Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak my na výlety a různé dětské akce chodíme běžně, takže u nás drobné dárky budou - nejstarší společenskou hru a mladší dvě každá puzzle. Hračky během roku dostávají zcela výjimečně (jedině nějakou drobnost třeba za statečnost při braní krve apod. ), narozky mají září - prosinec, takže osm měsíců by pak nebylo nic.
Jinak se chystáme na Dětský den, doma si uděláme nejspíš nějaký slavnostnější oběd a zmrzlinový pohár. ![]()
Já jako malá si vždycky mohla vybrat něco v hračkářství
Synovi je 19 měsíců, takže ví prd, ale časem určitě něco dostávat bude. Pokud bude hodný, samozřejmě ![]()
Moje děti dárky ke Dnu dětí dostávají. I já do nich na Den matek něco dostanu (dárek vyrobený ve školce a kytičku koupenou tatínkem).
Ale dáváme maličkosti - letos dostanou nová pyžamka, vloni dostali plastový stan do pokojíčku.
A samozřejmě s nimi půjdeme někam na Den dětí, vyjde-li počasí.
@subsomi
Hele a první nqarozeniny jste slavili? A co dárky k Vánocům? Je teda fakt, že my jsmevždycky spíš šli někam na nějakou akci, až letos dostanou kluci dárek a to kvůli tomu staršímu (a zas je blbý aby jeden dostal a druhej ne, když jde o den dětí, že jo…
)
@Tereza1986 píše:
Já jako malá si vždycky mohla vybrat něco v hračkářstvíSynovi je 19 měsíců, takže ví prd, ale časem určitě něco dostávat bude. Pokud bude hodný, samozřejmě
Jojo, starší je už delší dobu extrémně hodnej, protože dárečky přece dostávají jen hodní kluci…
![]()
@kate02
vezmu to popořadě
1. Vánoce (2 měsíce) - od rodičů nic, stačily dárky od příbuzenstva
1. den dětí (7 měsíců) - od rodičů nic, něco málo od příbuzných
1. narozeniny (12 měsíců) - od rodičů něco málo, hoooooodně od příbuzenstva
2. Vánoce (14 měsíců) - od rodičů něco málo, hoooooodně od příbuzenstva
2. den dětí (19 měsíců) - od rodičů asi zase nic, příbuzní asi zase něco jo
Já nejsem pro materiální zahrnování věcma, i tak mají hraček za 5 dětí
každý kdo přijde, taak přinese vždy 2 dárky, ať dostanee každý něco a pak toho mají tolik, že se ničemu nevěnují pořádně.
Když se já rozhodnu jim něco koupit, tak nehledím na příležitost, ale na to co jim chci koupit a jak je to bude rozvíjet ![]()
Až budou chápat, tak určitě něco dostanou ![]()
Tak u nás se teda hračky, hry, puzzle a podobný kupujou celej rok. A hlavní důvod??? Ono totiž dítě roste a nedovedu si představit dítěti celej rok nic nekoupit. To si jako děti třeba roční hraje s tím stejným až do dalších narozenin nebo vánoc??? Tak nějak bych to chápala u starších, ale ne u dětí, které se vyvíjejí. Každopádně když se u nás něco kupuje, tak vždy něco kvalitního, rozhodně ne nějaké blbosti za pár korun typu „řev v krámě, to chci“ a než se dojdek autu, už o tom ani neví. A je úplně jedno, zda se něco slaví nebo neslaví. Ikdyž, u nás se slaví pořád něco. ![]()
@jopo
Ono fakt hodně záleží na tom, o jaké staré jde dítě. My letos budeme na Den dětí dávat dárky poprvé, a to jen kvůli nejstarší dcerce, která ví o tomhle svátku ze školky.
A jak píšeš o dávání hraček postupně během celého roku - tak je jasné, že u těch menších dětí je to tak lepší, je jasné, že co baví ročního, už pro dvouleťáka nebude, tak se nebude čekat třeba celý rok. Já to takhle dělala tak do 3 let první dcery, pak už jsem to zavedla tak, že hračky dostává jen na narozky, svátek, Vánoce, Den dětí a během roku jen výjimečně. Hračky, se kterými si už nehrála, jsem schovala, a vytahovala podle potřeby pro prostřední a pak i nejmladší. A protože těch hraček pro dítě cca do dvou tří let máme za tu dobu opravdu hodně (máme hodně příbuzných), nemám potřebu těm mladším už nic dalšího kupovat - stačí ty narozky a Vánoce. A ani příbuzní jen tak hračky nenosí, mamka občas donese nějaké bonbony nebo sušenky, tchyně vůbec nic, takže během roku je nových hraček maličko. ![]()
Tak přímo dárky jako třeba hračky ne, malý má narozeniny v půlce června, tak to s dárečky máme pěkně po půl roce od Vánoc
Přijde mi, že to tak stačí, letos na narozeniny teda nedostane přímo „ptákoviny“, ale kolo a výbavu k němu
Jinak mám vytipovaných pár akcí na víkend, tak podle počasí někam půjdem a dáme si zmrzku, nebo jinou dobrotu.
Nevím no, mně to přijde takové pokrytecko-alibisticke obejít vlastní děti jen proto, že přece nevědí jaká bije
Mně by to svědomí nedovolilo ![]()
@Ily píše:
Maminky rada bych se optala, jak to vlastne chodi na Den deti? Syn ma 19 mesicu, hracek ma spoustu, sladkosti skoro nedavame.. Je vubec nutne, aby neco dostal? A kdyz, tak co kupujete detem jeho veku? Ja si z detstvi vybavuju jen sladkosti a jeste v puberte nejake sminky.. A jak tento den „slavite“? Vylet? Cukrarna? Loni byl malinky, tak jsem to neresila.. Diiky![]()
Moje dcerka ma 1.6. i narozeniny takze to delame tak, ze ke dni deti dostane treba jen cokoladu a jdeme na nejakou akci kde si vlastne nejakou mnamku vysoutezi a jeste si uzije spoustu legrace a odpoledne ma „oslavu“ nebo jedeme na vylet do ZOO.Tomu vyletu bych dle veku tveho synka dala prednost
@burgundy píše:
Nevím no, mně to přijde takové pokrytecko-alibisticke obejít vlastní děti jen proto, že přece nevědí jaká bijeMně by to svědomí nedovolilo
To mě teda dovolilo. Mně zas divné připadá dávat spousty dárků miminům, která z toho nemají žádný rozum. ![]()
@Ukulina Se spoustou darku pro miminka, tak nejak asi souhlasim, taky mi to prijde divne…
Tak miminku bych ke dni deti koupila treba jen nove chrastitko nebo tak jen drobnustku.At vzpominam, jak vzpominam nemuzu si vzpomenout, ale mam dojem, ze k prvnimu dni deti mala nic nedostala to ji byl vlastne rok a „resily“ jsme jen narozky. Ale ve dvou letech uz jsme byly v ZOO.