Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak zkus synovci změřit cukr, třeba se rodiče proberou. ![]()
Můj muž je spíš takový div přírody, jeho doktor to říká, kouří a plíce má ok, občas si dá i pivko, ale maximálně 2, a játra má taky dobrý, doktor mu to pivo doporučil, což je nezvyklé protože u diabetiků je alkohol tabu, prý to prospívá těm ledvinám, tak nevím, ale každopádně mu to zatím nějak neškodí. Doma jíme normálně snažím se aby měl vyváženou stravu i kvůli synovi, ale nic extrémního, jíme jako každá jiná rodina. Zato v práci jí samý mastný(koupí si tlačenku, pečenej bůček atd.) a cholesterol má taky nízkej. Zuby má také v pořádku. Jí uplně všechno i sladký občas, teda né pořád, ale občas sežere celou čokládu na posezení
. Četla jsem že je diabetici klidně můžou i sladké, ale občas, že jim ten cukr tolik neškodí jak se říkalo. Doktor potvrdil.
Jinak má dva inzulíny, krátkej podle jídla, a dlouhej ráno a večer. Dávky si reguluje sám, má to schválené, když se nají méně tak si píchne méně, když se přežere
tak si připíchne víc. Je to podle mého lepší než se stresovat, přísná omezení v jídle nejsou asi moc dobrá na psychiku. Ta psychika dělá hodně v celkově co se týče zdravotního stavu.
Hypa mívá málo, když má přes den nižší glykemku tak to pozná a dá si něco, horší když ho to chytne v noci, což se stává když má hypo období, tak ho to nevzbudí a když, tak už je pozdě, tak to většinou nastupuju já, protože už se nemůže hýbat, udělám mu nasycenej cukrovej roztok, když už ho nepřinutím ani pít, tak píchnu glukagon. Ale to se stává opravdu vyjímečně. Už mám za ta léta vycvičenej instinkt a párkrát za noc ho podvědomě v polospánku kontroluju.
No však to znáš, člověk už to pozná že ten druhej je nějakej divnej.
Co se týče hroznového cukru jak jsi psala tak nemám dobré zkušenosti, asi je to teda menší zlo než bílej cukr, ale u nás se neosvědčil, má u manžela moc pomalej nástup a stalo že nepomohl vůbec. V případě nočního hypa používám nasycený roztok z hnědého nebo bílého cukru, stává se to málo, tak to snad tolik nevadí, ale zabírá to rychle. Cukr si manžel měří taky jen když si vzpomene, nebo když mu ho měřím já, teď ten glukometr využívám spíš já pro syna.
Já vařím taky úplně běžnou stravu, snažím se dávat hodně zeleniny skoro ke každému jídlu, přece jen to zasytí a cukt skoro žádný. S čokoládou bych si vůbec hlavu nelámala, syn má skoro každý den nějaký kousek, je to sice troška třeba 2 kostky čokolády, lízátko, ale po troškách mu dávám k hlavním jídlům co má kryté inzulinem. Pícháme taky 4krát denně, inzulin řešíme teď taky sami, protože jak roste tak se prostě potřeba inzulinu mění někdy hodně rychle.
O nočním měření ani nemluv, když syn onemocněl měla dcera 3 měsíce. Ta spala od narození celou noc jen někdy se vzbudila na kojení a já stejně každou noc vstávala a chodila měřit syna, protože se nocí strašně bojím, přes den pokud by sebou někde sekl tak to člověk může začít hned řešit, ale v noci ne. Takže já i teď skoro každou noc vstávám ve 3 ráno a měřím glykemku, no cvok já vím.
Proč manžel nemá pumpu, nechce ji? Já přemlouvám syna ať to aspoň zkusí on nechce, bojí se těch setů, že se bude raděj píchat, ale žádnou kanylu jak tomu on říká nechce.
Jinak jsem zvědavá, kdy se začne píchat sám, glykemku si píchne i když stejně nechápe co si naměřil, ale na inzulinové pero má blok a nepíchne se ani za nic. Ta sestřenky holčička se začala sama píchat v 9 letech taky nechtěla, bála se. Kamarádky syn je taky dia a navíc má ještě celiakii bude mu 8 a to stejné, píchat se nebude. Ta má naštěstí výhodu, že má babičku kousek od domu a babička hlídá a dělá vše kolem aby mohla být kamarádka v práci.
Já teď doberu rodičák na dceru a jsem zvědavá, kde najdu úvazek na 3 hodiny denně
Jedna babička daleko a sama dost nemocná a druhá babička v práci, přemýšlela jsem o nějaké asistenční službě, že by ho vždy dojela před obědem změřit a píchnout, ale syn je poděs, pokud s ním nesedím u jídla a nedohlížím na něj tak on jíst nebude, to je pro něj ztráta času. Takže už vidím jak mu nějaký kamarád v jídelně řekne ať si jde hrát a on vstane bez obědu a bude veselo.
Ale zase si říkám, že tahle nemoc jde aspoň nějak hlídat a korigovat si ji člověk může sám, když tady čtu maminky jak mají dítě s rakovinou tak děkuju, že je to „jen cukrovka“.
Co se týče prarodičů tak já rodiče nemám, a tchánovci bydlí až na Šumavě, s manželovou cukrovkou zkušenosti nemají vzhledem k tomu že ji dostal až v dospělosti, ale dědek je taky diabetik tak se trochu vyzná, ale i tak budu mít strach jim dávat syna i bez cukrovky, babča i dědek jsou vitální vzhledem k svému věku jim to ještě i dobře myslí, ale přece staří lidé…
A k té pumpě, manžel ji nechce, doktor mu taky říkal že to není až takový terno jak si každej myslí, a není to vhodný pro každýho. Mám kamarádku co ji má, je spokojená, ale má problémy s kanylou, občas se vytáhne či co a ona o tom že nedostává inzulín ani neví, protože není zvyklá se už pořád měřit od doby co má pumpu, tak na to přišla až na druhý den páč jí bylo divně tak si změřila a měla mooooc. Další věc je že se jí místa vpichu často zanícují i když pečlivě dbá na hygienu a desinfekci. Má to samozřejmě spoustu výhod, ale jsou i nevýhody, četla jsem o pumpě hodně v internetových diskusích. Spíš jsem přemýšlela o pořízení alarmu pro manžela, v obdobích kdy míval ty noční hypa jsem měla opravdu strach že se jednou nevzbudím a on umře
. Naštěstí jsem se teda vždycky vzbudila.
Navíc by odpadlo to píchání do prstu atd. Nevím jestli to znáš, vypadá to jako hodinky a měří to hladinu cukru v krvi podle napětí kůže a potu či co, no technologie jako blázen a stojí to majland, ale když má člověk strach…Zkusím to pohledat na netu a pošlu odkaz. Nevýhoda je ta že u určitého procenta lidí to nefunguje, mají nějaký jiný pot či co, anebo to u nich neměří přesně, ale počítám že máš nějakou lhůtu na vrácení zboží tak kdyby to nešlo tak to vrátím. kdyby se u syna prokázal diabetes tak to asi pořídím.
No koukám že až taková novinka to není, údajně se vyrábějí od roku 2004, no co se týče nových technologií jsem trochu mimo..
ale ta cena ![]()
Tady jsou
Tak o tom jsem slyšela už dřív, ale nikoho neznám ani z diskuzí kdo by to měl. To máš jak se senzory. Senzor nastřelíš, kalibruješ optimální glykemkou a sleduješ glykemky jak se aktualně pohybují. Někdo si to nemůže vynachválit, někdo nadává, že za ty peníze o ničem. Pořizovací náklady na Dexcom zhruba 20 tisíc a senzory na měsíc asi 7 tisíc, takže pálka taky slušná. Je tam taky nějaký zvukový signál, nastavíš, že nechceš pod 4 mmol a jak se začně této hodnotě přibližoval začne tě to upozorňovat.Ale je fakt, že tohle zavádíš pod kůži a musíš 2krát denně kalibrovat. Mě se tomu alarmu nechce moc věřit, fakt myslíš, že to může být tak super?
No už to jdu hledat taky, nasadila jsi mě brouka do hlavy ![]()
@papavlinka33 píše:
No koukám že až taková novinka to není, údajně se vyrábějí od roku 2004, no co se týče nových technologií jsem trochu mimo..ale ta cena
![]()
Tady jsou
http://www.diasvet.cz/…bez-pichani/
Tak cena je menší než u celoročního používání senzorů, ale nevím, já si myslím, že to nijak moc přesné nebude, to je jak s glykemií z předloktí, jsou tam strašně rozdílné hodnoty podle glykemky z prstu.
No zatím to má své mouchy, ale šlo by mi o to aby byl syn v případě že bude mít cukrovku hlídanej, hodinky tě pouze upozorní že se přibližuješ kritické hladině, ale cukr si stejně pak musíš pro jistotu přeměřit. Šlo by mi hlavně o ten noční monitoring.
Nevím no chce to ještě pořádně zvážit a hlavně prozkoumat pro a proti, je skoro 70.000Kč což je dost. pokud by to dobře funguvalo tak nemám problém za to ty peníze zaplatit, ale pokud by to mělo být problematické tak nevím
Tak jsem hledala a nic moc teda informací. Nejvíc diskuzí kolem roku 2006 a nic určitého, jen jsem teda myslela, že mají hodinky větší výdrž, senzor v nich vydrží jen 3 měsíce což je teda za 2500 euro strašně málo. Nejnovější článek zde http://www.aidia.cz/…ioimpedance/ tyhle stránky píše Klárka, mladá holčina, studentka medicíny sama diabetička 1 typu.
aha tak to jsem netušila že to vydrží tak málo, no upřímně doufám že se za pár let objeví něco přesnějšího, spolehlivějšího, jednoduššího na užívání atd. no prostě čekám nějakou bombu
také design by to chtělo vychytat.
A tak to já bych se rozšoupla víc v těch přáních, co vymakanější hodinky na glykemku, tak zrovna cukrovku vyléčit
Jo jsem to skromná holka, já vím ![]()
Jinak už delší dobu si pohrávám s jednoduchou otázkou, proč nezabudovat senzor k měřění glykémky na část kanyly umístěné pod kůží u inzulínových pump, ulehčilo by to život všem diabetikům s pumpou, navíc by se přistroj mohl řídit údaji vyhodnocenými z glukometru a dle toho dávkovat přesně inzulín. Takové dva v jednom glukometr a pumpa. No senzor by musel být opravdu mikroskopický k čemuž myslím časem vědci dospějí, dále by se mohl uplatnit i u inzulínových per-po vpichu před samotnou aplikací by přistroj nejdříve vyhodnotil cukr atd. atd. Pořád o něčem přemýšlím, možná už to existuje já nevím, jak už jsem psala jsem trochu mimo co se týče nových technologií.
Cukrovka se dle mých informací dá zatím léčit transplantací, už se transplantují i lagerhansovy ostrůvky, ale je to složité a drahé. Vzhledem k pokračujícímu genetickému výzkumu a kmenovým buňkám bude tato možnost doufám za pár let dostupná a cukrovka bude vyléčitelná.
Od loňského roku už je pumpa, která spolupracuje se senzory- s Dexcomem, nemusíš nosit 2 krabičky na těle, ale jen 1. Ale sety máš píchlé 2, 1 od pumpy a 1 od senzoru, píšu to taky úplně laicky, protože jak píšu, syn to odmítá tak se zajímám jen okrajově.
Jinak takový mikrosenzor co by hlídal glykemku by byl super, vím, že se o tomto mluví hodně, že je to lepší cesta jak transplantace. U transplantací je hlavně problém s následující léčbou-bereš imunosupresiva a ty mají hodně nežádoucích účinků. Četla jsem nějaké stránky s odkazy na transplantace a byl tam právě dotaz od maminky co má doma dia dítě a lékař jí odpověděl tak, že pokud má kompenzovaný diabetes bez komplikací tak je to mnohem menší zátěž pro tělo jak následná léčba po transplantaci.
A pokud se transplantuje tak u diabetiků co jim selhávají ledviny se dá zrovna celá slinivka, u výzkumů co dělali pouze s Lagerhansovými ostrůvky nebyl vychytaný ten přenos, uvažovalo se, že aby se nezničily beta buňky potom zase v těle, protože je imunita těla nastavena tak aby je zase znova zničila by se musely dát do nějakého úplně pro mě laicky řečeno „obalu“.
Tak a teď jsem tě našla v nějakých starších příspěvcích a zjistila, že jsi biochemička tak se tomu mému vysvětlování asi musíš smát
Ne fakt jsem na to úplný laik co se jen zajímá jak to zhruba funguje. Ono i ty kmenové buňky, mluví se o tom už dlouho a zase se tam objevil nějaký problém, na tom diaforů je taky maminka-biochemička, psala dřív i svůj blog a vím, že tam někde uváděla, že při nějakých výzkumech se po určitém čase objevovalo rakovinové bujení ![]()
Ale fakt už nevím, kde ten odkaz hledat, já to tam čtu 3 roky tak třeba už je to stará zpráva a už může být vše jinak.
http://www.aimport.cz/…ualni-senzor tady je ta pumpa se senzorem, ale fakt to ještě vymakané není, i ty senzory prý nejsou takový zázrak a glykemie se může hodně rozcházet s glykemií na glukometru.