Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
dneska ve večerních zprávách na ČT 1 byla nějaká reportáž o dětských čajích. Bohužel jsem jenom zachytila úplný konec, takže z toho nic nevím. Nedívaly jste se náhodou některá a nevíte, o co tam šlo?
Zahlídla jsem totiž na obrazovce jeden z čajů, které malé dávám, tak by mě to moc zajímalo.
Dík Míša
Ahojky,taky jsem něco zaslechla.O jaký čajíky se jedná???
Taky jsem zvědavá, jestli to někdo bude vědět ![]()
L.
nezkusena_mamina píše:
Ahoj holky,
dneska ve večerních zprávách na ČT 1 byla nějaká reportáž o dětských čajích. Bohužel jsem jenom zachytila úplný konec, takže z toho nic nevím. Nedívaly jste se náhodou některá a nevíte, o co tam šlo?
Zahlídla jsem totiž na obrazovce jeden z čajů, které malé dávám, tak by mě to moc zajímalo.
Dík MNašla jsem tohle
Předpokládám, že to bylo o tom, že je v těch čajích hodně cukru.
m
Ahoj, zaclo to tim ze jedna mamka dala svemu ditku ovocnou stavu(ty ve sklenickach cca 190ml) a dala mu toho pul litru, pak z toho ditko melo boleni bricha atd. Proste zaver te reportaze byl-cist co je na urcitych pitich pro ditka psano a hlavne dodrzovat maximalni davku. Sany.
Ahojky, jde o to, že snad v každém dětském pití, ať koncenrtovaných ovocných šťávách, tak v granulkových čajích je cukr, kteýr ve velkém množství může způsobit problémy. Dost mě zarazilo, že maminkaděcku dala skoro litr denně těhle „lepidel“. Když jedu s dětma, tak jim obča skoupím Figo nebo Kubíka, např. Jupík mě svými ostře výraznými barvami dost odrazuje, ale nikdy bych to do nich nelila po litrech, pijí buď čaj, nebo domácí sirup.
Já teda tuto reportáž neviděla. Jenom vím, že nejhorší z čajů jsou „granuláče“, protože je to samý cukr. Proto ho vůbec kupovat nebudu. Taky se vyhnu pytlíkovým ovocným čajům, je to samé barvivo a aroma. Z těch pitíček nevím, které budem kupovat. Malá bude určitě něco chtít. Snad toho Kubíka. Taky má teda divnou barvu ale mě chutná. Mám od mamky domácí sirupy, tak jí to naředím vodou a naleju do lahviček od Jupíků apod.
No já právě uvažovala až začnem příkrmy,který čaj a ta reportáž byla o tom,že maminka dala neředěnou štávu až půllitr denně a samozřejmě se časem vyskytli problémy a ještě říkali,že pak děti bývají hospitalizovani s podezřením na ledviny,atd…Jinak v pozadí byli štávičky a čaje od fy Hipp.Máte někdo zkušenost s granulovaným ČAJánkem je také hodně sladký?
Ahoj Nikkol,
nám se Čajánky osvědčily. Dávala jsem malému Fenyklový a Větrníček, protože trpěl na prdíky. Ale ačkoliv je na čajíčkách psáno od 1. týdne, první Čajánek dostal opravdu až někdy v půl roce. A co se týče dávkování, tehdy to bylo 1-2× denně nepravidelně a na množství vody jsem dávala vždycky míň granulátu než uváděli na etiketě. Určitě je lepší miminko nezvykat na sladkou chuť moc brzy, na druhou stranu můj syn nikdy nepozřel čaj nepřislazený aspoň glukopurem na špičku lžičky…
Reportáž jsem neviděla, ale jak může některá maminka dát dítěti neředěnou ovocnou šťávu, a v takovém množství k tomu (!), to bohužel nějak nechápu ![]()
Prima bumbáníčko přeji ![]()
nepřihlášená Vvv s Adámkem
Ahoj holky,
nedá mi to a musím se přiznat,že i já-jelikož naše princezna nechce a odmítá pít cokoliv(vodu,čaj…),jí dávám pít neředěný šťávy od Hippu a to hruškovou a jablečno-hroznovou.Jakmile to naředím- konec a pít to prostě nebude
.Takže,aby vůbec nějakou tekutinu měla, musím jí to dávat neředěný
.Nedalo mi to a prostudovala složení.Je to bez přídavku cukru a složení je
Hrušková:hrušková šťáva 80%,hrušková dřeň 20%,vitamin C.
(sacharidy ve 100ml 12,5g,z toho ovocný cukr 12g)
Jablečno-hroznová:jablečná šťáva 77,5%,hroznová šťáva 22,5%,vitamin C
(sacharidy ve 100ml 11,8g,z toho ovocný cukr 11,8g) Žádný koncentráty to neobsahuje.
A ovocný cukr snad není tak škodlivý,ne?
![]()
Jinak netuším,co bych měla naší berušce dávat k pití. ![]()
Co si o tom myslíte???
Za každý názor moc děkuju.
L.
Ahoj Lejlo,
asi bych se snažila mimčo „ošulit“ a pomaličku, ale jistě přidávala do šťávičky vodu. Když to budeš dělat postupně, určitě se naučí.. u neředěné šťávy bych se bála hlavně alergie, problémů s trávením a taky toho, že mimčo bude „závisláček“ a nic jiného než sladké pitíčko pak nepřijme…
nepřihlášená Vvv s Adámkem (co má nejradši vodu Rajec s tím super pítkem ![]()
Nemyslím si,že by byla závisláček na sladký.Nic, kromě tý šťávičky,jí nepřislazuju ani glukopurem.Ale myslím,že ovocný cukr je stejný jako bych jí dala samotný ovoce,ne???
A glukopur je vlastně hroznový cukr,ne???
Omlouvám se,nějak tady v tom pokulhávám a můj „vykojený mozeček“ na to asi nemá buňky
![]()
L.
Lejlo: ovocny cukr je jiste lepsi nez klasicky cukr. Jinak ja taky davam ovony stavy, neredim. A nechapu proc se tu nekomu zda hrozne ze nekdo ovocnou stavu nenaredi
Pravda je ze to mala nepije po pul litrech, max jednu sklenku denne(190ml) ale nedostava to kazdy den, pije taky caje. Mala tyto veci pije skoro kazdy den, obcas vyzkousim i vodu abych se presvedcila ze ji porad neodmita. Nevidim v tom nic spatneho ze ji radsi misto vody davam to jine. Sany.
Já myslím, že ani ty granulované nevadí, ale s mírou a hlavně dodržovat to dávkování i množství denně, já je používala na prdíky a šulila jsem je taky. Přešli jsme tedy na sáčkové a jiné ani nepije a nesladím, šťávu dostane jen zřídkakdy a to zá:,–(ně ředěnou, ale nejvíc pije vodu a čaj.
Ono je fakt třeba číst to dávkování. Smao, že když dítě nic jinýho nepije, jenže pak se zas člověk nemůže divit, když jsou zas problémky jinde. Tím neříkám, že to mamina dělá špatně.
No me rikal zubar, jeste kdyz jsem byla tehotna, at nedavam od mala granulovany caje, ze je to nejvetsi svinstvo. Takze jsem misto tehle cajiku na prdiky a boleni briska radsi varila vyvar z fenyklu nebo kminu.
Davala jsem a davam ovocne stavicky, ale redila jsem je a redim je. Napriklad Kubika redim 1:3 nebo 1:4 takhle jednu flasticku mame na dva dny.