Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@inkakřivák Snad to zvládnem - jsem hodně trpělivá a většinu věcí řeším spíše „domluvou“. Nechci je bít, páč nestojím o to, aby mi lhaly a aby se mě bály. Chci, aby věděly, že jsem tu jako matka, kterou musí respektovat, ale taky i jako ta „občasná“ kamarádka, která s nimi hraje různé hry a které se mohou svěřit. Moje sestra je strašně přísná na děti. Má celkem tři. Neustále na ně křičí. A já vypozorovala, že se ji bojí. Lžou ji. Kradou ji peníze z peněženky (musela si koupit domů trezor). Děti jsou už velké. 13, 12, 8 let, ale pořád je musí někdo hlídat. Nechodí ani sami ven. Pouze pod dozorem. Připadá mi to hrozné a jsem přesvědčena, že to tak mít nechci. Chtěla bych tomu předejít a věřím, že se mi to povede a jdu na to dobře…
Tvoje sestra se jednou bude hodně divit, proč jsou děti takové hrozné, když ona pro ně dělala, co mohla. Ale není v tom sama. Každá z nás dělá nějaké chyby. Jen někdy se ta výchova povede a jindy ne a my matky jen zíráme. Teď myslím běžné a ne patologicky zatížené rodiny.
@Kobliha51 Řekla jsem ji to samé - že se jednou bude divit. Ale to stejné řekla i ona mně. Ona si myslí, že moje výchova je špatná, ale to stejné si myslím já o výchově její. Těžko říct, která z nás dvou má pravdu.
To je na tom to nejhorší, že se člověk může jak chce snažit a stejně může být výsledek jiný. Ale dobrou snahou a dobrým přístupem se dá hodně ukočírovat. A bití na puberťáky nefunguje, to nikdy nedělej. Taky jsme to nikdy nezkusili. Spíš přes ty domluvy anebo ještě líp ani moc neškolit, ale promluvit, jako bys mluvila s dospělým. Jednoduše třeba takhle - pochop, já vím, že ostatní se nikomu hlásit nemusí a odejdou si klidně na tři dny. Ale u nás to tak není, i my říkáme, kdy se vrátíme domů. A když to nevyjde, tak zavoláme a domluvíme se. Ale jen tak? To je nezodpovědné a dělají to hloupá děcka. Chápej, i dospělý člověk může občas potřebovat pomoci, i dospělý musí respektovat pravidla. Tak to je. Takže klidně jed na víkend s.. ale v neděli šestým autobusem budeš doma, jo?
Asi takhle jsme to dělali. A víš co? Doted si pamatuju, když se dcera nechala zlákat a byla den za školou - a pak se mi přiznala s tím, že si to stejně neužila, protože ji to mrzelo.
@inkakřivák jo jo, tak to děláme i my a syn to dodržuje, za což jsem ráda. Nestihne bus (že si přidával na obědě), tak mi hned volá, že pojede dalším. Když příjede ze školy a já nejsem doma, tak volá „mamííí, kde jsi?“ Což si myslím, že je fajn. Záškoláctví jsem ještě řešit nemusela, ale myslím, že to příjde, páč škola ho fááákt nebaví
Moc děkuji za příspěvky - utvrzuji se, že moje výchova je možná v pořádku a to mě velice těší.
Holky, myslíte že může puberta začít až v 18? Do teď byl syn úplně v pohodě, ale během 14 dnů totální zlom. Ksichty, hrůza a škola přestala být důležitá..Není v tom něco jiného?
Ne,, určitě je to něco jiného. Zamilovanej? A rodiče a škola jen otravují?