Dědické řízení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14090
25.1.12 15:26
mag píše:
Ne, přijmout bys ho musela celý, ale myslela jsem to tak, že z tvé kapsy by šly navíc jenom peníze za ty věci, co bys chtěla, protože ze zbytku budeš krýt ty dluhy.

Jsem asi trochu jiná, ale tuhle větu jsem moc nepochopila :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
25.1.12 15:44

Přijmout dědictví musíš celé, nebo ho celé odmítnout, pokud chceš něco z dědictví, protože to pro tebe má citový význam, musíš přijmout celé dědictví a přihlášeným věřitelům se vyplatí dluhy do výše nabytého dědictví. Takže jakoby z tvé kapsy půjde jenom hodnota těch věcí, co si chceš nechat, zbytek by měla pokrýt cena dědictví.

Jednodušší je dědictví se vzdát, je-li předlužené, nebude mít ani opatrovnický soud problém potvrdit odmítnutí i za tvé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
25.1.12 15:51

Aha :roll: tak moc děkuji ;) jen moc doufám že to tak bude, ale asi jo a já můžu být klidná ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
25.1.12 19:38

Tak teď to bylo ve zprávách na nově… naštěstí to ještě není schálený, teprv to jde k podpisu prezidentovi.. Takže bych se snad ještě mohla vejít :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
25.1.12 19:50
werunkaw123 píše:
Tak teď to bylo ve zprávách na nově… naštěstí to ještě není schálený, teprv to jde k podpisu prezidentovi.. Takže bych se snad ještě mohla vejít :roll:

A co prosím tě? Jinak se vždy taková věc řeší dle rozhodující události.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
25.1.12 22:15

Jestli myslíš nový občanský zákoník, tak předně je účinnost stanovena až na r. 2014 a navíc možnost odmítnout dědictví zůstává i nadále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.14 16:39

Ahoj. V prosinci 2013 mi zemřel otec. V podstatě to byl otec pouze na papíře, nestýkali jsme se, neměli jsme v podstatě ani žádnou citovou vazbu. Mám pár známých v obci kde bydlel a nebyl to zrovna vzor ctnosti, sekal dluhy a pil. Jsem asi jeho jediné dítě, pokud vím už žádné příbuzné neměl.
Zatím mě ještě žádný notář nekontaktoval, ale už teď mám hrůzu z jeho dluhů. Všude pročítám právní poradny, ale už mi z toho jde hlava kolem. Byl nemajetný, krom pár osobních věcí asi nic neměl (i kdyby měl, nic bych nechtěla) myslíte, že tedy bude vůbec probíhat dědické řízení? Dočetla jsem se, že v takových případech se řízení zastavuje. Pokud bude probíhat dědické řízení, vím, že dědictví lze odmítnout - musí být na odmítnutí úředně ověřený podpis? Mám dvě děti takže to bude přecházet na ně, že? Musím zase čekat na nějakou výzvu nebo ho mohu odmítnout rovnou za ně už když budu odmítat já? Vím, že to jde pak nějak přes soud. Máte někdo osobní zkušenost? Jde mi hlavně o děti :,( aby to neodnesly :,( Nejsem ani vypravitel pohřbu, ten zařizovalo město.
Děkuji za všechny rady

• Citovat
  • Upravit
14090
7.2.14 16:44

Vše odmítneš ty na tvoje děti nic nepůjde… Stačí jeden podpis u dědického řízení zda nějaké bude, tam si tě pozve notář/ka dopisem… Můj otec zemřel 12.12 a 31.1 bylo dědické řízení, ale může to trvat i déle..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
7.2.14 16:46

Pokud se bude projednávat dědictví, přijde vám poštou dopis od notáře. Na místě pak můžete dědictví odmítnout. Není to složité, není se čeho bát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.14 16:52
@werunkaw123 píše:
Vše odmítneš ty na tvoje děti nic nepůjde… Stačí jeden podpis u dědického řízení zda nějaké bude, tam si tě pozve notář/ka dopisem… Můj otec zemřel 12.12 a 31.1 bylo dědické řízení, ale může to trvat i déle..

prosím a za jak dlouho od doručení dopisu si tě pozvali? nepobývám momentálně ve městě kde mám trvalý pobyt, ale pravidelně chodím kontrolovat poštu… jo a přijde to jen tak nebo doporučeně?
s těma dětma by to bylo teda super, z toho mám opravdu strach, všude jsem četla, že to na ně přechází

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.2.14 16:55
@blecha72 píše:
Pokud se bude projednávat dědictví, přijde vám poštou dopis od notáře. Na místě pak můžete dědictví odmítnout. Není to složité, není se čeho bát.

díky :hug: mám z toho vážně nervy v kýblu :,(

zkoušela jsem i volat na soud a vůbec to tam neměli ještě ani v záznamech, že prý to mám zkusit za 14 dní

• Citovat
  • Upravit
2642
7.2.14 17:03

Radši nic..

Příspěvek upraven 21.02.14 v 13:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
7.2.14 17:24

Notář pozve nejprve vypravitele pohřbu a od nej zjisti, zda zemřely měl nebo nemel majetek.
Pokud majetek není vůbec zádný, zastaví se řízení rovnou. Nikdo dalsi se nezve. K dluhů se v takovem případe nepřihlíží a nikdo za ne věřitelům neodpovídá.. Neboť se nededilo.
Pokud je majetek nepatrný = majetek odpovídající výši nákladům pohřbu je mozne dědicke řízení zastavit a nepatrný majetek vydat vypraviteli pohřbu, pokud s tim ale vypravitel souhlasi. I v tomto případe se nezvou ani nevyrozumivaji dědicové, ani se nepřihlíží k dluhům, neplatí se žádné poplatky, vse uhradí stát - soud.
Pokud je majetek, a není-li závěť: dědí potomci (zákon říká potomci nikoliv deti!) v prvni dědické skupině, tzn ty. Pokud bys dědictví odmítla, jsou na radě tvé deti (neboť se jedna o potomky v přímé linii),pak bys musela jako zákonný zástupce odmítat dědictví i za ne. Tento tvůj úkon by ale uz musel projít soudem pro nezletilé, který by zkoumal a uděloval souhlas, zda tim nezkracujes své potomky na nejakem majetku. Pokud by bylo více dluhu nez majetku, určitě by úkon odmítnutí schválil. Dalsi možnost u předluzeneho dědictví je sice neodmitnout, ale dovést ho k likvidaci (složité a zdlouhavé..).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.14 18:50

Zatím všem děkuji za reakce… nezbývá než vyčkávat co se bude dít dále… kéž by se řízení zastavilo

• Citovat
  • Upravit
375
7.2.14 18:56

@JanaK88 To také jde? Já jen, že to stejné sem řešila loni na jaře ještě jako těhotná.. Notářka mně bohužel neinformovala, že mám možnost se po domluvě „zříci ve prospěch jiného z dědiců“ - mamka umřela a táta nechtěl, aby její dluhy zatížily i mně - takže jsem to chtěla na jeho přání „odmítnout“. A notářka mi řekla, ať si to hodně rozmyslím, že dojde k tomu, že dědické žízení se pozastaví až do léta, než se mi narodí dcera a pak nějaký opatrovnický soud bude rozhodovat, jestli je v jejím zájmu to také odmítnout - pokud by to nebylo tzv. předlužené, a bylo tam něco do plusu, padlo by to na ní..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová