Diabetes u miminka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2458
2.4.12 11:12

Díky za odkaz, jsem biochemik, ale věnuji se uplně jinému odvětví, a pokud znáš přísloví že kovářova kobyla chodí bosa? tak u nás doma je to asi tam nějak. Manžel je stará škola a nějaké novinky pro něj nejsou. Já mám zase dost práce se svou prací a se studiem tak novinky z toho odvětví mě taky trochu míjejí, občas teda někam zabrousím, ale nic častého, holt musím se zlepšit :oops: Jinak co se týče kmenových buněk tak problém je tom že je těžké je nasměrovat přesně tam kam chceme, je těžké ovlivnit jejich vývoj po genetické stránce, je tam riziko hlavně nádorových bujení, protože se buňky můžou trnasformovat i v tento druh. Takže než se to vychytá pořádně některá odvětví musí počkat…

Co se týče transplantace tak jsi to napsala úplně přesně- rizika imunosupresivní léčby převyšují výhody transplantace. Imunomodulátory totiž samo o sobě dost poškozují ledviny a játra. Z toho důvodu se slinivka transplantuje většinou souběžně s ledvinami až u starších pacientů se selháním ledvin. Uvidíme do budoucna…Ale co se týče imunomodulátorů je to všeobecný problém všech pacientů po transplantaci.

Možnou novinkou v budoucnu by mohl představovat práškový inzulín ve formě inhalátoru, mám dojem že se preparát už testuje, nevýhodu přestavuje jeho skupenství protože je náchylný k vlhkosti, ale snad to borci v labinách ještě vychytají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
21.5.12 12:33

kmenové buňky

Ahoj, nedávno jsem viděla jednu přednášku na téma léčba kmenovými buňkami (týkalo se to léčby kloubů) a nemůžu úplně souhlasit s tvrzením, že je nutné kmenové buňky přesně směrovat do určitého typu - podle toho doktora je to i zbytečné, protože kmenové buňky prý mají schopnost migrovat přesně do míst v organismu, která jsou poškozená a tam působit a regenerovat poškozené buňky. Dokonce mají i schopnost působit imunomodulačně - v případě diabetu se očekává, že utlumí imunitu namířenou proti vlastním Langergansovým ostrůvkům. Na toto téma probíhá v zahraničí řada studií. Docela by mě zajímalo, jestli se tímto tématem zabývají taky naši odborníci-diabetologové? Pokud by se použily vlastní buňky, které by dokázaly současně utlumit autoimunitu a zregenerovat poškozené ostrůvky, tak by se tím zabily dvě mouchy jednou ranou a pacient by už imunosupresíva nepotřeboval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Teralaura
21.11.13 13:54

Zdědná cukrovka?

Dobrý den, mám dotaz, omlouvám se, jestli už tady někde byl zodpovězený… S přítelem se snažíme o mimčo. Přítel má cukrovku (slabou, bere tablety), cukrovku má také jeho matka, otec a babička z matčiné strany. Jak velká je pravděpodobnost, že i naše miminko cukrovku „zdědí“? Jsou na to někde výzkumy?

• Citovat
  • Upravit
101801
21.11.13 14:00

Tak určitě má vyšší riziko, že se u něj cukrovka v průběhu života objeví, ale o kolik vyšší, to netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
21.11.13 14:15
@Teralaura píše:
Dobrý den, mám dotaz, omlouvám se, jestli už tady někde byl zodpovězený… S přítelem se snažíme o mimčo. Přítel má cukrovku (slabou, bere tablety), cukrovku má také jeho matka, otec a babička z matčiné strany. Jak velká je pravděpodobnost, že i naše miminko cukrovku „zdědí“? Jsou na to někde výzkumy?

Výzkumy pořád probíhají.. ani si nejsou jistí co přesně cukrovku způsobuje. Faktorů je víc - dědičnost, životospráva, stres, životní styl…
Můj chlap má cukrovku I. typu (píchá si inzulin) má jí od cca 18 let. Rok předtím jí dostal jeho starší bratr, a pár let po nich onemocněl i jejich otec. Všichni si píchají. Máme 3 děti (holka 11, kluci 8 a mimino) švagr má dva kluky ( 17, 7) ani jedno dítko cukrovku nemá.
U tvého ítka to určitě můžeš ovlivnit minimálně životosprávou :) Nikdo ti na to neodpoví jasně… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
372
21.11.13 14:19

@Simiana tady je diskuze nás diamaminek… Tak budem rádi, pokud se přidáš:)https://www.emimino.cz/diskuse/diabetes-1typu-u-deti-117136/strankovani/143/?anchor=postId25883580#postId25883580

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
372
21.11.13 14:26

@papavlinka33 jenže ty hodinky bohužel nefungovaly. Musely je stahnout s velkou ostudou. Dobrý je kontinuální monitor dexcom - syn ho má v zadečku a já vysílačku a stále to ukazuje hodnotu. Super. Člověk se i vyspí!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Teralaura
21.11.13 14:32

Díky moc za odpověď Jalemino :) Doteď jsem nad tím ani nějak moc nepřemýšlela vlastně… je to sice omezení, ale je to něco, s čím se případně dá žít…zvláště v dnešní době…hezký den

• Citovat
  • Upravit
11794
21.11.13 16:20
@Teralaura píše:

u vas je riziko spis DM typu 2,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
21.11.13 22:48
@Teralaura píše:
Díky moc za odpověď Jalemino :) Doteď jsem nad tím ani nějak moc nepřemýšlela vlastně… je to sice omezení, ale je to něco, s čím se případně dá žít…zvláště v dnešní době…hezký den

jsem s mým cukroušem už 10 let… že by byl nějak omezen nepozoruju :D. Za celá léta neměl nikdy ani hypoglykemii. Jí normálně, žije normálně, dělá normálně… pravda u dětí je to horší… ale si říkám, že jsou mnohem horší nemoce než nějaká cukrovka :).

Jinak… nepřemýšlej nad tím… to takymůžeš přemýšlet že tvoje „cosi“ měl/a rakovinu, infarkt a pod, a jaká je pravděpodobnost že jí tvoje dítě bude mít taky. To se prostě nedá. ;) Hlavu vzhůru ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.9.19 18:51

Ahoj, oživuji diskuzi protože dnes doktorka projevila podezření u 18 měsíčního syna na diabetes ( vypije za noc 2 litry mlíčka - přes den jen půl litru obyčejné vody a moc nepřibírá, samozřejmě jí i pevnou stravu) čekají nás testy a mě zajímá jak moc je přísná dieta u takhle maličkých dětí a měl někdo stejné příznaky a nebyl to diabetes? Děkuji za odpovědi :)

• Citovat
  • Upravit
1212
11.9.19 22:24

No snad to nebude. Test orientační mohla doktorka udělat hned v ordinaci pokud má glukometr, nicméně takhle malé děti je to DM 1 typu tudíž přestává fungovat slinivka na nějakém genetickem podkladě, takže inzulín se musí píchat pod kůži, dieta je přísná, pravidelná strava v určitý hodiny, počínání jednotek jídla, vážení pokrmů, pravidelné měření glykemii, jinak hrozi závazne poškození zdraví, slepota aj. Pokud nesni třeba k obědu přesný počet jednotek, musíš do něj narvat třeba pár lžic presnidavky atp… Ale dá se to zvládnout, začátky jsou těžký, ale rychle se do toho dostaneš, zavedes si svůj režim, jsou dnes již různé aplikace pro diabetiky, dá ( to se dělá později) voperovat automatické měření glykemie, kdy to hlasi u ditete na hodinkách a tobě to chodí na mobil, takže třeba ve škole víš kolik má glymcu a rovnou můžeš řešit jídlo, upozorní to na nebezpečnou hypoglykemii. Je spousta vychytávek co dnes už diabetikovi dokáží ulehčit život… Důležité je, že se s tím dá žít kvalitní život a nejdůležitější je se z toho nepo. srat a vše překonat. Aleeeee ty nemáš diagnózu, tak to mliko snad bude nešvar a ne diabetes!!! Držím palce, napiš jak dopadly testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.9.19 22:45

@Tejule děkuju moc za ozvu, snad když už tak to nebude typ 1… Také tajně doufám, že to bude něco jiného, ne tak závažného jako diabetes, určitě se ozvu :)

• Citovat
  • Upravit
1212
12.9.19 08:13
@Anonymní píše:
@Tejule děkuju moc za ozvu, snad když už tak to nebude typ 1… Také tajně doufám, že to bude něco jiného, ne tak závažného jako diabetes, určitě se ozvu :)

Pokud bude, bude to typ 1, u dětí je to vždy typ 1, typ 2 je ve stáří ( nemusí být vždy ve stáří) ale získán životním stylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí