Dědické řízení

14090
25.1.12 11:14

Dědické řízení

Zdravím…
Holky mám celkem vážnej problém… Po smrti táty, mě teď čeká 31.1 dědické řízení. Mluvila jsem se dvěma právníkama a ani jeden se neschodl, jak to funguje pokud po něm zůstaly jen dluhy. Bylo mi řečeno, od jednoho že se toho můžeme se ségrou zříct obě. Ale od druhého, že se může zříct jen jedna a jeden pozůstalí to stejně můsí zaplatit aby dluhy nezůstali státu. A Teď babo raď, jsem z toho úplně hotová, jelikož dluhy byly hodně veliké a při představě že by jsme je měli platit i kdyby na půl tak nebudu po zbytek života dělat nic jiného :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4024
25.1.12 11:19

8o Normálně se dá zříct dědictví a státu připadne vše co vlastnil tvůj otec a to i dluhy. ;) Nevím co ti to radil ten druhý právník, ale po smrti, by měl být tvůj otec přidělen jen k jednomu vykonavateli a ten by tě měl informovat co a jak bude pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
25.1.12 11:24

Oni nás přidělili jen k jedné notářce, ale já jsem se chtěla informovat ještě před tím než proběhne dědické řízení. A proto jsem z toho nějak mimo, jelikož tohle je prej zas něco nového vymyšleno hlavama nahoře, ale ani na netu jsem to nikde nenašla tak proto nevím :roll: stejně určitě budu muset počkat co se dozvím tam, ale i tak se toho dne úplně bojím abych neodešla s tím že mi přiklepnou třeba půl min. :zed: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30308
25.1.12 11:27

Co vím, tak se můžete zříct dědictví obě a oni budou hledat další dědice (sestřenice, tetičky, strýčky atd) a pokud všichni odmítnou tak to připadne státu. Jediné co po Vás pak můžou chtít zaplatit je majetek co si necháte. Když je to např. v manželství, tak manželka nedá pryč vybavení bytu, proto z toho musí tu půlku vyplatit státu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
25.1.12 11:30
werunkaw123 píše:
Zdravím…
Holky mám celkem vážnej problém… Po smrti táty, mě teď čeká 31.1 dědické řízení. Mluvila jsem se dvěma právníkama a ani jeden se neschodl, jak to funguje pokud po něm zůstaly jen dluhy. Bylo mi řečeno, od jednoho že se toho můžeme se ségrou zříct obě. Ale od druhého, že se může zříct jen jedna a jeden pozůstalí to stejně můsí zaplatit aby dluhy nezůstali státu. A Teď babo raď, jsem z toho úplně hotová, jelikož dluhy byly hodně veliké a při představě že by jsme je měli platit i kdyby na půl tak nebudu po zbytek života dělat nic jiného :zed: :zed:

Právník ti řekl, že někdo přijmout dědictví musí?! To se divím o žádné podobné novele nevím. Zřekněte se obě dědictví, ale znamená to, že z jeho majetku vše připadne státu (tedy třeba i nějaké památeční drobnost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
25.1.12 11:31

Doufám holky, že máte pravdu. Jelikož nikdo jiný kromě mě a ségry není tak by to tím mělo být uzavřeno :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
25.1.12 11:33

I kdybych něco na památku moc chtěla tak kvůli tomu bohužel nebudu platit statisíce :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
25.1.12 11:33

Ale pozor v případě zřeknutí se (odmítnutí) dědictví se zřekněte i vůči svým dětem. Jinak to taky může spadnout na ně. Notářka by vám v tomto případě mohla poradit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
25.1.12 11:37

Pokud odmítneš dědictví, to přechází na další dědice, tedy tvoje děti, pokud jsou nezletilí, musí i odmítnutí rozhodnout opatrovnický soud.

Dluhy se dědí pouze do výše nabytého dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
25.1.12 11:38
werunkaw123 píše:
I kdybych něco na památku moc chtěla tak kvůli tomu bohužel nebudu platit statisíce :roll:

Ty nic platit nebudeš, pouze pokud bys z toho dědictví chtěla, tak tu hodnotu musíš věřitelům uhradit, protože dluhy se dědí do výše nabytého dědictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
25.1.12 12:35
werunkaw123 píše:
I kdybych něco na památku moc chtěla tak kvůli tomu bohužel nebudu platit statisíce :roll:

Tak nikdo nebude zkoumat, jestli měl táta v bytě jedno fotoalbum nebo dvě, to prostě vezmi a bude to. O drobných špercích taky asi notářka bude vědět prd, jenom fakt ty hodnotné věci typu nemovitost, motorové vozidlo, co jsou někde evidovány, tak tam bys to musela vyplatit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
25.1.12 12:38

Takže kdybych chtěla např. řetízek, který nosil bůh ví kolik let tak stačí vyplatit jen ten? dle čeho se určuje hodnota toho řetízku? (bylo to bižu staré dobrých 15let :roll: )
já jsem právě myslela, že pokud bych něco chtěla znamená to, že příjmu dědictví celé ne jen něco :?:
Tak to je pro mě novinka, že to musím odmítnout i třeba za svou dceru 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
25.1.12 12:39

on v bytě defakto nic nemá.. alespon ně nic co bych mohla chtít… vzhledem k tomu jak žil :( ten řetízek měl v nemocnici takže si ho nechali s tím, že je zařazen k dědickému řízení :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
25.1.12 12:52
Gina108 píše:
werunkaw123 píše:
Tak nikdo nebude zkoumat, jestli měl táta v bytě jedno fotoalbum nebo dvě, to prostě vezmi a bude to. O drobných špercích taky asi notářka bude vědět prd, jenom fakt ty hodnotné věci typu nemovitost, motorové vozidlo, co jsou někde evidovány, tak tam bys to musela vyplatit. :nevim:

Trošku nelegální, ale taky řešení :mrgreen: Ale asi by se to dalo uhrát na nulovou hodnotu a vysokou citovou (stejně je fotoalbum neprodejné). Jde i o menší věci, ale to závisí na tom, jestli to je v soupisu majetku a někteří notáři, kteří to berou vážně jsou schopni i ty drobnosti dohledávat a dělat kvůli tomu vlny :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
25.1.12 13:47

Ne, přijmout bys ho musela celý, ale myslela jsem to tak, že z tvé kapsy by šly navíc jenom peníze za ty věci, co bys chtěla, protože ze zbytku budeš krýt ty dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová