Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@vokishka píše:
@Jana206 Když se neučí slabiky, podle čeho se učí dělení slov na konci řádku?
to me taky zajima..
@Taminka Dělení slov na konci řádku má i jiná pravidla, než jen slabiky. Dítě učené genetickou metodou slovo na slabiky nevnímá, vnímá ho po písmenech. Slabiky se probírají „hopem“ na začátku druhé třídy.
@kerrankin Na JČU - docentka Junková
a bylo to určeno mé spolužačce, která dokázala, že v 21 letech není každý schopen slyšet slabiky.
Stejně jako jsme na hodině psych. dokázali, že slyšet a udržet rytmus není vlastní každému člověku ![]()
Já tuhle pomůcku nikdy nepotřebovala, ale od té doby si ji pamatuji.
Oživuji diskusi.
Jak byste rozdělili slovo mateřídouška?
ma-te-ří-douš-ka
ma-te-ří-dou-ška
Oboje mo přijde divné.
Co mašlička? Není to pro mě, my jsme na netu hledali parietální pleuru (5. třída) ![]()
Prosím o radu, slabiky ve slovu rozdělit jehně? Já myslela, že to jde rozdělit a dle internetové jazykové příručky to celé slovo je jedna slabika
? Děkuji moc
@meduzza píše:
Prosím o radu, slabiky ve slovu rozdělit jehně? Já myslela, že to jde rozdělit a dle internetové jazykové příručky to celé slovo je jedna slabika? Děkuji moc
Kde tam je napsané, že se nedělí?
@vokishka píše:
Kde tam je napsané, že se nedělí?
U všech ostatních slov jsou pomlčky u toho jehně2 by to mělo být správně dle slabik označené pomlčkami a tady žádné pomlčky nejsou, tak právě nevím
. Já nevěděla zda je to jeh-ně či je-hně ![]()
@vokishka právě i na wikislovníku to od nich převzali v celku https://cs.wiktionary.org/wiki/jehn%C4%9B
@vokishka píše:
@meduzza tak to je fakt divný, vždyť dělení je jasné.
A jak bys to rozdělila? Jeh-ně? Děkuji ![]()