Děti a čtení

Anonym23458
14.6.24 16:39

Děti a čtení

Dobrý den, jsem učitelka druhé a třetí třídy. Chtěla bych se Vás tímto zeptat na čtení u dětí. Letos jsem dětem tvořila každý měsíc čtenářský list (viz. obrázek). Do políček vyplňovali rodiče počet stran, které dítě za ten den přečetlo a podepsali se pod to. Chtěla jsem to mít ošetřené tím, že ten rodič zodpovídá za čtení svého dítěte. Povinné čtení měly děti od pondělí do čtvrtka. V pátek a o víkendu to bylo dobrovolné stejně jako domácí úkoly. Celý rok to fungovalo dobře, rodičům to vyhovovalo, nestěžovali si, ale je s tím práce a jelikož mám ve třídě přes 20 dětí je strašná spotřeba papíru. Nenapadá vás nějaké podobné řešení, kde nad tím nestrávím tolik času a ušetřím papír? A líbil by se Vám jako rodičům tento způsob? Děkuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9766
14.6.24 16:50

A jak víš, že rodiče opravdu poctivě zapisovali počet stran, které děti přečetly a nehodili tam jen nějaké hausnumero? :mrgreen: Mně tohle povinné zapisování přijde zbytečné. Rodič, který chce svoje dítě vést ke čtení to bude dělat i bez papíru, naopak ten, kterému je to šumák si stejně bude vymýšlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
14.6.24 16:53

Děkuji bohu, že moje dítě v tomhle věku nemělo takhle mikromanagersky zaměřeného učitele.
Souhlasím s Jahru, tohle je jen zbytečná buzerace.

• Citovat
  • Upravit
2922
14.6.24 16:53

Upřímně, nechtěla bych kazdej den vyplňovat nejakej papír, za mě. Mám svy práce dost. Děti jsem se snažila ke čtení donutit, většinou každý den i chvíli cetly, ale přijde mi zbytečný to někam zapisovat a počítat stránky kolik toho precetly. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42118
14.6.24 16:56

Ne, nelíbilo. A psala bych to jen proto, aby mělo dítě splněno.
Obě děti četly, dcera toho přečetla hodně, ale tehdy, kdy se jí chtělo a nám se to hodilo.
Spíš bych brala, přečtěte knihu za určité časové období a potom napište/řekněte, o čem byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27681
14.6.24 16:57

Ne nelíbilo by se mi to ani omylem, rodiče ti to přeci na rovinu neřeknou, nechtějí si rozházet učitelku, ale považují to za šílenost. U nás dostali čtenářský deník kde i vybarvovali a malovali, jednou za čas to učitelka vybrala a koukla co kdo četl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27681
14.6.24 16:59
@Havlova píše: Více

přesně syn čte rád, ale má období kdy ho to nebaví takže třeba dva měsíce nepřečte ani stránku a pak za měsíc tři knížky a to je v 5 třídě :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
14.6.24 16:59

Mám děti ve 3 a 4 třídě a také by mi nevyhovovalo abych vyplňovala denně počet stránek kolik přečetly. Obě mají čtenářský deník a musí přečíst třeba knihu za měsíc a něco o ní napsat. Kolik denně přečtou stránek netuším, ale čtou např. Harryho Pottera. Když se do něčeho začtou tak je problém je vytáhnout od knihy a pak třeba týden na knihu nesáhnou. Takže povinný denní počet stran by jim nevyhovoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
14.6.24 17:00

@Anonym23458

excel ti ušetří tu velkou spotřebu papíru :roll:

a hlavně ušetříš čas, když nebudeš dělat co děláš, tímto dokonale odradíš děti od čtení

chápeš, že děcka mají po škole volno? To znamená, nárok na odpočinek, kroužky, být venku…třeba si i dobrovolně číst

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.24 17:02
@Anonym23458 píše: Více

To by se mi taky asi nelíbilo.
My dostali stránku v čítance a za domácí úkol jsme měli do sešitu nakreslit komix o tom co jsme četli. Kdo nechtěl kreslit mohl použít vystřihla obrázky nebo to prostě napsal. Taky jsme měli hromadně číst jednu knihu. Část se četla ve škole. Část jsme četli doma a pak na to ve škole navázali. Po přečtení se psal deník.

• Citovat
  • Upravit
6034
14.6.24 17:09

Já jsem kdysi dělala trenérku na judu. A vymyslela jsem něco podobného. Rodičům jsem dala sešitky a tam psali, kolik kliků a dřepů ty děti dělaly.

Děti nosily notýsky podepsané, ale zjevně doma nic nedělaly. Možná tenkrát jedno fakt dřelo, protože se lepšilo

Takže pokud nemáš možnost si ověřit, že to dítě čte, jsou tyhle pokusy na prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
14.6.24 17:13

Ne, že by moje děti nečetly, ale byla bych ta matka, která na konci měsíce sedne a vyplní papír jen tak, jak mě to zrovna napadne, protože za A. každý den, pokud z toho nebyl úkol jsme fakt nečetli a za B. bych ten papír někde založila a vzpomněla si na něj na konci měsíce C. přišlo by mi to jako opruz, ale to bych učitelce samozřejmě neřekla…

Mě přišlo fajn takové to čtení, kde k tomu byly nakonec otázky, tam bylo jasně poznat, jestli dítě vůbec ví, co čte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
14.6.24 17:17

Promiň, za upřímný názor.

Jako rodiči by mi tohle řešení šíleně vadilo a zavánělo buzerací. :roll: A to jsem rodič, který svým dětem naordinoval vlastní hodiny čtení - a díkybohu se mi povedlo vychovat tři nadšené čtenáře s přirozenou čtenářskou gramotností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonym23458
14.6.24 17:18

Děkuji Vám za názory :) Myslím si, že ty děti potřebují ještě nějakou domací přípravu. Jasné mají nějaký volný čas, koníčky apod… Ale pak tu jsou i nějaké povinnosti. Vidím to na dětech, který doma dělají, čtou. Poznám to na těch dětech, kterým to ty rodiče jen podepíšou a doopravdy nečetly. A právě tímhle chci být pojištěná, že ten rodič si i zodpoví za tu domácí přípravu a čtení u svého dítěte. A že nemáte čas dítěti zkontrolovat a podepsat úkoly popřípadě tabulku se čtením mě mrzí, ale zabere to maximálně tři minuty času.

• Citovat
  • Upravit
1189
14.6.24 17:20

I mě to přijde děsné a nevidím v tom vůbec žádný smysl, rodiče prostě něco vyplní, přijde mi to jak 30 let zpět… :nevim: Syn čte, ale musíme ho trochu k tomu popostrkovat, ale čte dle toho kdy je čas, nálada, jak je zajímavá kniha atd. Nakonec přečte víc než je povinné. Ve škole odprezentuje a hotovo. Pokud některé děti číst nechtějí a rodiče je k tomu nevedou, tato tabulka to nevyřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí