Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terinka4444 píše:
Neví někdo, když se napíše poslední vůle, stejná, jako je dědění ze zákona, že odkazuji veškerý svůj majetek rovným dílem svým dětem a svému manželovi, co se stane v případě, že bych nedej bože zemřela s dětmi současně a zůstal jen manžel? Dostává pak podle poslední vůle automaticky celý majetek ( docílím tím toho, že nebudou dědit moji rodiče), ty děti jakožto už nežijící se z té vůle vyškrtnou? Lze tohle vůbec nějak ošetřit?
§ 1504
Podíl dědice, který nedědí a nemá náhradníka, se uvolní a přiroste poměrně k podílům ostatních povolaných dědiců jen tehdy, jsou-li všichni dědicové povoláni k dědictví buď rovným dílem, nebo všeobecným výrazem znamenajícím rovné podělení.
Zřejmě by se to řešilo takto. Dědil by jen manžel.
@veria píše:
Proc by měla dědit až když se všichni zřekli? Ve druhé i třetí třídě dědí ty osoby všechny společně, a to rovným dílem (pokud by nebyl ve druhé manžel který bere polovinu).Teď už se předpokládám nebavíme o zakladatelce ktera má deti, ale obecně. Zakladatelka tady dostala rad už spoustu, závěr byl ze v její situaci nededi.
Pokud se bavíme obecně, je tu právě ta posloupnost. Pokud by nebyl dědic v první třídě, měla by nárok jako dědic ve třídě druhé. A pokud dědic v první třídě existuje, na druhou třídu dědiců se nedostane nic. Leda, že by se zřekli dědictví. Tedy v obecné rovině
@Keyllah píše:
I nezletilé dítko se samozřejmě může vzdát dědictvíjen by to musel u soudu udělat jeho opatrovník, ale je to u předlužených dědictví celkem běžné
Tak to asi samozřejmě možné je, s tímto zkušenost nemám. Mám jen zkušenost, rok 2016, s dědictvím po zesnulé partnerce (nebyli jsme sezdáni)
![]()
@Keyllah píše:
Co darování pro případ smrti? není teď v novém OZ něco takového?
Hele to nevím, já prostě akutně potřebuji ošetřit, kdyby se nedej bože se mnou a s dětmi ( třeba v autě, jezdíme opravdu hodně a denně) stalo, aby se můj manžel nemusel odevzdávat část našeho majetku mému otci, který na nás spoustu let kašle, nikdy nám nic nedal, ještě nás obral, a všechno co máme máme vybudoval manžel.
@martasesek Jasně no. Z původního příspěvku mi to vyznělo tak, že ta spolužijící osoba musí čekat, jestli se nevzdají všichni v její třídě. ![]()
@veria píše: § 1504
Podíl dědice, který nedědí a nemá náhradníka, se uvolní a přiroste poměrně k podílům ostatních povolaných dědiců jen tehdy, jsou-li všichni dědicové povoláni k dědictví buď rovným dílem, nebo všeobecným výrazem znamenajícím rovné podělení.Zřejmě by se to řešilo takto. Dědil by jen manžel.
Děkuju té větě sice vůbec nerozumím od druhé poloviny, ale stačí tedy napsat poslední vůli, kde prostě napíšu, že vše dědí rovným dílem oni tři a mělo by to stačit, kdyby fakt došlo k nejhoršímu?
@terinka4444 Jak by to asi bylo, jsem ti napsala, obrať se se sepisem závěti na notáře, určitě ti poradí.
Ono s tou smrtí ve stejný okamžik je to těžké, to byste museli spadnout s letadlem, jinak vždycky někdo umře dřív někdo později a to se pak zkoumá. Já zažila případ, že chlápek a jeho družka zemřeli téměř současně při autonehodě a stejně se to zkoumalo, protože to bylo v dědickém řízení důležité. Samozřejmě to napadly jeho děti, protože kdyby on zemřel dřív, dědila by nejdřív jakoby i ona, zatímco pokud by zemřela dřív ona, dědily by jen ty děti.
@terinka4444 píše:
Děkuju té větě sice vůbec nerozumím od druhé poloviny, ale stačí tedy napsat poslední vůli, kde prostě napíšu, že vše dědí rovným dílem oni tři a mělo by to stačit, kdyby fakt došlo k nejhoršímu?
Já si myslím že ano, ale nejsem žádný odborník na závěti, poraď se opravdu s notářem a tu závěť sepiš u něj formou notářského zápisu. Sice si ji můžeš sepsat sama, ale bude to jistější, ono je tam dost požadavků, aby byla platná.
@veria píše:
@terinka4444 Jak by to asi bylo, jsem ti napsala, obrať se se sepisem závěti na notáře, určitě ti poradí.
Ono s tou smrtí ve stejný okamžik je to těžké, to byste museli spadnout s letadlem, jinak vždycky někdo umře dřív někdo později a to se pak zkoumá. Já zažila případ, že chlápek a jeho družka zemřeli téměř současně při autonehodě a stejně se to zkoumalo, protože to bylo v dědickém řízení důležité. Samozřejmě to napadly jeho děti, protože kdyby on zemřel dřív, dědila by nejdřív jakoby i ona, zatímco pokud by zemřela dřív ona, dědily by jen ty děti.
to je hrozný, to u nás není naštěstí, u nás je jen já, manžel a naše vlastní děti, ale to že manžel sám není v první třídě je úplně postavené na hlavu, když máš za zadkem ještě hamižného rodiče. Že by zkoumali, že já zemřela první a děti tedy dědily, ale protože zemřely hned druhé, tak dědictví je po dětech a ne po mně, no tak to by mě ani ve snu nenapadlo.
@terinka4444 píše:
to je hrozný, to u nás není naštěstí, u nás je jen já, manžel a naše vlastní děti, ale to že manžel sám není v první třídě je úplně postavené na hlavu, když máš za zadkem ještě hamižného rodiče. Že by zkoumali, že já zemřela první a děti tedy dědily, ale protože zemřely hned druhé, tak dědictví je po dětech a ne po mně, no tak to by mě ani ve snu nenapadlo.
No vidíš to, co se všechno může stát. Tady na tom případu bylo vtipný to, že se celý spor táhnul mnoho let, nejdřív řekli že umřela nejdřív ona, pak jiný posudek že on, já ti vůbec nevím, jak to vlastně dopadlo, protože mezitím jsem z té kanceláře odešla (byl to klient mého šéfa). Přitom tam ani nešlo o velký majetky, jen o nějaký malý panelákový byt.
@veria píše:
@martasesek Jasně no. Z původního příspěvku mi to vyznělo tak, že ta spolužijící osoba musí čekat, jestli se nevzdají všichni v její třídě.
V její třídě ne. Ale v pohodě
Myslel jsem si, že došlo jen ke komunikačnímu šumu ![]()
@martasesek píše:
Tak to asi samozřejmě možné je, s tímto zkušenost nemám. Mám jen zkušenost, rok 2016, s dědictvím po zesnulé partnerce (nebyli jsme sezdáni)![]()
![]()
![]()
tak to mě moc mrzí ![]()
@terinka4444 píše:
pokud nejsou dědici v první skupině, tady je dítě, nezletilé, dědí 100% a není z toho žádná výjimka. Ani závěť ve prospěch kohokoliv jiného nic nemění, dítě dědí 100%, dělilo by se pouze s manželkou a dalším dítětem.
Pokud by byla závěť byla dobře napsaná, aby dítě dostalo svůj neopomenutelný díl tak zbytek může dostat přítelkyně.
@terinka4444 píše:
Hele to nevím, já prostě akutně potřebuji ošetřit, kdyby se nedej bože se mnou a s dětmi ( třeba v autě, jezdíme opravdu hodně a denně) stalo, aby se můj manžel nemusel odevzdávat část našeho majetku mému otci, který na nás spoustu let kašle, nikdy nám nic nedal, ještě nás obral, a všechno co máme máme vybudoval manžel.
Dle mě tohle závětí zvládneš. Rodiče nejsou neopomenutelní dědici. Pokud by se něco stalo tobě a všem dětem, tak je jediný dědic ze závěti manžel a není co řešit.
@terinka4444 když to vezmeš takto a řešilo by se pořadí. Tak pokud určili, že první byla máma, tak by se majetek rozdělil mezi děti a manžela a po nich by dědil jejich otec (tam prarodiče nejsou). Pokud prvně děti, tak dědíš ty a manžel a od tebe opět jen manžel díky tvé závěti. Dle mě tohle závěť řeší.