Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SAJ takhle to dela i nase cestinarka. Dává dobrovolne ukoly, obvykle slohy na ruzna temata. A vzdy máme ve škole online nekolik odkazu na ruzna procvicovani aktualne probiranych temat. Také má pravidelná doučování, treba před vetsimi pisemkami. Myslim si, ze i diky tomu ted dostal z pololetni prace za jedna. Jsem na nej fakt pyšná. Doucka jsou opet dobrovolná. A funguje to. Syn si ta cviceni casto dělá sám, slohy pise, protoze z nich mívá malé jedničky. Trenuje, bez nátlaku. Na doučování chodi jak kdy, cca každé druhé.
Je v šesté třídě, dyslektik, kdyz se nesoustředí, vypadaji jeho práce šíleně (tuhle psal doma sloh na dvě strany a dokazal tam jen v carkach nasekat na 30 chyb, ale holt spechal, aby si uz mohl pustit Fortnite s kámošema, tak to podle toho taky vypadalo)
ale presto ve skole písemky zvládá, na urovni ostatních dětí. Na vysvědčení bude mít z ČJ za jedna, tu pololetku zvladl v rozmezí bezneho známkování, v to jsem ani nedoufala.
Je to skvela kantorka ![]()
@SAJ píše: Více
V pohode, chapu, mela jsem byt konkretnejsi, mohlo to byt pochopeno jinak. ![]()
@Winter garden píše: Více
U nás ne. U nás, pokud vyhodnotíme, že se učitelka rozhodla plošně potrestat všechny děti, protože některé z nich to potřebují, neříkám tomu respekt k autoritě. Respekt k autoritě rozhodně neznamená, že budu držet ústa a plnit jakoukoliv syslovinu si učitelka vymyslí. Díky tomu, že se umím asertivně ozvat, umím zcela v klidu říct šéfovi že to, co po mně chce, bych osobně udělala trochu jinak, protože… Aniž bych jakkoliv zpochybnila jeho autoritu. Respekt k autoritě rozhodně neznamená, že ten nade mnou řekne, já vím, že je to totální nesmysl, ale udělám to, protože to tak řekl a hotovo. A krom toho, učitel je autorita pro mě dítě, nikoliv pro mne. A nemá nejmenší pravomoc ukolovat mně jako rodiče. Což přesně zakladatelka dělá. Nedoporučuje, nenavrhuje, nediskutuje - nařídí plošně všem něco, co se týká jen někoho.
@ugluk píše: Více
Bavime se jeste o druhe tride - jak tady zacala diskuze? Sve odpovedi jsem vztahovala k zackovi ve druhe tride, ktery mel plnit zadani ucitelky. Zapisovani mi take prijde k nicemu, ztrata casu, ale s ditetem bych to delala, dokud by nebylo domluveno jinak. At uz bych to byla ja, kdo by zmenu inicioval nebo kdokoli z rodicu. Narozdil od tebe bych to nevnimala jako plosny trest, to je ten rozdil. Zrejme to vychazi ze zkusenosti, ja nasim ucitelum zatim duveruji, mam dobrou zkusenost.
@SAJ píše: Více
U nás taky, když už jsem to zoufalstvím vzdala, jak my můžeme mít nečtenáře, tak dítko začlo konečně číst - anglicky ![]()
Jinak školka a první stupeň, co řekla paní učitelka, přes to nejel vlak a moje protesty byly marné ![]()
@Winter garden píše: Více
Ano, právě proto, že se bavíme o dítěti druhé třídy, které se ještě samo neumí pořádně ozvat, takže mu pomohou rodiče. A bavíme se o rodičích druhák, kteří (už i celou první třídu) dostali od paní učitelky každodenní povinnost.
Bacha, nepíšu, že by děti neměly číst! Čtení doma je velmi důležité a ano, když nám to paní učitelka od první třídy zdůrazňovala, plne jsem ji chápala a respektovala. Dala nám různé tipy, jak dítě podpořit. A řekla, že je to strašně vidět, kdo čte a kdo ne. Pro mne za mne, kdyby řekla, že některým dětem vyhovuje dril a osvědčila se jí takovahle tabulka, kterou jim rodiče mohou vest, a ona jim ji může poskytnout - proč ne? Ale uvědomuje s si, že zakladatelka prostě vyžaduje z domácí činnosti povinný report? Nijak nekontrolovatelný, dávající libovolný prostor pro podvody a zároveň vzbuzující vinu, pokud nebudu mít tu pro naprostou většinu lidí zcela zbytečnou tabulku poctivě vyplněnou nebo, o ty hrůzo, nebudu číst x stránek denně. Padlo tady tolik způsobu pozitivní motivace! A zakladatelka na to reagovala tak, že dobrý rodič přeci obětuje dítěti tři minuty denně? Jasně, obětují klidně tři hodiny, ale odmítám je věnovat paní učitelce na nesmyslný každodenní report. Účel je, aby dítě četlo. Moje dítě čte, ověří si to učitelka mnohem snáz než zkontrolování zfalšovaného reportu. Mimochodem, moment, kdy jsem dítěti ukázala, že někdy je holt výhodnější učiteli lhát, byl pro mne velmi bolestivý. A nehodlám mu ho prozrazovat v první třídě. A doufám, že druhé dítě chytne takové kantory, že mu to nebudu muset ukazovat nikdy.
@ugluk prosim te to je elaborat… pisu uz po x te, ze s tim souhlasim, zapisovani je na nic, neresi, zda dite opravdu cetlo, je to jen buzerace. A jiste, vsichni se zde shodneme, ze to, ze dite doma cte je znat prave na jeho schopnosti cteni, kterou ve skole muze predvest. A hlavne, nez ztracet cas zapisovanim, radejiho venovat treba zrovna cteni nebo povidani o knizce. Zakladatelciny dalsi komentare neresim. Popravde jsem je necetla.
Ptala jsem se, zda se bavime o druhakovi, kdyz jsi poslala stat o sobe same a tvemu sefovi. Jiste, chapu, jako primer, ze se jiste chovani ma ucit clovek uz jako dite. Tady se durdis, ze nebudete delat neco zbytecneho a pak svemu diteti doporucis, ze “nekdy je vyhodnejsi uciteli lhat”. Tak jsi asertivni a ucis to dite od mala nebo jen kdyz se ti/vam to hodi? Jinak mi zbytek textu prijde jako obhajovani. Myslim, ze jste meli smulu na kantory a proto tohle tema beres takle. Pokud budes psat komentar, prectu ho az v noci nebo zitra, jedu pryc.
@Winter garden chápu… Ne, my měli povětšinou štěstí na skvělé učitelky, právě proto mě vždycky vytočí, když vidím, jak skvěle to dokázalo fungovat s fajn učitelkou, jací autoritářství pedagogové se stále vyskytují. A právě její reakce poté, co tu dostala několik zajímavých podnětů k zamyšlení, tady ukázaly, že tuhle kantorku asi nikdo opravdu nechce. Jinak jsem se s někým takovým setkala u svého dítěte jednou a dost rychle jsme si to vyrikali. Ale sama za svého dětství si to pamatuju moc dobře a asi i proto se mi teď otevírá kudla v kapse. Dvojka z matiky na vysvědčení, sice jsem měla všechny písemky za plný počet bodů, ale nepočítala jsem si doma „dobrovolné“ příklady navíc jako mí spolužáci. U bráchy špatná známka z domácí práce, protože jeho spolužákům to udělali rodiče a bylo to lepší.
Jinak teda lhalo se nejvíc asi za covidu, ale to už je úplně jiná kapitola a v tom byli učitele nevinně.