Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem se poptala, a u nás se to taky dělá tak, že mají v kuchyňce seznam dětí a u každého poznamenáno co nesmí a v den kdy je to co nesmí, si rodiče donesou vlastní svačinu/oběd.
Ahoj holky, děkuji všem moc za podporu a zkušenosti s podobnými situacemi. Pro mé vlastní ujasnění problému, jsem ještě včera v noci psala oficiální dotaz na Krajskou hygienickou stanici a dnes mi přišly hned 4 odpovědi od různých lékařek a vedoucích několika útvarů KHS. V podstatě se ale shodli, že je to běžný problém snad v každé školce či škole a je to pro ně jasná věc. Tzn. že hygiena proti nošením vlastního jídla naprosto nic nemá, obzvlášť pokud se jedná o alergika a navíc, když jsem ochotna podepsat jakékoliv prohlášení o mém vlastním riziku z případných zdravotních problémů. Nicméně nařídit jim to každopádně nemohou, takže je to na jejich vstřícnosti a ochotě. Dnes jsem zjišťovala praktiky v jiných školkách u nás na sídlišti a všechny to dělají stejně, tzn. že dětem problematické jídlo, ani suroviny nedávají a pokud rodiče chtějí, tak jim to donešené jídlo bez problémů ohřejí a dají. Některé dokonce to zaplacené školkové jídlo dají do jídlonosiče domů. Takže je to jednoznačně o paní hospodářce a paní ředitelce. Bohužel v jiné školce pro nás místo nemají, takže mám jedinou možnost stěžovat si u zřizovatele (ÚMČ), ale velmi se obávám následků vzhledem k chování k dceří, protože už teď mě učitelky skoro ani nepozdraví. Zvažuji to nějak do konce školního roku vydržet (brát si ji po O a dokrmit ji doma) a doufat, že do září se nám výsledky zlepší a pokud ne, tak pak se do toho obout. Samozřejmě to bude pro mě i mé rodiče náročné, ale co dělat? Každopádně všem, které to nedej bože potká, tak přeji větší štěstí na vedení školek a škol. Je to strašný, že ještě v dnešní době, kdy je obrovská nezaměstnanost se s takovým přístupem setkáváme. Mějte se moc hezky a držte nám palce. Díky moc.
Ahoj, no to jsi šikulka- jsi na ně připravená perfektně! ![]()
Já bych ale asi až do konce školního roku nečekala, přece malou nenecháš hubnout dále?? A brát si jí domů hned po obědě sice je řešení, ale nejde to pořád a hlavně- jde o PRINCIP!!
To snad není možné, aby s dětmi pracovaly takové krávy- promiň mi to oslovení, které nechají dítě úmyslně o hladu?!?
Do školky Ti jí přijali, o určitých zdravotních potížích a jídelních omezeních museli vědět (každá přihláška by měla obsahovat vyjádření dětského lékaře), takže snad ani není možné, že by nevěděli do čeho jdou??
Určitě bych to řešila hned. Ale je to samozř.na Tobě, zvlášť jestli máš pocit, že už teď jsi jim trnem v oku.
Když už jste přijatí do školky, nebyl by přeci jen možný přestup do jiné??
![]()
On se může zdravotní problém objevit i v průběhu docházky, tohle by měli umět řešit za jakýchkoli okolností, ať už ví nebo neví před nástupem. Je to jejich lenost a neochota.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.