Děti a čtení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26248
14.6.24 17:33

Učím momentálně 2. třídu a tohle by nebavilo ani mě, natož abych si dovolila to předložit rodičům. Za domácí přípravu je zodpovědný rodič a je jen na něm, jestli bude s dítětem číst a rozvíjet ho nebo se na to vybodne. Mně nepřísluší jim nařizovat, čím mají vyplňovat volný čas. Já mohu jen doporučit - ale jestli k tomu rodič přistoupí, to je jen na něm. Zrovna tak je mimo moje kompetence vyžadovat důkaz, že dítě doma četlo - v lepším případě to očůrají, v tom horším se ti podaří poštvat si je proti sobě.

Jsem učitelka, ty děti nejsou moje, abych jim plánovala i volný čas.

A to že tě s tím rodiče neposlali do háje, svědčí jen o tom, že to prostě šidí a myslí si doma svoje. Fakt nevěřím, že celá třída doma každý den čte a podepisuje, to se opravdu neděje.

Spadni ze samaritánského obláčku zpátky na zem a drž se v mezích svých povinností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7951
14.6.24 17:33
@Anonym23458 píše: Více

Hele moje děti čtou knihy samy, takže já bych v tomto případě klidně vymyslela nějaký počet stránek za den a podepsala. Protože reálně opravdu nevím kolik toho denně přečtou. Chodí do ZUŠ a sportují, takže jsou dny kdy nečtou vůbec. A pak třeba přečtou knihu za víkend. Obě čtou plynule, nepotřebují číst denně pár stránek jen proto že to nějaká učitelka vyžaduje (naštěstí ani jedna učitelka mých dětí to nevyžaduje). Daleko lepší mi přijde klasický čtenářský deník, kde jednou za čas napíší něco o té knize co přečetly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67563
14.6.24 17:36
@Jahru píše: Více

No my treba jsme hodne v zahranici a pak dotaz Napis na kterych hradech jsi byl…No tak to byla cista nula a i tak melo dite krasne prazdniny. :D Nebo kolik dni si spal pod stanem?
Ja tak v pulce vubec nevedela co vyplnovat, protoze proste netravime prqazdniny na Machaci pod stanem. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
14.6.24 17:37

Jenže tohle je i povinnost pro rodiče, nebo si to děti zapisují samotné a rodiče jen podepisují?

Syn četl než šel do školy plynule, povinné čtení pro něj byla jen buzerace…dost čte mangy, komiksy a Poseroutku, čte česky i anglicky… I na konci první třídy četl lépe než ostatní děti ve třídě, ale školní čtení ho nikdy moc nebavilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27686
14.6.24 17:44

Upřímně doufám že mladší vyfasuje rozumnou učitelko a bude ho podporovat i když mu čtení nepůjde a nebude ho srážet pitomým papírem a nutit číst x stránek i když bude rád, že přečte jednu. Jako chudáci děti s dys poruchama můžou stát na hlavě a stejně nebudou dost dobrý ve čtení a ty je budeš srážet tím že nestíhají přečíst x stránek místo aby jsi vymyslela zábavný čtení v hodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
14.6.24 17:50
@ka2ka píše: Více

Mně naše prvostupňová pančelka speciální pedagožka vysvětlovala, že jsem přehnaně ambiciózní matka, která žene nebohé dítě na osmileté gymnázium, ačkoli to nebohé dítko není studijní typ. :roll: :roll: :roll:

Dítě nižší gymnázium spokojeně prospalo/proflákalo, na vyšším gymplu se probralo ze šílené puberty a nyní studuje poměrně dost náročnou vysokou školu - podotýkám že snad úspěšně.

A jo, dodnes mě trošku mrzí, že dítě mělo na prvním stupni pančelku, co věděla všechno líp. :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
14.6.24 17:51

ty opravdu učíš? A čteš knihy? Tvá čeština není vypilovaná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27686
14.6.24 17:55
@SAJ píše: Více

měla by jsi jí to nebohé dítko dovést ukázat :mrgreen:, jako starší má dobrou hlavu, ale k tomu pubertu tak tiše doufám že to přejde než se bude rozhodovat o škole protože na ruce je levej :zed:, mladší tam bude obrovský problém, a ten bude potřebovat velmi tolerantní a chápavou učitelku, která ocení i jednu přečtenou stránku a nezkazí mu radost, že to dokázal a né to co je zakladatelka, která direktivně nařídí a všichni si sedněte na zadní část.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
14.6.24 17:56

Jak pojištěná, že čtou? Před kým pojistka?

Povinnosti do školy jsou každý den, k tomu kroužky a dokonce dobrovolně čteme, když už nepadají únavou.

Především je to věc rodiny a ne tvoje, ty pojistko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
14.6.24 17:59

Píšete tady o nějakém prázdninovém deníčku…to opravdu existuje? :) To je taky slušnej vopruz, kolik borůvek jsi nasbírala?

5 kuliček, je to hodně nebo málo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
14.6.24 18:01
@zuzu224 píše: Více

a k čemu je to dobrý, když to vyplňuje rodič? Jaký to má smysl?

Přesně jak píšeš, každý má prázdniny podle svého, na hrady zámky děcka netahám, mě to taky nebaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7929
14.6.24 18:02

Tohle mi přijde jako zbytečně komplikované. Není lepší zadat dětem v září, že mají přečíst třeba osm knih za rok a vyrobit k nim stručný zápis? Tak to měl syn v druhé třídě vloni. Přece nejde o to, aby dítě mechanicky četlo jako robot, ale aby objevilo svět knížek a příběhů a pochopilo, jak mu to může obohatit život. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
14.6.24 18:02

Do domácí přípravy dětí rodičům nezasahuj. Respektuj jejich přístup k ní a nesnaž se jim vnutit, že jen ty máš ten správný. Jsem si jistá, že ta tvoje tabulka a i ten tvůj přístup rodiče dokonale otráví a tabulku ti podepisují, aby měli klid. Vykašli se na to. Vezmi děti do knihovny, domluvte s knihovnicí programy s knížkami, nauč je půjčovat si knihy, ty jim hodně čti, budou to milovat. Ale takhle? To fakt ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
14.6.24 18:03

Promiň, ale ty opravdu učíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
14.6.24 18:05

@Anonym23458 Mě by to vyplňovat nevadilo, ale myslím si to, co ostatní, že z toho vypovídající výsledky nezískáš, většina to bude brat jako buzeraci, ti co nečtou stejně číst nebudou a ti, co čtou, to nepotřebují.
Zkus děti motivovat pozitivně, získáš i objektivnější přehled. Například v našem městě má městská knihovna akci Šňůrka plná písmenek. Je to zrovna pro druhé třídy. Děti si dobrovolně vedou čtenářský deník, jednou měsíčně přijde knihovnice do školky a děti odmění razítky písmenek na šňůrku, na konci roku získají odměnu. Zkus zjistit, jestli u vás něco takového není. Nebo u mých děti učitelky dělají to, že každou přečtenou knihu muže dítě vzít do školy, prezentovat ji před dětmi, kousek z ní přečíst a dostane malou jedničku za aktivitu, nebo razítko nebo něco takového, už nevím. Naše kluky to třeba hrozně motivuje, oni čtou i tak, ale od té doby, co se tohle zavedlo, tak čtou jak vzteklí, aby mohli knížku vzít do školy.

Příspěvek upraven 14.06.24 v 18:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati