Jakou stravu pro diabetika 2.typu, který prodělal infarkt

14.7.26 22:56

Diabetik po infarkte strava

Dobrý večer potřebuji poradit maminka 57 let je po slabém infarkt lě a je dlouhodobý diabetik 2 typu. Než začnu prosím zdržte se komentářů měla už dávno si to hlídat atd. Prostě chce změnit životní styl.

1. Přestala okamžitě kouřit

2. Víme základy od diabetologa žádné sladkosti, bílé pečivo vše celozrné, zelenina atd.

3. Nová dieta pokud chápu má být bez cukru, soli, tuků (žádný bůček, krkovice)

4. Mám děti které jsou vybíráve samý osobě a chlapa co chce speciality, no a navíc vařit dietu pro mamku teď je pro nás změna proto chci vědět co nejvíce, Vím že chat gpt mi úpravy jakýkoliv oběd co máme my aby byl pro ni vhodný a k tomu sem udělala velký nakup (stevia, čekankový syrup, spaldova mouka, celozrné těstoviny atd.) ale moc ten chat gpt nemám ráda

5.nez řekněte že to má stanovit lékař je objednaná ale než tam se dostaneme potřebujeme poradit hned

No a vlastně hlavně se chci zeptat podle chat gpt jasně nesmí nic, ale kdo má zkušenost jestli může si občas dát ten řízek a salat anebo zákusek v kavárně anebo zajít do restaurace anebo dát něco sladkého př. Chat gpt říká se že nesmí ani diabeta oplatky.
Jak přejít na takovou dietu je to pro nás teď šok. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21783
15.7.26 07:38

Zkus se podívat na diskuse k těhotenské cukrovce. Tam jsou různé jídelníčky. Jinak já jsem jedla všechno jídlo normálně, jen jsem se vyhýbala smaženým věcem a jedla málo příloh a doháněla to masem a zeleninou. Řízek jednou za čas je za mě OK, když už bude cukrovka pod kontrolou. Ale s malou porcí bramboře, ne salát. Zákusek v kavárně bych vynechala. Restaurace je OK, ale vybírat vhodná jídla. Ten začátek je těžký, ale když si člověk zvykne, tak to pak jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4743
15.7.26 07:56

@Nicolletta138 Hay má " dlouhodobý cukr"?
Ideální je středomořská kuchyně, vážit jídlo.
Pokud chuť na sladké, tak kousek ovoce, ale i na to pozor, přirozený cukr ve formě fruktózy.
Manžel je jednickar a jeho jídelníček je následující:
Ráno krajíc chleba se sýrem ( lučina, žervé..), Kosek zeleniny, černý čaj s mlékem, nebo melta s mlékem.
Svačina kousek ovoce.
Oběd 150 přílohy ( brambory, rýže, pohanka, těstoviny, kroupy), 100 g masa, dušená zelenina ( hrášek, kukuřice, mrkev, ratatouille…), zeleninový salát bez zálivky, jen balsamiko. Svačina dva plátky racio s hořkou čokoládou dia, plus kafe, večeře podobná obědu. Má fyzicky náročnou práci, co má volno tak sportuje.
Důležité je si najít vhodnou stravu, tak aby chutnala, byla pestrá, neprejidat se.
To sladké doporučuji opravdu vynechat, k životu ho nepotřebujeme…
Hlídat si glykémii, pravidelně se hýbat, chůze, plavání, kolo, člověk nemusí být vrcholový sportovec, dělat to pro radost.
Záleží jak maminka žila doposud.
V 57 si zvládne vařit sama, ne?
Jo knedlíky, omáčky, guláše jsou u nás sporadicky, smažené možná jednou za čtvrt roku, pizza, Fast good taky výjimečně párkrát za rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.26 09:09

Se smaženými věcmi jako je řízek se strouhankou napitou tukem, se teda fakt rozluč. Bramborový salát v nějaké ošizené podobě by jít mohl. Ošizená podoba znamená žádný sladkokyselý nálev nebo majonéza a podobně, tak jestli to bude chtít jíst. V podstatě je problém i pečené maso, zvlášť dlouho pečené. Obvykle to hodně zvyšuje glykemický index, já to řešila předvařením a třeba 20 minutami v troubě.
Nejhorší na tomhle není ta absence sladkého, na kterou se dá relativně zvyknout. Když bude kompenzovaná a dá si jednou za půl roku kopeček zmrzliny, tak to asi nebude zásdní problém. Na druhou stranu ten kopeček bude muset nějak kompenzovat ještě přísnější dietou, tak jestli to stojí za to. Nejhorší na tomhle je, to malé množství příloh a celozrnné věci, které každý rád nemá. Já například nedám do úst celozrnný chleba, cokoli celozrnného je fakt horší, než jakákoli jiná verze. Pokud má zbytek rodiny chuťové buňky a na výběr, tak ti to jíst dlouhodobě možná odmítnou. Jídlo je třeba vážit a zkus si například navážit v uvařeném stavu vhodné množství uvařených těstovin(fakt to může u mamky klesnout někde ke 100 g na oběd, to zjistíte, jak budete měřit, co ještě může a co už ne). Je to miniaturní hrstička, ze které se fakt nenajíš. Samozřejmě můžeš se dojíst jinými potravinami, které jsou vhodné, v podstatě se ale jedná o zeleninu, která snižuje glykemický index a měla by se jíst téměř ke každému jídlu v množství, které opravdu většina lidí není zvyklá jíst.
A polož si otázku, zda zvládne jíst minimální množství příloh(obvykle se člověk nedostane ani na těch 150 g, které se uvádějí bez toho, aby mu to zvyšovalo cukr příliš, u nás doma diabetik zvládl pouze porci cca do 100 g, jinak vyletěl cukr), s hezkou porcí vhodně upraveného masa a obrovskou porcí zeleniny, v podstatěgramáží podobnou, jako je ta příloha, jen je ta příloha těžší, takže při stejné gramáži zeleniny a přílohy, je přiloha tak poloviční porce na množství na talíři. Čeho je fakt pěná porce, to jsou brambory.
Hodně diabetiků, co znám, si dá pečivo ráno a zbytek dne už ani kousíček. V podstatě od oběda do večera už jí prakticky bez sacharidů.
Jinak žádné topinky, těstoviny uvařené al-dente, s omáčkami nebo šťávou zahuštěnou moukami se rozluč. Všechno, co šlo, jsem zahušŤovala zeleninou, což je fakt hodně jiná chuť.
Možná tohle bude schopna dodržovat máma, ale nemyslím si, že donutíš takhle jíst zbytek rodiny.
Zpočátku bude máma zkoušet, co jí dělá špatně a co ne, ne každý diabetik to má stejně, někomu dělá špatně mléčný výrobek, někomu ne.
V každém případě se ale bude muset připravit na výrazné snížení příjmu věcí z mouky a zvýšení gramáže konzumované zeleniny.
K nutriční poradkyni Vás neobjednali, chodí máma do poradny?

• Citovat
  • Upravit
15.7.26 09:09

Ano už to má asi 10 let tu cukrovku první brala jen leky už bere i inzulin na večer..Jinak pracuje před 20dni na ranní směny od 6-2 takže bylo to tak vždy tím že vstává tak brzo neenídala bylo to spíše kafe. No než dojde na svačinu kde si dá to celozne pečivo nebo někdy dala obyčejný rohlík šunku prostě ta snídaně cca 10:00 a kouřila no.
Než se dostane domu je skoro 15:00 kdy je čas na obed a než si ho přípraví už je to skoro večeře pak si dat zbytek jídle později na tu večeří no a je noc.
Meal Prep ji moc nechutná zapijíse to, a pak že to je suché, a není to co čerstvé.

Někdo právě jí jak kdyby nic a dobrý, ale ten infarkt nás vyděsil že fakt musí udělat změnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4743
15.7.26 09:17

No a jak vypadá její jídelníček, kolik váží měří, jaký je pohybový režim.
Manžel vstává 4:30, v práci začíná před šestou, na oběd se dostane až kolem půl druhé a režim si jako DM1 drží.
Strava se dá nastavit dobře a chutně.
100-150 přílohy plus maso a zelenina opravdu stačí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.7.26 09:23

@nozu můžu se zeptat jak všechno jidlo normálně? jako zajištěné moukou, anebo normálně guláš? Oslazene zelí cukrem? Nebo vše upravené?

Znám prostě lidí co také mají cukrovku jsou ještě obézní no a nic nemění. Žijou dlouhé roky už jsou skoro v 70 letech ale třeba nekouří no je to prostě těžké ji teď říct nesmíš jist nic jen zeleninu a naučit se vymýšlet všelijaké recepty když je zvyklá na tu českou kuchyní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.26 10:04
@Nicolletta138 píše: Více

No u cukrovky je fakt docela nutné jíst hned ráno, i kdyby měla něco vzít do ruky.

• Citovat
  • Upravit
21783
15.7.26 12:12
@Nicolletta138 píše: Více

Aha, no omáčky jsem v době těhotenské cukrovky nejedla, zelí nebo guláš také ne. Tyhle věci nejím moc ani normálně. Spíše jsem si dávala nějaký steak, pečené kuře na vodě, nebo dušené maso na vlastní šťávě. Koukám, že máme jiné pojetí normální stravy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...
Datum narození: datum narození
cm
kg

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém