Děti a čtení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16433
15.6.24 16:58

@ugluk amen. Klasika. Proto, kdyz ucitelka naridi, tak plnime - v ramci vychovy a pristupu k autorite, ale myslime si o efektu pro potizisty svoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2708
15.6.24 17:00
@Platanka píše: Více

Nemáš fotku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2708
15.6.24 17:24

Ty jo, to je strašně de. bilní způsob… Zakladatelka se asi zbláznila. Konkrétně já své děti ke čtení velmi motivuji, čtení považuji za velmi důležité. A jo, dcera čte ráda a často, téměř každý den. Ale například ve středu nečte, protože dělá do večera sport… A nějaká lajna, že bude povinně číst od pondělí do čtvrtka a kolik… Pcha. Tak udělej metřík. Za každou přečtenou knížku, o které poví, o čem byla, se vybarví jedna kolonka… Tohle mi přijde super…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16433
15.6.24 17:31
@Anonym23458 píše: Více

Moc si vazim schopnych ucitelek. Je skvele, ze hledas cestu, jak detem pomoct, jak je popohnat k odpovidajicimu vykonu. Tady se seslo dost komentaru, ktere vychazi ze zkusenosti rodice a nektere i od podlahy :mrgreen:, ale to si neber. Neco vymyslis, co bude fungovat, protoze chces. Ucitel, co ma sve zaky rad to vzdycky zvladne i nekterym rodicum navzdory…

Nase jedna ucitelka zacala po Vanocich detem v prvni tride predcitat knihu, co si pak mohly i do skoly objednat. Tim nektere inspirovala, co vlastne mimo slabikar cist. I nase dite se nechalo strhnout. Kousek jim cetla a pak jim rekla, ze doma si sami prectou kousek dal. Nebo mela vytistene karticky a deti mely radost, ze si je umi precist.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42130
15.6.24 17:39
@Winter garden píše: Více

Zakladatelka si zrušila profil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
15.6.24 17:55

Nejsem si tak úplně jistá, že zakladatelka bude z těch osvícených. :roll: Spíš to vidím na budoucí inkvizotorku - ale možná z té potřeby konat dobro i po zlém nakonec vyroste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16433
15.6.24 18:34

@SAJ snad ano. Rodice ji vyskoli, ze ani ň navic delat nebudou a od podobnych zapisovani upusti. Snad ji to nakonec od zajmu o deti neodradi.

Ale inkvizitorka pobavila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42130
15.6.24 18:51

Já jsem ochotná dělat spoustu věcí navíc. Ale musí mít smysl. A tou vyplňování políček u plynule čtoucího dítěte není.
A výchovu k poslouchání autorit? Ta autorita by to měla zvládnout sama - kor u takového mrněte. Vedla jsem je k slušnému chování, k ohledům k okolí, k pomoci, ale ne k tomu, aby poslouchali slepě.
A odpověď zakladatelky opravdu nebyla taková, jakou bych si u nadšeného pedagoga představovala. Ptala se, dostala odpovědi - většinou nesouhlasné, dostala návrhy, jak by to mohla udělat jinak. Nafoukla se a smazala se. A sdělila nám, že když nemáme 3 minuty času na něco, co ona vymyslí, třeba v dobré víře, ale my s tím nesouhlasíme, nejsme až rak prima rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16433
15.6.24 19:00
@Havlova píše: Více

Rozporujes veci, ktere jsem nenapsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85379
15.6.24 19:06

Ja to cele necetla, stacil mi uvodni prispevek na to, abych me to znechutilo. Dcera v Nemecku knihy miluje, ale u nas se snazi podporovat akorat lasku ke kniham. V prvni tride se podporovali v tom, ze mohou cist kdekoli, v tramvaji, autobuse, na wc, pred spanim, v cekarne a podobne. Jeden den v tydnu si nosi do skoly knizku, vlastni, co chteji a mohou si ve vyucovani cist, cela trida asi hodinu. Jednou tydne predcitaji prvnakum, kazdy dostal prideleneho sveho, predtim naopak predcitalo jine dite jim. Dcera si knihy zapisuje dobrovolne, co precetla, doma do sesitu, bez obsahu. Nekdy nejaky cas necte a pak se do toho zase denne pusti, jako ja. Knih mame doma milion, cte ve dvou jazycich. Ale muset zapisovat denne nekam pocet stran a cist povinne, tak se nam to obema akorat tak zprotivi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
15.6.24 19:16

Já jsem rodič, který dělá hodně navíc - koneckonců jsem ze svých dětí ty nadšené čtenáře fakt vychovala (akorát na rozdíl ode mě čtou převážně anglicky).

Ovšem určitě se mi to nepovedlo tabulkou a povinným zápisem stranek, nýbrž domluvou na každodenním čtení a hlavně vlastním čtenářským příkladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16433
15.6.24 19:22

@SAJ ja nikde netvrdim, ze to podporuju a ze mi to pripada jako dobry napad. Proc mi to pises?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
15.6.24 19:46

Protože mi tak vyzněl tvůj příspěvek… :nevim: Cituji: Rodice ji vyskoli, ze ani ň navic delat nebudou a od podobnych zapisovani upusti. Snad ji to nakonec od zajmu o deti neodradi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16433
15.6.24 19:48
@SAJ píše: Více

Myslela jsem zapisovani obecne. Proto jsem psala “podobnych zapusovani”. O par prispevku vyse jsem take psala, ze bych to nechtela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
15.6.24 20:44

Promiň, reagovala jsem pouze na tento jeden příspěvek, většinou v diskusích čtu jen text, nevšímám si autorů.

Učím čtvrtstoletí a jestli jsem něco zjistila, tak to, že vyhrožovací a donucovací metoda fakt nefunguje. :think: :think: :think: Každý má nárok se flákat, když o to stojí - jde o to motivovat a zaujmout tak, aby chtěl… Já třeba přestala dávat úkoly - úplně - ale nabízím procvičení z databáze písemkových příkladů (mám jich tuny, stovky na každý test) a kupodivu, děcka si procvičují a počítají dobrovolně a bez nucení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí