Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@TereuliJa pokud to starší bude mít pozornost dalších členů rodiny, tak to jde. Mladší má teď 5měsíců skoro a hodně spal tak první dva. Teď spí málo, snad ještě míň než starší. A když nespí kojí se co 1-2h. Musím se zamykat v tu dobu v pokoji s oběma, protože jinak bych akorát trnula co kde starší vymamlasí a kde se bude snažit se zabít. I tak pokud si zrovna nehraje nebo nekouká na pohádky, po něm furt řvu - když si „hraje“ se žaluziema nebo skáče po židli (nedávno měl lehký otřes mozku, tak se poněkud bojím). Od mimča nemůžu hned vystartovat, taky musí mít na jídlo čas a klid.
V kočárku obvykle nespí a řve, takže ho začínám víc nosit (mám manducu), no a na hřišti ho mám na rukách a hlísám staršího. Pokud nejsem sama, tak je to v poho, někdo je s ním a já si hraju s mimčem na dece. Už mě to trochu zmáhá, na zemi ho nemůžu moc nechávat, protože starší nemá odhad a všechno mu bere. Když jdu na záchod, beru si mimčo do lehátka s sebou
Malej má 8kg, takže se fakt pronese, začínám to cítit.
U nás je to dobrý, protože mám mamku v důchodu, takže je s náma skoro každý den, od 9.30 do večera, než přijde tatínek z práce. O víkendu jsme teda sami že jo.
Je fakt, že spoustu věcí u druhého prcka neřešíš, jsi už ostřílená, děláš to automaticky…a čas na pomuchlování s enajde vždycky. Já miluju rána, kdy se vzbudí mimčo a starší už jde k němu a „povídají si“ a jsou kouzelní oba dva ![]()
Jinak nákupy…chodíme často, je to fajn program na dopoledne. Nemůžu dělat velké nákupy protože není prostě to kam dát. Když mám sourozenecký kočár (Jané power twin), tak mám prázdný košík a dávám nákup tam a pak do tašky a zas zpátky. ale nevejde se toho moc. Takže na velký nákup chodí manžel. Další možnost je mimi v kočáru nebo manduce a starší pěšky, pak jde do vozíku a nákup do batohu. A někdy chodíme s mamkou a dvěma kočárkama a každá máme košík a nákup pak dáme do košů pod kočár.
Na přemisťování mám teda víc možností a) sourozenecký kočár b) každý ve svém, když jdeme dvě/dva c)mimi kočár, starší pěšky d) mimi manduca, starší sporťák
Od 6týdnů koupeme oba dva naráz ve vaně, mimi v lehátku.
Když s nima jsem sama venku, volím hřiště s plotem, školkovou zahradu nebo hernu MC.
@andelka83 na nákupy chodím se všema 3 a do dvojčecího kočáru opravdu nic nedám. Přes rameno mám ikea modrou tašku a házím vše tam
vypadám asi směšně, ale jinak bych si nenakoupila ![]()
Andělko, u nás je to tedy spíš naopak - pokud jsem na ně sama, je starší OK. Ale pokud s námi byl někdo další, obvykle se staral o staršího, já mimino. A starší má/měl tendenci pak žárlit.
Tak já na nákup musím vozmo, protože sem na vystrkově, všude daleko. jedno dítě v sedátku, druhé uvnitř v košíku, ušetří to peníze za velekj nákup, protže se nevejde
nebo pak pro starší mám plastový nákupní vozíček, chodí s emnou a důležitě nakupuje ![]()
@eshta tak ta taška je super
já nekupuju moc věcí najednou, tak mi to vleze. A chodím fakt často. No aspoň máme čerstvé ![]()
@Lama Lama jo, to je taky možné. U nás se mimo mě stará jen tatínek a babička a na ty je zvyklý, takže to bere v pohodě. Naopak, že se věnuje někdo jen jemu, já se nemusím bát co kde dělá a zabaví se. Když jsem během dopoledne 5× kojila, tak to bodlo. Jinak by se asi cítil odstrčený.
No u nás taky hlídá jedině táta nebo babička s dědou. Ale i tam prostě vnímal, že mimino má mámu jen pro sebe.Bylo třeba důsledně hlídat, aby i mimino odevzdala na hlídání a měl mě i starší jn pro sebe.
Když jsem na ně sama, tak to tolik nesvádí k tomu být jen s miminkem. To jsem řešila ta,, že bylo v šátku a mohla jsem se stoprocentně věnovat staršímu, pokud bylo potřeba. On pak zase v klidu pochopil, že teď se musím věnovat mladší (na kojení) a on musí počkat. Obvykle taky kojil, svůj bagr. ![]()
@Lama Lama bagr
jo tak to já mimino taky ráda půjčuju, ty chvíle jen se starším jsou ale dost vzácné. Manducu používám na ven, doma ne.
U nás když přijde tatínek domů, bere se mladší a já mám čas pro starší, jdeme spolu třeba i na zmrzku samy dvě.
@aničkakytička u nás to zatím nejde, jsem s mimčem nonstop, maximálně ho pohlídá když se jdu koupat. Těším se na to, až budu moct dát malého hlídat a budu moct někam jen se starším.
@andelka83 já si pak vždyckly říkám, jakej maj lidi s jedsním starším dítětem už veget ![]()
@aničkakytička no já si říkám, co jsem proboha dělala s jedním děckem, že mi to přišlo náročné
jedno dítě žádné dítě
akorát že člověk je zmatenější, citlivější, ještě nemá ty grify a zkušenosti.
@andelka83 píše:
@Lama Lama bagrjo tak to já mimino taky ráda půjčuju, ty chvíle jen se starším jsou ale dost vzácné. Manducu používám na ven, doma ne.
tak jestli není problém kvuli tomu. Proč nemůžou chvilku hlídat ladšího? třeba jen na půl hodiny, hodinu Aby starší cítil, že má taky mámu jen pro sebe. Možná by pak byl zvladatelnější.
@andelka83 přesně tak, taky si říkám, jak to, že sem se tak hroutila s jedním prckem, když mám doma náhodou jen jedno, stihnu všecko a ještě mám pocit, že sem si odpočinula ![]()
@Lama Lama no jednou ho mamka hlídala hodinu a celou dobu řval. Pak ho hlídala spícího, půl hodiny, potřebovala jsem zajít na poštu. Mysleli jsme, že bude dlouho spát jako obvykle, jenže byl za chvíli hore a zas řval. V kočáru nespí, chvíli si hraje a pak řve - takže mám pod kočárem Manducu a když začne, tak ho beru do ní, ať furt nechodím se řvoucím kočárem. No takže tak. Nikdo ho hlídat nechce, ani vozit v kočárku, dokud bude plně kojený tak ani omylem. ![]()
@aničkakytička
u mě totéž.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.