Dědické řízení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12863
9.10.14 08:18
@Anonymní píše:
Vydědění dědicové žijí, to jsem já a bratr. Otázka je zda bude mít vydědění vliv i na našeho potomka, který se ještě nenarodil? Pravnouče už se dle zákona řadí do druhé linie

rozhodující je tvůj otec, který byl vydeden. Pokud nežije, vydedeni se na vás a další vaše potomky nevztahuje, pokud žije a v závěti je napsáno, že se vydedeni vztahuje i na potomky vydedeneho, pak i vás vaše děti, děti vašich děti. Pravnoucata jsou potomci taky, do žádné druhé linie nespadahi, jsou v první dědické skupině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.14 08:09
@Anonymní píše:
Holky, včera jsme byli u notáře ohledně dědického řízení a máme šalamountský problém. Děda napsal závět ve které vyděduje svého syna a je tam klauzule že se to vztahuje i na dědovi potomky. Takže musíme podat žalobu že se závětí nesouhlasíme a půjde to k soudu. Nevíte někdo jak by to bylo, když bych měla potomka? Zda se vydědění vztahuje i na něj?

Ahoj holky, tak jsem svůj dotaz napsala právníkovi, samozřejmě jsem si musela dotaz zaplatit. Dotaz spíš směřoval k nenarozenému vnukovi a přišla mě odpoved od právničky:

Dobrý den,

pokud pravnuci v závěti nejsou výslovně uvedeni, pak se na ně vydědění nevztahuje. Nicméně dědictví se nabývá okamžikem smrti zůstavitele, a pokud vnuk v té době ještě nebyl narozen, nemůže nabýt dědictví a nelze s ním tedy vůbec v tomto ohledu, co se týká okruhu dědiců, počítat.

No jo ale co konkrétně znamená ten pojem že dědictví se nabývá okamžikem smrti zůstavitele, když v tuto chvíli se hledají další dědicové a spor o majetek půjde k soudu? Z logického pohledu když nejsou dědicové zatím známi, tak jak mohlo něco nabýt právní moci? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
mag
12863
12.10.14 08:44

Vážně si za tohle nechal někdo zaplatit? Celkem by mě zajímalo, kdo ti odpovídal a kolik to stálo, to mu nic neříká nasciturus, potomci atd.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.14 08:53
@mag píše:
Vážně si za tohle nechal někdo zaplatit? Celkem by mě zajímalo, kdo ti odpovídal a kolik to stálo, to mu nic neříká nasciturus, potomci atd.?

Napsala jsem dotaz do placené právní poradny. Ale vůbec tomu nerozumím a jak jsem psala výše budu se muset někde poptat co znamená v našem případě pojem nabytí právní moci smrti zůstavitele? když v tutuo chvíli nejsou dědicové známi? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
mag
12863
12.10.14 09:09

Nejde o právní moc, ale o stav ve chvíli zůstavitelovo smrti. Ta chvíle je rozhodující vůči dědicům a majetku. Nenarození dítě bude mít právní osobnost tehdy, pokud nabývá právo, nikoli tehdy, pokud by mu byla ukládána povinnost. Pokud tedy je co dědit a dítě bylo v době smrti již počaté, mělo by se s ním počítat jako s dědicem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
12.10.14 09:12
@Anonymní píše:
Napsala jsem dotaz do placené právní poradny. Ale vůbec tomu nerozumím a jak jsem psala výše budu se muset někde poptat co znamená v našem případě pojem nabytí právní moci smrti zůstavitele? když v tutuo chvíli nejsou dědicové známi? :nevim:

A můžu se zeptat, když měl děda sepsanou závět a tvého otce vydědil koho uvedl jako dědice? Nebo to všechno propadne státu a tebe to kvůli tomu tak štve? Nemusíš odpovídat, jen jsem zvědavá, hlava mi nebere proč po tom dědictví tolik jdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.14 09:15
@Riky69 píše:
A můžu se zeptat, když měl děda sepsanou závět a tvého otce vydědil koho uvedl jako dědice? Nebo to všechno propadne státu a tebe to kvůli tomu tak štve? Nemusíš odpovídat, jen jsem zvědavá, hlava mi nebere proč po tom dědictví tolik jdeš.

Dědice uvedl svou manželku, která mezitím zemřela.

• Citovat
  • Upravit
4982
12.10.14 09:21

Aha. Takže je ti líto, že by to propadlo státu. Což chápu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.14 09:23
@Riky69 píše:
Aha. Takže je ti líto, že by to propadlo státu. Což chápu

A komu by to nebylo líto že to sežere stát? Je mi to líto hlavně kvůli mému budoucímu dítěti, které se mohlo mít dobře a mohlo mít finanční základ do života.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.10.14 09:28

Každopádně ze všech stran je nám doporučeno si sehnat dobrého právníka a pořádně se na vše vyptat, to nám doporučila i notářka. Jak sama řekla, pokud se spor o dědictví dostane k soudu, bude to náš boj. A já vnitřně cítím že je správné abych do toho šla kvůli svému dítěti.

• Citovat
  • Upravit
mag
12863
12.10.14 09:32

A proč by to sežral stát, budou povolaný další dědicové ze zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.14 09:35
@mag píše:
A proč by to sežral stát, budou povolaný další dědicové ze zákona.

No ale v tom je ten vtip, nejsou!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.10.14 09:38

Proto nás zajímá ta otázka, že pokud by přišel malej na svět a do té doby by se nenašel žádný děda z pátého kolene, zda by se mohlo to dítě stát dědicem? To bude oříšek na právníka..

• Citovat
  • Upravit
101642
12.10.14 09:41

No a ty už si těhotná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12863
12.10.14 09:44
@Anonymní píše:
No ale v tom je ten vtip, nejsou!

Děda neměl žádné sourozence?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová