Dermatillománie (skin picking disorder)

9211
14.1.23 23:40

Dermatillománie (skin picking disorder)

Ahojte,
prosím, nemáte někdo zkušenost s dermatillománií? Osobní, nebo z okolí. Jedná se o různé škrábání kůže do krve. Já se toho nemůžu zbavit a jsem z toho nešťastná. Nejedná se o sebepoškozování, tohle spadá do kategorie OCD. Je to nutkavé a nejde mi to ovládat. Už jednou jsem kvůli tomu měla antibiotika, ale ani to mě nezastavilo.
Děkuji moc, pokud máte někdo zkušenosti, či radu.
Hezký večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
15.1.23 04:57

Spadá do toho i hnípání obličeje? Takové extrémní, že se mi pak ani nechce mezi lidi, co si dokážu udelat za paseku na obličeji?

• Citovat
  • Upravit
15.1.23 08:19

Ano. Od té doby, co jsem dodělala školu a nejsem tolik ve stresu se to zlepšilo. Zajdi za psychologem, případně zapracuj na redukci stresu (meditace, pohyb…), některým lidem pomáhají fidget hračky (mně stačila gumička do vlasů). Jinak já nípala konkrétně obličej a pomohlo nemít kolem sebe zrcadla.
Držím pakce. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9211
15.1.23 12:34
@Anonymní píše:
Spadá do toho i hnípání obličeje? Takové extrémní, že se mi pak ani nechce mezi lidi, co si dokážu udelat za paseku na obličeji?

Ahoj, spadá určitě, naopak je to asi typičtější, než to, co mám já, já si škrábu pokožku hlavy, ale hrozně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9211
15.1.23 12:36
@ztracena_brambora píše:
Ano. Od té doby, co jsem dodělala školu a nejsem tolik ve stresu se to zlepšilo. Zajdi za psychologem, případně zapracuj na redukci stresu (meditace, pohyb…), některým lidem pomáhají fidget hračky (mně stačila gumička do vlasů). Jinak já nípala konkrétně obličej a pomohlo nemít kolem sebe zrcadla.
Držím pakce. :kytka:

Ahoj, díky moc za odpověď. K psycholožce chodím roky (mám různé další problémy), ale právě s tímhle se mi nedaří přestat. Já právě škrábu pokožku hlavy, takže tam zrcadla nehrají roli. A co jsou fidget hračky? To slyším poprvé. Já si koupila antistresový míček, ale nepomáhá mi to. A ty ses toho tedy úplně zbavila? Jak dlouho jsi to měla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.1.23 13:47

@Lollitka Fidget hračky zadej do googlu.
Nezbavila, vrátí se to, když jsem ve stresu, ale od té doby, co jsem se hodila víc do pohody bych řekla, že to mám víc pod kontrolou. Je dobré si to uvědomit.
Popravdě nevím, jak dlouho to mám, že je to dermatilománie jsem zjistila teprv před rokem. Dost pomohlo to pojmenovat a uvědomit si, že to není normální.
Jinak pak taky může pomoct ostříhat si nehty nakrátko, když máš dlouhý, nebo naopak si nechat nehty narůst příp. si nechat udělat gelový.
Pokud si škrábeš pokožku hlavy, tak přemýšlím, jestli by nepomohlo změnit účes - třeba zaplést hlavu copánky, abys měla motivaci nezničit si ten účes, nebo třeba použít lak na vlasy, aby když si d nich šáhneš si uvědomila, že děláš něco špatnýho.
Já si nípala kůži - třeba na lopatkách, tak jsem začla nosit víc roláky, abych si tam prostě nedošáhla apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9211
15.1.23 17:23
@ztracena_brambora píše:
@Lollitka Fidget hračky zadej do googlu.
Nezbavila, vrátí se to, když jsem ve stresu, ale od té doby, co jsem se hodila víc do pohody bych řekla, že to mám víc pod kontrolou. Je dobré si to uvědomit.
Popravdě nevím, jak dlouho to mám, že je to dermatilománie jsem zjistila teprv před rokem. Dost pomohlo to pojmenovat a uvědomit si, že to není normální.
Jinak pak taky může pomoct ostříhat si nehty nakrátko, když máš dlouhý, nebo naopak si nechat nehty narůst příp. si nechat udělat gelový.
Pokud si škrábeš pokožku hlavy, tak přemýšlím, jestli by nepomohlo změnit účes - třeba zaplést hlavu copánky, abys měla motivaci nezničit si ten účes, nebo třeba použít lak na vlasy, aby když si d nich šáhneš si uvědomila, že děláš něco špatnýho.
Já si nípala kůži - třeba na lopatkách, tak jsem začla nosit víc roláky, abych si tam prostě nedošáhla apod.

Ahoj, moc ti děkuji za reakci. Mrzí mě, že ses toho nezbavila úplně, ale co jsem tak pochopila, tak je to dost obtížné, se toho zbavit úplně. Alespoň, jestli se to zlepšilo.
Já to zjistila asi před 5ti lety, že je to dermatillománie, ale stejně mi to nepomáhá, ale alespoň jsem ráda, že v tom nejsem sama.
Já to mám ještě komplikované tím, že mám i trichotillománii (trhání vlasů), takže žádné účesy nemůžu, nosím jen vlasy stažené do culíku, aby nebyly vidět lysiny.
Nehty si koušu, ale to škrábání prostě vždycky nějak provedu.
Mám na sebe hrozný vztek kvůli tomu.
A jak ses škrábala na lopatkách? Já si na ně ani nedosáhnu…
Na fidget hračky mrknu, děkuji moc a držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.1.23 19:47

@Lollitka já si došáhnu úplně všude :mrgreen:
Pro mě bylo důležitý si uvědomit, když to dělám a přesměrovat to někam jinam - sednout si na ruce, hrát si s gumičkou, pevně stisknout nějaký předmět apod. Protože jinak to dělám buď nevědomky, nebo vědomě když jsem vystresovaná a potřebuju upustit páru.
Jinak je tomuhle tématu věnovaných dost instagramových účtů a i na FB je nějaká skupina, kde jsem byla. Některé případy byly odstrašující, že takhle nechci dopadnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9211
16.1.23 22:13
@ztracena_brambora píše:
@Lollitka já si došáhnu úplně všude :mrgreen:
Pro mě bylo důležitý si uvědomit, když to dělám a přesměrovat to někam jinam - sednout si na ruce, hrát si s gumičkou, pevně stisknout nějaký předmět apod. Protože jinak to dělám buď nevědomky, nebo vědomě když jsem vystresovaná a potřebuju upustit páru.
Jinak je tomuhle tématu věnovaných dost instagramových účtů a i na FB je nějaká skupina, kde jsem byla. Některé případy byly odstrašující, že takhle nechci dopadnout.

Moc ti děkuji za tvé rady a postřehy. To, co uvádíš na odvedení pozornosti, je dobrý nápad, já to přesně dělám, když jsem ve stresu, což je každý večer v posteli. Ale teď jsem si byla umýt hlavu a jak to nebylo zahojené a ten šampón do toho, tak mě strašně bolí celá hlava, jsem fakt nemožná. Instagram nemám a ani bych na něj asi nechodila. O FB skupině mluvili v pořadu Diagnóza F. Ještě jednou moc díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.23 08:41
@Lollitka píše:
Ahojte,
prosím, nemáte někdo zkušenost s dermatillománií? Osobní, nebo z okolí. Jedná se o různé škrábání kůže do krve. Já se toho nemůžu zbavit a jsem z toho nešťastná. Nejedná se o sebepoškozování, tohle spadá do kategorie OCD. Je to nutkavé a nejde mi to ovládat. Už jednou jsem kvůli tomu měla antibiotika, ale ani to mě nezastavilo.
Děkuji moc, pokud máte někdo zkušenosti, či radu.
Hezký večer.

Ahoj, teď jsem tu odepisovala na diskuzi ohledně poruch příjmu potravy zkrz to přejídání atd, chci ti jen napsat, že mám i dermatilomanii už od dětství a stalo se mi taky právě i to, že jsem skončila několikrát na ATB protože jsem si zanítila obličej a celý mi natekl, je to těžký problém a občas mi to ztěžuje i chodit do práce a vyjít ven na ulici, doporučuji skupinu na fb,,ruce pryč" ale abych byla upřímná mě na tento problém nikdy nic nepomohlo, psychiatrička mi doporučila mít na sobě stále rukavice, což mi také nepomohlo, zkoušela jsem i zalepit zrcadla, ale prakticky mi nepomohlo nikdy nic, drž se a zkus tu skupinu! :,( :srdce:

• Citovat
  • Upravit
9211
25.1.23 11:04
@Anonymní píše:
Ahoj, teď jsem tu odepisovala na diskuzi ohledně poruch příjmu potravy zkrz to přejídání atd, chci ti jen napsat, že mám i dermatilomanii už od dětství a stalo se mi taky právě i to, že jsem skončila několikrát na ATB protože jsem si zanítila obličej a celý mi natekl, je to těžký problém a občas mi to ztěžuje i chodit do práce a vyjít ven na ulici, doporučuji skupinu na fb,,ruce pryč" ale abych byla upřímná mě na tento problém nikdy nic nepomohlo, psychiatrička mi doporučila mít na sobě stále rukavice, což mi také nepomohlo, zkoušela jsem i zalepit zrcadla, ale prakticky mi nepomohlo nikdy nic, drž se a zkus tu skupinu! :,( :srdce:

Ahoj, moc díky za odpověď, to mě mrzí, že máš taky dermatilomanii, já právě drapu jen tu pokožku hlavy, ale strašně. Každý den, každý večer atd. Vloni jsem měla ATB a bojím se, že se k tomu zas blizim. Ještě mám trichotillomanii a jsem skoro plesata. Já právě taky zkoušela rukavice, ale vždycky je sundam, nutkání je silnější. V té skupině jsem, díky za tip, viděla jsem o dermatilomanii pořad Diagnóza F a tam o té skupině mluvily ty 2 slečny. Moc ti držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.23 11:12
@Lollitka píše:
Ahoj, moc díky za odpověď, to mě mrzí, že máš taky dermatilomanii, já právě drapu jen tu pokožku hlavy, ale strašně. Každý den, každý večer atd. Vloni jsem měla ATB a bojím se, že se k tomu zas blizim. Ještě mám trichotillomanii a jsem skoro plesata. Já právě taky zkoušela rukavice, ale vždycky je sundam, nutkání je silnější. V té skupině jsem, díky za tip, viděla jsem o dermatilomanii pořad Diagnóza F a tam o té skupině mluvily ty 2 slečny. Moc ti držím palce.

Není zač, drž se, je to peklo, ale můžu ti dát naději, že trichotillomanii jsem porazila, v 15 letech jsem si vyškubala na hlavě 3 velká kolečka, poté jsem začala vyškubávát i řasy a obočí, byla jsem schopná si vzít i pinzetu a nemohla jsem přestat, pak jsem musela i ty vytrhané vlasy před mámou schovávat a když jsem se toho začala zbavovat, tak jsem si začala otrhávat naopak konečky vlasů a nebo jsem ty roztřepené konce roztřepila až k hlavě, měla jsem ten problém asi 5 let a poté sám odezněl postupně a naopak zhoršila se ta dermatilomanie, kterou mám doteď, ale můžu říct, že to fakt může časem vymizet a odeznít, trichotillomanii mám pryč :hug:

• Citovat
  • Upravit
9211
25.1.23 11:31
@Anonymní píše:
Není zač, drž se, je to peklo, ale můžu ti dát naději, že trichotillomanii jsem porazila, v 15 letech jsem si vyškubala na hlavě 3 velká kolečka, poté jsem začala vyškubávát i řasy a obočí, byla jsem schopná si vzít i pinzetu a nemohla jsem přestat, pak jsem musela i ty vytrhané vlasy před mámou schovávat a když jsem se toho začala zbavovat, tak jsem si začala otrhávat naopak konečky vlasů a nebo jsem ty roztřepené konce roztřepila až k hlavě, měla jsem ten problém asi 5 let a poté sám odezněl postupně a naopak zhoršila se ta dermatilomanie, kterou mám doteď, ale můžu říct, že to fakt může časem vymizet a odeznít, trichotillomanii mám pryč :hug:

Díky za nadeji, ale já mám trichotillomanii 27 let a nevěřím, že se toho zbavim. Rvu furt a jsem skoro plesata. Pro mě je to hrozne těžké. A to když jsem začala jako malá trhat, tak mi doma svazovali ruce svihadlem atd. Ale stejně jsem rvala. Já totiž na ZŠ zazivala hnusnou šikanu, tak jsem začala trhat. Pak jsem 3 roky trpěla, než jsem změnila školu a tam jsem spadla do anorexie, i když tam už mě alespoň nesikanovali. Dermatilomanii mám asi 3-4 roky. Taky je to hrůza, ale tím, že skrabu jen pokožku hlavy tak mi to trhání vlasů vadí víc, než to škrábání hlavy do krve…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.23 12:13
@Lollitka píše:
Díky za nadeji, ale já mám trichotillomanii 27 let a nevěřím, že se toho zbavim. Rvu furt a jsem skoro plesata. Pro mě je to hrozne těžké. A to když jsem začala jako malá trhat, tak mi doma svazovali ruce svihadlem atd. Ale stejně jsem rvala. Já totiž na ZŠ zazivala hnusnou šikanu, tak jsem začala trhat. Pak jsem 3 roky trpěla, než jsem změnila školu a tam jsem spadla do anorexie, i když tam už mě alespoň nesikanovali. Dermatilomanii mám asi 3-4 roky. Taky je to hrůza, ale tím, že skrabu jen pokožku hlavy tak mi to trhání vlasů vadí víc, než to škrábání hlavy do krve…

Jsi silná, držím ti pěsti, je to fakt boj a chápu tě i jak jsme byli v diskuzi o ppp, posílám ti sílu a věřím, že to všechno zvládneš, ty šílený boje, vyléčit duši je moc náročné kord když dětství bylo také o něco těžší, jsme v tom spolu a přeju ti, ať najdeš řešení a pomoc, kterou právě potřebuješ :srdce:

• Citovat
  • Upravit
28
25.1.23 12:40

Ahoj, já vůbec netušila, že to má nějaký název. Já si seškrabávám strupy, hnípu bedary všude, kde se objeví, vytlačuju zarostlé chloupky a hlavně odtrhují suchou kůži kolem nehtů a také po lupénce. Jsem nechuták. :,( :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí