Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Barunka111
Osobně si myslím, že v dnešní době, kdy sekce není problém a dělá se TÉMĚŘ na požádání, ji ve Tvém případě měli udělat hned. Pokud bys nebyla už po jednom císaři tak OK, čekat a zkusit přirozený, ale pokud jsi již dělohu měla jednou sešitou, mělo se preventivně přistoupit k sekci bez nějakého zdlouhavého váhání. A pokud vím, tak se to tak běžně dělá. Pokud je první porod sekcí, u druhého je sekce již plánovaná.
Samozřejmě záleží na stavu jednotlivých pacientek, pokud ti gynekoložka řekla, že můžeš rodit normálně, pak tedy předpokládám, že k tomu měla důvod a řádně tě vyšetřila ![]()
Dost možná šlo opravdu jen o něšťastnou náhodu, které se ale samozřejmě dalo předejít. Ovšem zde je ono pověstné „KDYBY“ ![]()
„Kdybych šla přes ten přechod o pět vteřin později, nesrazilo by mě auto.“
Tohle je vážně těžké… ale chápu, že hledáš viníka.
Je mi to líto ![]()
Prosím anonym
Já měla rodit dle mé gynekoložky jasně císařem, důvodů bylo víc. Mimochodem pord CS byl jako jediná možnost i pro mého předchozího gynekologa, v samotném těhotenství se přidružil ještě jeden. Plus jsem měla doporučení pro CS od odborného lékaře z jiného oboru.
A nakonec jsem rodila o 3 týdny dříve a dr. na příjmu bylo rozhodnuto, že přirozeně. Vše dobře dopadlo, jen přemýšlím, že co kdyby nedopadlo. Už po samotném porodu se mě lékaři ptali - co to, že jste rodila přirozeně, to jste tedy odvážná.. včetně pochvaly, jak jsem vlastně dobrá
Když si představím, co všechno se mohlo stát
Já vím nestalo, ale takto to přeci nemá být.
@FreeLady12
vis co, to je tezko. vetsina zenskych po cisari si desne preje rodit „konecne“ prirozene. uz jsem to cetla dost diskuzi na tohle tema, jak presvedcit doktory, aby nenutili cisare.
kdyby tady psala o tom, ze se ji sam rozjel porod a nemela problemy, doktorka reka, ze muze rodit normalne a oni ji toho cisare hned udelali, tak by se snedla kritika, proc delaji cisare, kdyz to neni nutne. ![]()
@Barunka111 Nemocnice mají postupy na to, jak vydávat zdravotnickou dokumentaci a určitě, hlavně pokud je riziko, že by je někdo žaloval, tak budou ty postupy dodržovat, tzn. nečekala bych, že mi dá někdo během pár dní do ruky všechny papíry stylem „okopírujte si to a pak nám to vraťte“. Je potřeba zažádat o kopii dokumentace písemně, jinak je to jen o dobré vůli a pokud by měli co skrývat, tak žádná dobrá vůle nebude.
@Elenloth píše:
@Barunka111 Měřili ti tloušťku jizvy ultrazvukem před porodem?
Jak to napsat, já byla pak po tom císaři v umělém spánku
bohužel si to nepamatuji
@Ali-Ali píše:
@FreeLady12
vis co, to je tezko. vetsina zenskych po cisari si desne preje rodit „konecne“ prirozene. uz jsem to cetla dost diskuzi na tohle tema, jak presvedcit doktory, aby nenutili cisare.kdyby tady psala o tom, ze se ji sam rozjel porod a nemela problemy, doktorka reka, ze muze rodit normalne a oni ji toho cisare hned udelali, tak by se snedla kritika, proc delaji cisare, kdyz to neni nutne.
To máš samozřejmě pravdu, nicméně zakladatelka psala, že o císaře sama žádala, ale lékař jí nevyhověl a čekal.
Já mám za sebou taky sekci. Porod vyvolávaný, komplikovaný, třídenní, špatné monitory, nepostupující a škemrala jsem o císaře dva dny! při každé konzultaci s lékařem! A on mi jen odvětil, že NE, že až si žačnou pacienti určovat léčbu sami tak on skončí ve zdravotnictví ![]()
Nakonec k císaři stejně došlo a zpětně jsem se dozvěděla, že to bylo za pět minut dvanáct, sestry si tam o mě ty tři dny na sesterně povídaly, že nechápou, že mi toho císaře v mém stavu ještě neudělali a nechávají mě zbytečně trpět.
Inu, i taková je dnes situace. A to podotýkám, že jsem zdravotník a rodila jsem v Podolí kde mám 2 sestry opravdu dobré kamarádky a denně za mnou chodily. Ne, prostě ne. Jak jsem si řekla o něco sama tak just ne. Lékař si prostě potřeboval nahonit svoje ego a dokázat si svou nadřazenost. ![]()
A to neni zdaleka jediná moje příhoda kdy lékař nesnese, že pacient je „informovanější“ (nechce se mi psát chytřejší) než on a jde tak trochu najust proti němu aby si nahonil ego. ![]()
@FreeLady12 píše:
To máš samozřejmě pravdu, nicméně zakladatelka psala, že o císaře sama žádala, ale lékař jí nevyhověl a čekal.Já mám za sebou taky sekci. Porod vyvolávaný, komplikovaný, třídenní, špatné monitory, nepostupující a škemrala jsem o císaře dva dny! při každé konzultaci s lékařem! A on mi jen odvětil, že NE, že až si žačnou pacienti určovat léčbu sami tak on skončí ve zdravotnictví
Nakonec k císaři stejně došlo a zpětně jsem se dozvěděla, že to bylo za pět minut dvanáct, sestry si tam o mě ty tři dny na sesterně povídaly, že nechápou, že mi toho císaře v mém stavu ještě neudělali a nechávají mě zbytečně trpět.Inu, i taková je dnes situace. A to podotýkám, že jsem zdravotník a rodila jsem v Podolí kde mám 2 sestry opravdu dobré kamarádky a denně za mnou chodily. Ne, prostě ne. Jak jsem si řekla o něco sama tak just ne. Lékař si prostě potřeboval nahonit svoje ego a dokázat si svou nadřazenost.
A to neni zdaleka jediná moje příhoda kdy lékař nesnese, že pacient je „informovanější“ (nechce se mi psát chytřejší) než on a jde tak trochu najust proti němu aby si nahonil ego.
Jo ale kdyby někdy ty doktoři poslechly, taky přání pacienta, možná by tolik lidí nemusely špatně dopadnout, je to fakt smutný ![]()
@FreeLady12 píše:
To máš samozřejmě pravdu, nicméně zakladatelka psala, že o císaře sama žádala, ale lékař jí nevyhověl a čekal.Já mám za sebou taky sekci. Porod vyvolávaný, komplikovaný, třídenní, špatné monitory, nepostupující a škemrala jsem o císaře dva dny! při každé konzultaci s lékařem! A on mi jen odvětil, že NE, že až si žačnou pacienti určovat léčbu sami tak on skončí ve zdravotnictví
Nakonec k císaři stejně došlo a zpětně jsem se dozvěděla, že to bylo za pět minut dvanáct, sestry si tam o mě ty tři dny na sesterně povídaly, že nechápou, že mi toho císaře v mém stavu ještě neudělali a nechávají mě zbytečně trpět.Inu, i taková je dnes situace. A to podotýkám, že jsem zdravotník a rodila jsem v Podolí kde mám 2 sestry opravdu dobré kamarádky a denně za mnou chodily. Ne, prostě ne. Jak jsem si řekla o něco sama tak just ne. Lékař si prostě potřeboval nahonit svoje ego a dokázat si svou nadřazenost.
A to neni zdaleka jediná moje příhoda kdy lékař nesnese, že pacient je „informovanější“ (nechce se mi psát chytřejší) než on a jde tak trochu najust proti němu aby si nahonil ego.
@Anonymní píše:
Prosím anonym.
Tak u mě jedním z důvodů pro doporučovaný CS bylo špatně zhojené poranění jednoho důležitého orgánu (nechci specifikovat). Poranění se nesmí opakovat a právě přirozený porod může být jedním toto poranění vyvolat či otevřít staré. Dr. (obor gynekologie) na příjmu mě vidí 10 minut, prohlédne těch pár listů, co držím v rukou a řekne zkusíme přirozeněChtěla bych vidět reakci jindy, když bych se objevila s žádostí o vyšetření jiné než gynekologické. Ale je porod, tak nějaký pohled na člověka jako celek, ještě k tomu podložený kolegy
Teď tu rozhoduji já.@FreeLady12
no, to mi povidej ![]()
ja predepsany cisar pro maly odstup od prvniho cisare (15m), uz dohodnuty termin, dva dny pred terminem CS se porod rozjel sam a lekar na prijmu taky prohlasil: proc to NEZKUSIT prirozene? prubeh desny a rekonvalescence po tom „prirozenem“ porodu byla horsi jak po cisari.
tudiz ja neobhajuju vsechny doktrory (toho co me rodil bych jeste dneska nepozdravila), ale taky nerada kritizuju na dalku. protoze pozadavky matek jsou taky docela rozdilne a ve stejne situaci si jednu muze stezovat, ze ji cisar udelali a jedne, ze ji ho neudelali. a at se nam to libi nebo ne, tak lekar se fakt nemuze rozhodovat podle prani pacienta.
cimz neobhajuju kreteny, co si jen honi triko, jak popisuje @FreeLady12
@Barunka111
Tak uvidis, co vyctes z dokumentace;) ohledne leku se klidne na me obrat ![]()
Fakt me sere, jak se nepristupuje k pacientum jako k partnerum -kde ma byt rozhodnuti po spolecne shode. Ackoliv rada obhajuji prirozene porody, neni na ne vzdy prostor a hlavne se musi kazdy clovek posuzovaz individualne, ne jen podle mustru. Ona intuice taky vubec neni k zahozeni;)
Preji vse dobre do budoucnosti;)
@FreeLady12 píše:
Já mám za sebou taky sekci. Porod vyvolávaný, komplikovaný, třídenní, špatné monitory, nepostupující a škemrala jsem o císaře dva dny! při každé konzultaci s lékařem! A on mi jen odvětil, že NE, že až si žačnou pacienti určovat léčbu sami tak on skončí ve zdravotnictví
Lékař si prostě potřeboval nahonit svoje ego a dokázat si svou nadřazenost.A to neni zdaleka jediná moje příhoda kdy lékař nesnese, že pacient je „informovanější“ (nechce se mi psát chytřejší) než on a jde tak trochu najust proti němu aby si nahonil ego.
Bohužel mám z některých lékařů úplně stejný pocit. Právě jsem od takového jednoho (gyndaře) odešla k jiné lékařce.
@Barunka111
Odhadnout je to těžké, jestli by to dopadlo jinak nebo ne, kdyby tě vzali na císaře hned. Zase mám kamarádku, která po 2 císařích třetí rodila přirozeně. Určitě si vyžádej dokumentaci. Ale ono to nemuselo s čekáním souviset, pokud dobře chápu, tak ti děloha praskla až po císaři a operovali tě znovu, tudíž to mohla být komplikace vlastního císařského řezu. To je těžko říct.