Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jana206 píše:
Ja jsem to myslela s nadsazkou z pohledu te diskuze. U nas je to tak, ze kdyz jsou s detmi u babicky rodiče, resi si i veci okolo nich. Kromě věcí, které by se týkaly primo babicky. Kdyz je hlídá samostatně, řeší to ona.
Rozumny ![]()
@Barbora77 píše:
Jenže je neresi spravedlIvě. Loni jak se dělo to ze holka ubližovat a malému tak to bylo v pohode porad se to omlouvalo ze jsou jedinacci ze to bude lepší. Proste male je vse omluveno vysvětleno. A malý je někde až na druhé koleji.
Náš malý je teda Pěkne Kvítko Ale i přes to si myslím že rozdíli nejsou správne mezi dětma!!!
Rozdily nejsou správné, ale ze maji babicky bližší vztah k detem od dcery nez od snachy, se prostě casto stává a je to i přirozené. Ale nesmi to prekrocit zdravou mez.
@Barbora77 píše:
Ano jsou obě male ne má 2 syny a ty mají deti. My jsme snachy.
Mala je u babi nebot rodiče pracuji. My tam jsme většinou s prckem s nim sám tam zůstat nechce!!
A taky s tim souhlasim, ze to dělají ze se nudí a tim na sebe upozorňují. Nebot když si spolu hrajeme tak jsou to uplne zlatíčka. Takže to taky tomu přisuzují. Jen jsem to asi potřebovala slyšet.
@Kobliha51 píše:
Tedy omlouvám se.Já myslela, že jste si někde pily kafíčko (v jiné místnosti) a děti zatím byly odkázány samy na sebe případně na babičku.
No to zrovna není Můj styl. Jsem ta co pomáhá vysvětluje. A je u deti když by cokoliv.
Možná proto me trápí tahle situace. Tož ta 4 léta už všemu rozumi. A naschvál mu pohadku schová aby ji neviděl. Pak se divam on a též ji to schová. No jo asi omezíme kontakterý a bude. Omluva přijata.
Když u nás dělala tchyně rozdíly a to ne mezi sestřenici/bratrancem, ale mezi naším a manželovým tak prostě jsem utnula kontakt (ale to z více důvodu ne jen z tohohle). Proti výchovnému plácnutí bych nic nenamítala ba naopak dala babičce svolení, ale pokud by to bylo až tak silou tak bych milé babičce důrazně vysvětlila, že toto tedy rozhodně ne. A hlavně bych mezi ty dva rošťáky vlítla sama a hodně rázně bych je usměrnila oba jak neteř tak svoje dítě a neváhala bych za toto chování i s trestem. Zákaz hraní, pohádek nebo odebrala hračky dokud se nebudou k sobě navzájem chovat slušně.
@LimitedEdition píše:
Když u nás dělala tchyně rozdíly a to ne mezi sestřenici/bratrancem, ale mezi naším a manželovým tak prostě jsem utnula kontakt (ale to z více důvodu ne jen z tohohle). Proti výchovnému plácnutí bych nic nenamítala ba naopak dala babičce svolení, ale pokud by to bylo až tak silou tak bych milé babičce důrazně vysvětlila, že toto tedy rozhodně ne. A hlavně bych mezi ty dva rošťáky vlítla sama a hodně rázně bych je usměrnila oba jak neteř tak svoje dítě a neváhala bych za toto chování i s trestem. Zákaz hraní, pohádek nebo odebrala hračky dokud se nebudou k sobě navzájem chovat slušně.
A jak byste to řekla rázně??me zajímá??
@LimitedEdition píše:
A co tim docílis, když dite plácnes? Fajn, seber jim hračky a oni si spolu budou slusne hrát? Mně někdo dávat svolení, ze smím vnouče plácnout, se zlou se potaže. Děti se zkrátka nebijou. Prachmizernej „vychovnej“prostředek.
Řešila jsem něco podobného, na syna se svalovala vina téměř za vše. Dělo se tak při rodinných sešlostech, kde jsme potkávali švagra s manž. a synem, o rok mladším než je náš. Mě pomohlo být u dětí, vymýšlet aktivity a zabavit je něčím. Bylo to náročné, ale přešlo je to. Když začali nějak spolu kooperovat, začali se jim do činností montovat mladší sourozenci a jede to nanovo
pevné nervy přeju. Švagrová s náma v jednu dobu omezila styk, třeba i tobě by toto řešení pomohlo. Ale tchyně teda nikdy nevztáhla na děti ruku.
Musela jsem taky omezit kontakt s jednou kamaradkou a jejim synem, protoze ten byl proste strasne agresivni na synka a cela prochazka byla jen o rvani
byla to etapa ted jsou zase kamosi. Zato nas malej ted prisel na to, ze bojovat je obrovska zabava, takze vecne krese 7.-leteho bratrance no a ten si to taky necha libit jen chvilku
resime to se segrou az do prvni krve bo by jsme se urvaly ![]()
Asi bych tedy omezila na cas kontakt, nebo pani tchyni vysvetlila, ze pokud chce tedy mermomoci placat, tak ale oba stejnou merou…
@Barbora77 takhe se handrkují i sourozenci, mám to denně před očima. Chce to trochu nadhled, aby se z toho člověk nezbláznil. Taky to řeším tak - ty ji(ho) neprovokuj, ty ji nebij! Ovšem tchýně tomu nasadila korunu, když vnuka za plesknutí pleskla
to je špatně už z principu. Další věc jsou vaše nastavená pravidla ohledně fyz. trestů. Přece jen, babička by měla spíš rozmazlovat. Pokud tedy nemá vnoučata denně na krku, to je potom jiná.
Takže vnučku tchyně hlídá - vychovává a vnuka má jen na návštěvě. K vnučce dle mě tíhne protože sama holčičku neměla. Takže neví jaký mrchy dokážou být už jako malý.
U nás chlap a jeho táta čumí, jak dokáže být malá zákeřná a to jí ještě nejsou dva. Spoustu odkoukává od osmiletý ![]()
Takže jestli tchyně jede dle módu, kluci jsou sígři a holky jsou chudinky. Omezila bych kontakt s tchyní když tam bude mít vnučku. Ono je to buď časem přejde nebo taky ne. Ale teď bych buď děti hlídala a zaměstnávala. Na střídačku s manželem. A nebo tam nejezdila. Tchyni bych oznámila, že má malému vysvětlit, ale neplácat. Jak by se líbilo jí kdyby tys jí plácla přes ruku?
@stock píše:
Za tohle „svatý pravo“/řešení konfliktů bych te tchyni urazila tu ruku, kterou to dite praštila.
No asi tak ![]()
@Barbora77 píše:
A jak byste to řekla rázně??me zajímá??
S pěkně naštvaným výrazem a tónem bych milé babičce sdělila, že toto se stalo naposledy, že nemám nic proti výchovnému plácnutí, ale takto silně uhodila moje dítě naposledy.
Pokud děti ukázní je to v pořádku, ale měla by oba dva a přiměřeně. Víš co, pokud dělá rozdíly nic s tím neuděláš, znám to z vlastní zkušenosti. Jediné co ti můžu říct je stůj za synem a nedovolila, aby tím trpěl.