Dědické řízení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4306
7.2.14 19:17

@Anet13 Jak to po sobě čtu tak v ta věta nemá smysl, je tam přepis, protože ty se nemůžeš zřeknout dědictví za své dítě (proto je tam ten dodatek, že dluhy mohou spadnout na ně), přestože jsi jeho zákonný zástupce. Opravdu by řízení bylo přerušeno do narození dítěte a pak proběhl soud, zda je odmítnutí v zájmu dítěte - je to standardní (bohužel znám i případy, kdy se notář vykašlal na schválení soudu). Pokud ale dědictví je předlužené či nula k nule, tak se nic moc neděje, ty to odmítneš a po narození dítěte to soud odmítne taky a je klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
7.2.14 19:29
@Anonymní píše:
prosím a za jak dlouho od doručení dopisu si tě pozvali? nepobývám momentálně ve městě kde mám trvalý pobyt, ale pravidelně chodím kontrolovat poštu… jo a přijde to jen tak nebo doporučeně?
s těma dětma by to bylo teda super, z toho mám opravdu strach, všude jsem četla, že to na ně přechází

Jo mě to děsilo taky… měla jsem dceru a bála se… ale vůbec nic se na ní nepřevádělo ;) přišlo mi to doporučeně začátkem ledna tudíž cca 2-3týdny předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
7.2.14 19:30

Soud vždy rozhoduje ve prospěch dítěte. Nenechá dítě dluhy zdědit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.10.14 13:38

Holky, včera jsme byli u notáře ohledně dědického řízení a máme šalamountský problém. Děda napsal závět ve které vyděduje svého syna a je tam klauzule že se to vztahuje i na dědovi potomky. Takže musíme podat žalobu že se závětí nesouhlasíme a půjde to k soudu. Nevíte někdo jak by to bylo, když bych měla potomka? Zda se vydědění vztahuje i na něj?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.10.14 13:41

Pardon, napsala jsem to nesrozumitelně. Děda vydědil svého syna a v závěti je uvedeno že se to vztahuje i na potomky jeho syna - tzv. já jako dědova vnučka jsem vyděděná taky. Ale nevíme zda se to vztahuje i na mé potomky?

• Citovat
  • Upravit
4982
8.10.14 14:03
@Anonymní píše:
Holky, včera jsme byli u notáře ohledně dědického řízení a máme šalamountský problém. Děda napsal závět ve které vyděduje svého syna a je tam klauzule že se to vztahuje i na dědovi potomky. Takže musíme podat žalobu že se závětí nesouhlasíme a půjde to k soudu. Nevíte někdo jak by to bylo, když bych měla potomka? Zda se vydědění vztahuje i na něj?

Nepřijde mi šalamountský, děda vás vydědil a dal si tu práci, že i písemně a vy to přesto napadnete a budete se chtít soudit. Co takhle respektovat přání zesnulého? Nemusíte nic, stačilo by smířit se s tím, že vám to nebylo přáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12863
8.10.14 14:11

Kdy dědeček zemřel a tvůj vydedeny otec stále žije?.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.10.14 17:34
@mag píše:
Kdy dědeček zemřel a tvůj vydedeny otec stále žije?.

Můj otec žije, děda zemřel před půl rokem. Děda se mého otce zřekl ještě před narozením a za celý život o něho neprojevil žádný zájem. Ale v závěti uvádí že o něj neměl zájem náš otec - což je lež. Můj otec nemohl za to co se odehrávalo mezi dědou a babičkou. Jeho otec mu nikdy neposlal ani přání k narozeninám. Byl ze strany našeho otce několikrát kontaktován. Když se narodil bratr - dědův vnuk, bylo to dědovi oznámeno a on řekl že o žádná vnoučata neměl zájem. Nelíbí se nám že lhal ve své poslední vůli. Ale tohle je na složité povídání. Spíš nás zajímá otázka na kterou jsem se ptala, viz. nahoře. Dědu nikdo neznal..Děda svého syna viděl naposled, když mu byl rok a dále se se nestaral.

• Citovat
  • Upravit
1214
8.10.14 17:53
@Anonymní píše:
Holky, včera jsme byli u notáře ohledně dědického řízení a máme šalamountský problém. Děda napsal závět ve které vyděduje svého syna a je tam klauzule že se to vztahuje i na dědovi potomky. Takže musíme podat žalobu že se závětí nesouhlasíme a půjde to k soudu. Nevíte někdo jak by to bylo, když bych měla potomka? Zda se vydědění vztahuje i na něj?

Potomky znamená děti a jejich děti a děti jejich dětí.. atd. Prostě veškeré potomstvo od vyděděného v přímé linii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12863
8.10.14 18:15
@Anonymní píše:
Můj otec žije, děda zemřel před půl rokem. Děda se mého otce zřekl ještě před narozením a za celý život o něho neprojevil žádný zájem. Ale v závěti uvádí že o něj neměl zájem náš otec - což je lež. Můj otec nemohl za to co se odehrávalo mezi dědou a babičkou. Jeho otec mu nikdy neposlal ani přání k narozeninám. Byl ze strany našeho otce několikrát kontaktován. Když se narodil bratr - dědův vnuk, bylo to dědovi oznámeno a on řekl že o žádná vnoučata neměl zájem. Nelíbí se nám že lhal ve své poslední vůli. Ale tohle je na složité povídání. Spíš nás zajímá otázka na kterou jsem se ptala, viz. nahoře. Dědu nikdo neznal..Děda svého syna viděl naposled, když mu byl rok a dále se se nestaral.

Pokud vydedeny otec žije, vztahuje se vydědění i na potomky, tedy i na tvého syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.10.14 18:15
@Tdnka píše:
Potomky znamená děti a jejich děti a děti jejich dětí.. atd. Prostě veškeré potomstvo od vyděděného v přímé linii.

Pozor, v přímé linii jsou děti a vnoučata. Pravnoučata jsou až v další linii.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.10.14 18:38

Hledali jsme na internetu zákony o dědickém řízení, kde by tato problematika byla ujasněna. Bohužel se mi nepodařilo nic takového nalézt, máte typ kde bych to mohla najít?

• Citovat
  • Upravit
2506
8.10.14 18:45
@Anonymní píše:
Hledali jsme na internetu zákony o dědickém řízení, kde by tato problematika byla ujasněna. Bohužel se mi nepodařilo nic takového nalézt, máte typ kde bych to mohla najít?

NOZ tedy z. č. 89/2012 Sb; občanský zákoník a procesní stránka věci z. č. 99/1963 Sb; občanský soudní řád, musíš si to dohledat, od 1.1.2014 je změna občanského zákoníku a jsou rozsáhlé změny i v o. s.ř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12863
8.10.14 18:52
@Anonymní píše:
Pozor, v přímé linii jsou děti a vnoučata. Pravnoučata jsou až v další linii.

No to není pravda, linie je linie.

Ale podle NOZ je celkem rozhodující, zda vyděděný neopomenutelný dědic žije nebo ne. Každopádně na to vám všechno odpoví notář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.14 07:50
@mag píše:
No to není pravda, linie je linie.Ale podle NOZ je celkem rozhodující, zda vyděděný neopomenutelný dědic žije nebo ne. Každopádně na to vám všechno odpoví notář.

Vydědění dědicové žijí, to jsem já a bratr. Otázka je zda bude mít vydědění vliv i na našeho potomka, který se ještě nenarodil? Pravnouče už se dle zákona řadí do druhé linie

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová