Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ugluk píše: Více
Souhlasím s tebou. Vyjádřit slušně nesouhlas není přece nic špatného. Škola je služba pro nás. Pak to vede k tomu, že někteří učitelé nebo jiní státní zaměstnanci si myslí, že si mohou dovolit absolutně cokoliv, když se jich lidi v podstatě bojí.
@mamadvou píše: Více
Já si nemyslím, že to zakladatelka myslela nějak špatně a chtěla si na rodiče dovolovat. Hledá způsob, jak děti motivovat, zeptala se na to, odpovědi dostala.
@Beruska999999 píše: Více
Teď jsem to zkusila s úplatkem. 1 knížka = jakákoli aktivita v Praze dle vlastního výběru. A kašle mi na to
Kdyby to měl jako úkol ze školy, tak čte.
@Anonym23458 píše: Více
Miluju argumentaci „zabere to max.3 minuty čadu denně“. Kdybych sečetla všechny ty doporučované tříminutovky apod., co by se mělo dělat denně, dostala bych se nejspíš na to, že den bude mít cca 50 hodin.
Tohle zapisování je k ničemu, dá se snadno nafixlovat a je to buzerace rodičů. S dítětem denně čtu, počítám, píšu, protože je dyslektik, ale odmítám mít zodpovědnost za nějaké vyplňování, připomínat dítěti, že to má donést do školy, zase přinést, neztratit…Už takhle mám nad hlavu těch 1000 věcí, na které ta celou rodinu myslím a musím jim je připomínat. Dětem a rodičům stačí říct, že se má pravidelně číst a občas vybrat čtenářský denník. Pokud chceš mít kontrolu nad pravidelností, zaveď si ve třídě během jedné hodiny 15 minut, kdy si děti budou samostatně číst svoji knížku. Budeš je mít u toho na očích. Těch 15 minut denně se na 1. stupni jistě najde.
Za me k nicemu, ale tleskam snaze deti vest k dulezite cinnosti. Jako rodic bych to poctive vypsala a dite k tomu vedla, ze to pancelka pozaduje mit na papiru. Ale lemry cist nebudou a zapisovat take ne a poctivce ctou i bez ucitelky. Staci, aby se to pripomelo ve skole.
@Winter garden píše: Více
Takže třeba Po 0, Út 0, St 0, Čt 0, Pá 10, So 0, Ne 95? To by určitě mělo ohlas. Takhle nějak to probíhalo.
@Havlova píše: Více
My jsme cetli kazdy den kousek. Ucitelka o to zadala uz na prvni schuzce.
@Winter garden píše: VíceČetla plynule. Četla už před školou. Proč by měla každý den číst? Aby se jí to znechutilo?
@Havlova píše: Více
Deti to bavilo, nemely s tim problem. Nastesti rychle mohly zacit cist neco jineho, nez slabikar. Nas to neomezovalo zadnym zpusobem. Myslim, ze je to na uvazeni rodice. Kdyz to diteti jde, zaridi se po svem. Kdyz nejde, je zrejme trenink na miste. Zda to svym pristupem diteti znechuti, to uz je umu rodice a pochopeni vlastnihoditete.
U nás se dělá čtenářská karta. Vzor jako nápad poslala učitelka na začátku druhé třídy s tím, že akceptuje i jinou kreativní tvořivost. A poslala to elektronicky, takže nemá žádnou spotřebu papíru. Každý měsíc ho dítě odevzdává. Do listu píše obsah přečtené knihy.
Pro děti s dysfázií je ale tohle denní čtení nebo každoměsíční odevzdávání čtenářského deníku mazec. Bez pomoci rodiče to nedá.
@hanka.br. píše: Více
Souhlasím s tebou. My třeba děti k přípravě do školy vedeme, věnujeme se jim, ale s ohledem na jejich znevýhodnění je toho opravdu hodně, což si učitelé vůbec neuvědomují. Naopak, mají pocit, že toho je málo, ale asi soudí podle svého tempa. No já bych ty úkoly měla také za chvíli, ale dítě je dělá déle a znevýhodněné se s tím hmoždí celé odpoledne, takže u dětí sedím a dělám to s nimi, jinak by už nikdy nešly ven a i tak ven chodit často už nestihnou. Kdybych k tomu ještě měla každý den vyplňovat nějaké listy, tak už to se mnou asi švihne.
@hanka.br. píše: Více
Zakladatelku nemyslím, její dotaz je úplně v pohodě. Jde mi o takovou tu představu, že rodič nemůže absolutně nic namítat, aby se učitel náhodou nemstil na dítěti.
@Limi123 píše: Více
Jako nechci, aby to vyznelo blbe, ale syna si umim zpracovat i bez učitelky. O základních povinnostech se u nás mnoho nediskutuje. Mezi povinnosti patří uklid, hygiena, priprava do skoly a treba zrovna to čtení. Pokud by nektere z techto cinnosti nedelal, omezila bych mu adekvátně zábavu ![]()
Může číst, co chce, i kdyby to byla kuchařka
, může umýt nádobí po škole nebo po tréninku, kdyz se nestiha dnes, dá si více zítra nebo o víkendu, ale nema prostor se na to prostě úplně vykašlat ![]()
@Winter garden no a to je ono. Dítě se zodpovědnými rodiči to udělá i bez papírů. Dítě lempl papír mít bude prázdný nebo zfalšovaný. Efekt papíru je přesně jaký? Pokud někomu papír vyhovuje, učitelka může doporučit a rodiče, ať si ho vedou. Udělat z něj ale povinnost je kravina typu - Pepíček si doma nečte, tak to naridíme Lucince. Ta sice číst umí pěkně, ale tak jeji rodiče obětují tři minuty času a Pepíček pak bude číst lépe ![]()