Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Maca mi nechutná…
Ale mám ráda cekankovo-pampeliskovou kávu, je chutná, zdravá a nakopne (I když z klasickým kafem to srovnat nejde ale alternativa dobra) ![]()
Piju kvalitní bezkofeinovou kávu, ale mně nejde o nakopnutí, ale i o chuť a rituál.
Zkusila bych bez kávy vydržet delší dobu a ten pocit, že jsi bez kávy KO by se měl vytratit. Je to jeden z příznaků závislosti na kávě, že když si ji nedáš, tak na tebe padne únava, jsi bez energie a potřebuješ další dávku (souvisí to s hormonem adenosinem, nebo lépe řečeno s receptory adenosinu, na které se kofein navazuje).
Nejsem si jista, jestli existuje nakopavac, ktery nedela uzkosti. Mozna tak cukr.
Cerny zeleny caj, pekne silny
neni to tak moc silny jako kafe, ale je to pomerne dost nakopavajicic ![]()
Také mám po kávě úzkosti (a po alkoholu a nikotinu). Vysadila jsem a po čase nakopnout nepotřebuju. Prostě se tělo probudí samo. A to mám fakt nízký tlak (někdy i 90/55). Zlepšilo to cvičení po ránu. To mi rozproudí krev a asi i nějaké ty hormony štěstí a jedu celý den i bez kávy.
Ahoj, mám neurogenní tetanii + mě někdy přepadne úzkost. Samozřejmě mi tyto stavy zhoršuje káva a alkohol. Co byste mi prosím doporučili na dobití energie místo kávy? Jsem KO, když si nic nedám…zkoušel někdo cafe de maca?…klidně ještě přihoďte nějaké tipy, co vám celkově pomáhá..berete jen hořčík nebo i vápník? Případně v jakém poměru? Mam horší a lepší období…teď se mi ty potvory zas nějak hodně ozývají