nějaký domlouvání a přemlouvání nefunguje. Sama to vidíš. Ona musí pochopit, že to tak prostě bude a šmitec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
29.11.24 10:07
@Keyllah píše: Více

Na tohle jsem se vždycky ptala v nějakých diskuzích o gentle parenting a defacto nikdy nedostala odpověď. Maximálně tak ve stylu „moje děti by to neudělaly, protože odmalička je vychovávám tak a a tak“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
29.11.24 10:10

U zakladatelky je určitě ten obecný problém postihující skoro každou, i spořádanou rodinu :-), umocněný tím, že je na dítě sama. Jednak si myslím, že by dcera také reagovala jinak, kdyby viděla, že její ranní rituály shledává problematickými i jiná osoba než ta nemožná matka, druhák by asi i zakladatelka nebyla tak psychicky vydeptaná a vyšťavená, kdyby tuto nepříjemnou povinnost neabsolvovala každodenně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
29.11.24 10:15
@unuděná píše: Více

To je často důsledek toho, že ti gentle parents mají akorát štěstí :-) na relativně hodné děti. Já jsem neměla vyloženě hodné ani jedno, zpětně posouzeno nejhodnější byla nejstarší dcera, která se mi tehdy jako prvomatce zdála hrozně živá (a asi i živá byla, na holku), ale pak jsem se jí přesto v duchu mockrát omlouvala, až jsem zažila ty dva mladší kluky. Dcera třeba mívala záchvaty a záseky, ale mnohem líp se s ní pracovalo, snáz jsem ji ukecala, přesvědčila, atd. Ale s těmi kluky to, co fungovalo na ni, nefunguje. Oni se seknou a prostě neudělají to, co chci a můžu se na hlavu stavět (prosit, vyhrožovat…) a není to nic platné. Ať už to byly situace, že jsme např. měli někam dojít a starší se sekl v autě, že tam nepůjde a nepůjde (a to už vážil tolik, že bych ho tam nedovlekla ve stylu „surfovací prkno“), nebo třeba o situaci, kdy (oba jako cca 2-3 letí) utíkali pryč a vůbec jim nevadila myšlenka, že mohou skončit pod autem, ztratit se, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35164
29.11.24 10:18
@SlečnaDahlia píše: Více

Tak určitě má po ránu, kdy ví že se bude opakovat scéna a vymýšlení náladu být laskavá a důsledná, ještě když ví že jde opět pozdě do práce, protože je dcera spratek. Jo, to fakt pomůže. Já zas nechápu matky jako ty. To je jak v amerických filmech, jeden spratek vedle druhýho, práskne rodiči dveřma pod nosem, a rodič nesměle tuká a omlouvá se za dveřma že to tak nemyslel :zed: O žádné přetahování o moc nejde. Tak si nehraj na chytrou, jak každou, která občas dítěti jednu vystřihla dítě v dospělosti zavrhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
29.11.24 10:18

@Hecate Já si zase vybavuju synovu tříletou pubertu. Do té doby vzorné batole, na všem absolutně se s ním dalo domluvit, reagoval krásně na normální „ne“, nebylo třeba zvýšit hlas, natož plácat. A pak ze dne na den zkrat a ty tři roky výchovné pohody mi dal pěkně sežrat :mrgreen: Než jsem přišla, jak na něj (samozřejmě jsem se snažila nejprve po dobrém, ale to vedlo ještě k větším amokům), tak jsem málem zešedivěla :lol: takže rada, jak přesvědčit zaseklé dítě, že už má opravdu jít, bez použití fyzické síly, by se mi bývala fakt hodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
29.11.24 10:19

Vstávat dříve a odcházet dříve i kdyby měla půl hodiny čekat před školou.
Asi bych se s ní necrcala a pokid by řvala, neřešila bych to s ní a prostě ji před tu školu násilím odtáhla. Tlačí tě svetr? Nezájem měla ses lépe obléknout.

Ráno bych byla extrémně tvrdá a nesmlouvavá, protože potřebuju chodit do práce včas. Nepřemlouvala bych, nevysvětlovala, neprosila, nereagovala na ni.
Odpoledne a véčer bych se pak pokoušela zjistit co se to děje a proč tak vyvádí.
Klidně i probrat s nějakým terapeutem.

To, žes ji pleskla za mě nevadí. Třeba si příště dá pozor.

Vypozorovala jsi, co i dcery spouští ty záchvaty? Je na ránu celé ráno nebo to. má nějaký vzorec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14160
29.11.24 10:20
@arinecka píše: Více

Na druhou stranu, já fakt zakladatelku nechápu, proč z domu nevyjdou o 15 minut dřív. To se se vším dá pracovat úplně jinak, než v hysterickém výlevu, protože se bojí dalšího seřváni od šéfa a případného vyhazovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41898
29.11.24 10:23
@unuděná píše: Více

já si schválně počkám, protože mě by ta konkrétní rada opravdu zajímala :think: je otázkou, zda čapnutí za ruku a táhnutí ke škole není stejným fyzickým trestem jako jedno lepnutí…to dítko chytneš, silou nepustíš a táhneš ho někam proti jeho vůli, to není fyzický trest? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
29.11.24 10:23
@Lily-of-the-valley píše: Více

Psala tady, že vstávají o hodinu dřív, což mi nepřijde málo. Zase když ji bude budit o dvě hodiny dřív :-), to znamená po páté, tak je otázka, zda u dcery docílí „lepší nálady“. :nevim: Zkrátka, dát si dostatek času určitě smysl dává, ale taky to má své limity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
29.11.24 10:25

No a já se znovu ptám, jestli to šestileté/sedmileté dítě fyzicky utáhneš. :think: Záleží asi na konstituci obou zúčastněných.

A i když utáhneš a potáhneš, bude to taky vypadat na veřejnosti všelijak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
29.11.24 10:26

@RoMi895 A otec nějaké mantinely nastavuje? Nemůže o tom chování s ni promluvit i on? A dat tam taky jasné hranice?

• Citovat
  • Upravit
53190
29.11.24 10:26

Podle mě je, a ještě mnohem víc ponižující, než jedna rychlá na zadek ve stylu „vzpamatuj se, na tohle není čas“. Já osobně tedy školáky už neplácala, nebylo to potřeba, ale tyhle scény jsem ve věku kolem těh 3-4 let řešila prostě fyzickou převahou. Když nebyl čas na mírumilovné půlhodinové přesvědčování - a to ráno opravdu není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí