Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, sice jsem toto téma už rozebírala s mýma holkama ve skupinkách, ale ráda bych se poradila i s širší veřejností ☺️
8měsíců se snažíme s manželem o miminko. V patek jsem mela preventivni prohlidku u gyndařky, na kterou chodim kazdy rok. Naposledy jsem byla minuly rok v lednu, a vse bylo v poradku (v tu dobu jsem jeste brala HA). Ted v patek mi, ale doktorka nasla na ultrazvuku nález (podle ní se jedná o dermoidní cystu) 6×3×3cm na levem vajecniku. Co me prekvapilo tak mi doktorka tvrdila, ze zrejmne brani ovulaci, takze neovoluju. Coz mi prijde divne, protoze kazdy cyklus mam ukazkovy pozitivni ovulacni test, a i kdyby byl jeden vajecnik mimo provoz, pocitala bych s tim, ze je v poradku druhy. Navic mam i pravidelnou a celkem nebolestivou menstruaci. Hned me poslala na gynekologickou ambulanci do nemocnice, at se neplanuje operace.
Moje otazky zni, mate nekdo zkusenosti s timto druhem cyst, a jak se problem resil? Jde i s cystou normalne otehotnet? A muzu se uklidnovat, ze to neni rakovina tim, ze cysta vyrostla takto rychle?
Dekuji Vam za Vase zkusenosti❤️ samozrejmne budu moudrejsi az po dalsim vysetreni, ale asi nemusim vysvetlovat jak me to vcera zaskocilo 🥺
Ps. V priloze prikladam zpravu od doktorky, kdyby jste se v tom nekdo vyznal, ja i strejda google jsme na to kratci 😁 🤷🏼♀️
Rakovina to asi není, ale možné to je, tak bych si dávala bacha. Cysta může bránit průchodu spermiím, proto je menší pravděpodobnost otěhotnění
Dá se otěhotnět i s tímhle problémem, ale někdy je nutná operace. Nevím, vlastně sama s tímhle nemám zkušenosti, ale budu ti držet palce
.
Dermoidni cystu jsem mela, asi i podobne velikou jako ty a taky znicehonic. Pred par lety mi ji laparoskopicky vyndali a vajecnik mi zustal. O zbytku nic nevim, protoze jsem si tehdy ovulacni testy nedelala a ani netehotnela, takze bohuzel nemuzu slouzit. Drzim palce ![]()
Dermoidni cysta ničemu nevadí..já ji měla X let a vytáhli ji až při diagnostické laparce..
Taky jsem měla, otěhotněla jsem půl roku po odoperování, jestli to předtím nešlo kvůli cystě nebo ne, to nevím…
Cysta má 3,7×2,6 cm, těch 6×3×3cm je velikost dělohy. Na kontrolní ultrazvuk do nemocnice si zajdi, většinou mají lepší přístroj a líp to posoudí. Ale spíš bych se nebála (ani, že je cysta nebezpečná, ani, že by bránila otěhotnění).
Holky moc dekuju za Vase zkusenosti a informace 🙏🏻 jeste jedna otazka, pro ty ktere s tim mate tu zkusenost, mely jste nejake priznaky? Bolelo Vas neco?
@TerkaS98 píše:
Holky moc dekuju za Vase zkusenosti a informace 🙏🏻 jeste jedna otazka, pro ty ktere s tim mate tu zkusenost, mely jste nejake priznaky? Bolelo Vas neco?
Nene..vůbec
já to měla trošku komplikovanější skrz to, že jsem měla mít dvojče ale bohužel jsem mu nedala šanci na úspěch a zřejmě to vyvolalo cystu..plus tam našli nějaké zárodky či co takže se to celé nějak promíchalo..
@Skaiqy ja mam prave stejny problem, ja i sestra jsme obe z dvojcat, ale vzdy jsme to druhe zahubily 🤷🏼♀️ takze mi ted asi vyrostlo na vajecniku to vypada 😁 🤦🏼♀️
Ja mam prave hodne bolestivou ovulaci, tak nevim jestli to prisuzovat tomu, nebo je to normalni☺️
Ahoj též jsem měla dermoidni cystu podobně velikou na levém vaječníku, cystu mi odstranili laparoskopicky bohužel ale i celý levý vaječník. Pak jsem čekala na výsledky z histologie které bohužel byli špatné, po rozříznutí cysty zjistili vzácný nádor karcinoid, následovala magnetická rezonance břicha a potom odstranění slepaku a teď v Květnu mě čeká druhá návštěva onkoporadny ale nemusí to být zrovna tvůj případ, nádory v rodině máme časté, tatínek na vzácný nádor zemřel.
@SN001 píše:
Cysta má 3,7×2,6 cm, těch 6×3×3cm je velikost dělohy. Na kontrolní ultrazvuk do nemocnice si zajdi, většinou mají lepší přístroj a líp to posoudí. Ale spíš bych se nebála (ani, že je cysta nebezpečná, ani, že by bránila otěhotnění).
Ma 56×25 cm ![]()
Idealne odstranit, pise to i doktorka ve zprave, ze to doporucuje. Uvidis, co zjisti v nemocnici, jestli se nemyli.
@TerkaS98 Příznaky jsem žádné neměla, jen jsem si všímala, že někdy jsem měla menstruaci normální a někdy extrémně silnou, ale možná to s tím nesouviselo. Doktor mi ji našel při preventivní prohlídce, do té doby bylo vždy všechno na jedničku. Mně poslal na operaci do týdne, říkal, že čekat můžu, ale že už to pak nemusíš jít laparo a musela by se udělat klasická břišní operace. Jestli jsem měla být z dvojčat nevím, ale teď jsem dvojčata mit měla a jedno se neudrželo, tak snad to chudinka nebude pak mit taky
vaječník mi zachránili, ale ani půl roku po operaci neovuloval
otěhotněla jsem z toho druhého
@blumen ov. vlevo 56×25mm (= vaječník vlevo o celkové velikosti 56×25) se susp. dermoidem 37×26mm (= podezření na dermoidní cystu téhle velikosti). Doktorské plky jsou matoucí občas. ![]()
@SN001 hihi, a jo a to jsem doktor
nemohla jsem spat a cetla to rychle ![]()