Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Keyllah pokud nejsou neopomenutelní dědici, tak závěť pomůže. Kdyby chtěl obejít děti, má smůlu a závěť mu nepomůže.
Druh, družka dědí, ale až ve druhé skupine, Tj pokud nejsou děti. Pokud jsou děti, tak mají smůlu.
Když jsme brali dědické právo tak vím, že bylo, že dědí i druh/družka pokud spolu žili více než 1 rok ve společné domácnosti. Jakým podílem to už si nepamatuju, ale je to už nějakých 8 let zpátky tak nevím, jestli v tom nejsou nějaké změny.
@Hadumi píše:
@Keyllah druh/družka taky dětí.
ne pokud jsou neopomenutelní dědici, v žádném případě nedědí druh a družka
@LimitedEdition píše:
Když jsme brali dědické právo tak vím, že bylo, že dědí i druh/družka pokud spolu žili více než 1 rok ve společné domácnosti. Jakým podílem to už si nepamatuju, ale je to už nějakých 8 let zpátky tak nevím, jestli v tom nejsou nějaké změny.
Ale jen pokud zůstavitel nemá děti.
@LimitedEdition píše:
pokud nejsou dědici v první skupině, tady je dítě, nezletilé, dědí 100% a není z toho žádná výjimka. Ani závěť ve prospěch kohokoliv jiného nic nemění, dítě dědí 100%, dělilo by se pouze s manželkou a dalším dítětem.
U známých také dědila družka i (společná) dcera, každá půlku. Ale vím, že jsou tam nějaké podmínky jak psala LimitedEdition, nějakou dobu musí spolu žít ve společné domácnosti a nevím, jestli ještě něco.
@veria píše:
Ale jen pokud zůstavitel nemá děti.
Tak každopádně pokud by dům zdědilo jejich dítě tak logicky tam bydlet zůstane minimálně do jeho zletilosti.
@LimitedEdition píše:
Tak každopádně pokud by dům zdědilo jejich dítě tak logicky tam bydlet zůstane minimálně do jeho zletilosti.
Tak to ano, ale vlastníkem nebude.
Když se tady řeší dědictví, tak se zeptám taky. Jak je to s dědictvím po tetě (matky sestra)? Myslím, že vše dědí sourozenec, ale jak je to dál pokud je teta bezdětná, svobodná a už i bez rodičů. Jde mi o to, že ona mamce pořád předhazuje, že stejně po ní všechno dostaneme my (já a brácha).
@terinka4444 píše:
pokud nejsou dědici v první skupině, tady je dítě, nezletilé, dědí 100% a není z toho žádná výjimka. Ani závěť ve prospěch kohokoliv jiného nic nemění, dítě dědí 100%, dělilo by se pouze s manželkou a dalším dítětem.
To už je dneska jinak, nezletilého lze omezit na 3/4 a zletileho na 1/4. Takže teoreticky by družka mohla něco zdědit, ale ne ze zákona, musela by tam byt závěť.
@MisaHanuska píše:
Když se tady řeší dědictví, tak se zeptám taky. Jak je to s dědictvím po tetě (matky sestra)? Myslím, že vše dědí sourozenec, ale jak je to dál pokud je teta bezdětná, svobodná a už i bez rodičů. Jde mi o to, že ona mamce pořád předhazuje, že stejně po ní všechno dostaneme my (já a brácha).
Tak bude dědit sourozenec, tedy tvoje matka, a pokud by zemřela drive než teta, tak její deti, Tj ty a bratr.
@alviola píše:
U známých také dědila družka i (společná) dcera, každá půlku. Ale vím, že jsou tam nějaké podmínky jak psala LimitedEdition, nějakou dobu musí spolu žít ve společné domácnosti a nevím, jestli ještě něco.
to je čirý nesmysl, pokud nebylo dítě a nebyl mu sebrán podíl jeho dědictví a dám poslední vůli družce. V opačném případě, pokud je dědic v první skupině, neexistuje, aby dědila druhá skupina, A druh družka může být nejdříve ve druhé skupině. Pokud je žijící dítě, kterému není omezeno jeho dědictví poslední vůlí, a u nezletilých jsem myslela, že to vůbec nejde, tak prý 25% lze, nemůže družka nikdy dědit a už vůbec ne napůl s dcerou.