Dilaktace led. pánvičky - České Budějovice

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
504
28.3.15 15:46

dilaktace led.panvicky ceske budejovice

Je tu někdo s tímto onemocněním u deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28.3.15 20:02

Dcera má, ale jsme z Prahy, jestli to nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
936
28.3.15 20:09

@sipkova.zanetka : Zdravím. My měli na ultrazvuku ve 20. týdnu poznámku „hraniční velikost ledvinných pánviček“. Asi se nejedná o dilataci, když je napsáno „hraniční“, ale i tak na to myslím a bojím se, co z toho bude. Doktorka nám k tomu nic neřekla. O co vlastně jde a jak je to závažné? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
504
28.3.15 20:16

No nam to zjistily v tehu..porad je to v normě..byli jsme ve třech týdnech na kontrole a ted v devíti…nezvetsuje se to…ale porad mam strach…ted jdeme zase za 6tydnu…nevim co se s tím děla dal kdyby se to zvetsilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
936
28.3.15 20:24

Já jsem ve 24 týdnu, ale nikde na kontrolu mě s tím neposlali. Tak si říkám, že to snad není až tak vážné. Ale strach mám stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
504
28.3.15 20:30

My uz sme na světe většinou to byva u chlapecku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
936
28.3.15 20:33

My čekáme holčičku. A chodíte jen na kontroly, nebo máte i nějaké problémy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.15 20:39

@mischelin11 Chápu to dobře, že miminko se ještě nenarodilo? Jestli to tak je, tak to moc radit nemůžu. Nevím, jestli se s tím něco někdy dělá už během těhotenství. U dcery se na to přišlo ve 3 měsících. Napíšu jak to bylo u nás, třeba z toho něco vykoumáte. Na velkém ultrazvuku byly pánvičky bez dilatace. Když jí byly tři měsíce, byly jsme na ultrazvuku. Měla na hrudníku hemangiom (takové znamínko) a dětská doktorka říkala, že to někdy bývá na vnitřních orgánech, tak ať ji zkontrolují. A přitom přišla doktorka na ultrazvuku na to, že má jednu ledvinu výrazně větší než druhou. Dětská nás poslala na nefrologii, kde mi řekli pouze to, že se dceři v lednivně hromadí moč, ale potřebují zdokumentovat proč a kolik, a to z utz nepoznají, takže nás poslali na vyšetření kontrastní látkou - od prvního utz jsme byli na tom vyšetření do tří dnů, všichni doktoři jednali velmi rychle, byli skvělí. To vyšetření se dělá tak, že dítě položí na takové speciální lehátko a malé děti, které se ještě „neovládají“ a nevydrží v klidu ležet zabalí do takové peřinky, aby se nehýbaly. Dceři do žíly na ručičce vpíchli kontrastní látku která jim nějak obarvila moč a díky tomu viděli, jak ledvinami protéká a měli srovnání kterou kolik. Pak jí asi po čtvrt hodině píchli druhou injekci s nějakou močopudnou látkou, aby se vyčůrala a viděli, zda to z té ledviny odteče nebo ne. Celé to trvalo cca 25 minut. Celou dobu u toho hystericky řvala, ale ani bych neřekla že kvůli nějaké bolesti. Prostě se vztekala, že se nemůže hýbat. Takže doporučuji vyslat tam někoho s pevnými nervy :) Na nefrologii mi pak řekli, že moč z té jedné ledviny odtéká velmi pomalu, asi jako když se přišlápne zahradní hadice a proto se tam hromadí a rozšiřuje ledvinu. Prý může být příčina v tom, že nějaká céva blokuje močovod, případně že může být močovod fyziologicky užší a dá se to řešit operací (snažili se mě uklidnit, že to lze i laparoskopicky, ale nemusím podotýkat, že v tom šoku mě to moc neuklidnilo…) :) Nicméně nechali to tehdy ke sledování a každý měsíc jsme docházeli na kontrolní utz. Vždycky změřili jak je ta ledvina velká oproti minulému měření délkou, šířkou a pak měřili ještě nějaký další rozměr a šířku ledvinové dřeně (? snad to je dřeň). Měla by to být funkční část ledviny. To bylo podle naší doktorky to nejdůležitější, protože prý když se takto ledvina poškozuje dlouho, několik let, tak časem ta část naplněná močí utlačuje tu funkční část, ta ledvina pracuje čím dál míň až přestane úplně. No a naštěstí v našem případě funkční část byla ve srovnání s druhou zdravou ledvinou stejná, takže to stále nechávali ke sledování. Postupně jak dcera rostla a víc a víc se hýbala, tak se rozdíl ve velikosti ledvin zmenšoval - moč odtékala lépe a lépe. Patrně to ukazuje na to, že v poloze na zádech po porodu ten močovod v jejím tělíčku něco blokovalo, ale jak začala lézt, sedět, chodit, tak se to uvolnilo. Teď je dceři rok a půl, máme za sebou opakované vyšetření kontrastní látkou, (tentokrát jí pustili krtečka, tak asi pět minut vydržela neřvat) :) Trochu té moči jí tam v té ledvině ještě zůstalo, ale za ten rok už je to velký pokrok. Podle utz jsou na tom obě ledviny velmi podobně. Kontroly utz nám protáhli na půl roku. Prý se asi časem nevyhneme znovu tomu vyšetření kontrastní látkou, ale zatím to nehrozí. Žádná extra omezení do života nám to nepřineslo. Jen musím hlídat pitný režim a čas od času nosíme do nemocnice moč na rozbor. Na nefrologii nám říkali, že děti s touto diagnózou jsou náchylnější na záněty močových cest, což se u miminek může projevit třeba jenom horečkou bez jiných příznaků. Takže při každé horečce letíme s močí, jestli to náhodou není zánět, ale zatím nikdy nebyl. Jednou jí ho našli při rozboru moči, kterou jsme přinesli na běžnou kontrolu. Hned odpoledne volali, ať si skočíme pro atb, že to má hodně špatné. Přitom jí na pohled nebylo naprosto vůbec nic. Proto jí asi na půl roku nasadili preventivní léčbu a každý večer dostala čtvrtku prášku na čištění močových cest. Když byla delší dobu moč bez infekcí, tak jí to zase vysadili. Sice se mi moc nelíbilo, že do ní máme rvát obdobu atb jen tak preventivně, ale vysvětlovali mi, že to napáchá míň škody než opakované záněty. Tak snad jsem trochu pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8504

Chlapec to měl na UTZ v porodnici…má to hodně kluků a právě u kluků to případně může činit problém u čůrání, u holčiček ne. No a taky se to ve váááálné většině případů srovná. Na kontrolu jsme šli v měsíci a půl a už to měl úplně v poho. Protože to prostě sroste, někdo to stihne v břiše, někdo až venku. Hlavně jsem tedy celou dobu vycházela z toho, že je to v břiše zkrátka vývojové stádium ledvin, které se postupně zatáhne..vy to máte někde jako speciálně zmíněno jako diagnozu k řešení nebo jste to zaslechla při vyšetření a teď plašíte? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
504

Chodíme na kontroly delaji uz.musi se to hlídat…tak uvidíme co dal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.15 20:41

Než jsem ten sáhodlouhý román dopsala, tak vidím, že už jsi psala, že jsi ještě těhotná. Tak tolik k té první větě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
504
28.3.15 20:45

My uz sme na svete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.15 20:58

@zdencaaa Jak jsem psala, dceru sledují už rok a čtvrt a zhruba v půl roce se to začalo lepšit. Všimla jsem si, že když jsem ji jako miminko chovala stulenou do klubíčka, tak pak čůrala hodně „smradlavou“ moč. Takovou hustou a koncentrovanou. Tak jsem pojala podezření, že v téhle poloze se jí ten močovod uvolňuje a vytéká to líp. Ostatně podobně zkroucená byla i v břiše a tam byly pánvičky v pořádku. Říkala jsem to nefroložce, ale ta mě odbyla s tím, že během těhotenství ty ledviny nefungují naplno a stále se vyvíjejí a že to nemusí nic znamenat a tu polohu také nebrala moc v potaz, prý se musí řídit hlavně šířkou té dřeně. No tak jsem prostě párkrát za den holku stulila do klubíčka a chovala ji tak, aby se té ledvině ulevilo. Říkala jsem si, že i kdybych se pletla, zkazit tím nic nemůžu :) a jak se pak začala sama převalovat, lézt, tak už jsem to ani nedělala a zlepšovalo se to i bez toho ;) Držím palce, ať se vám to taky zlepší. Určitě je super, že se na to přišlo včas. A i kdyby se to nelepšilo a muselo se operovat, pořád se tím ledviny zachrání. Nefroložka mi říkala, že občas se to zjistí u dětí až na základce, když mají opakovaně horečky bez příznaků a pak už ta ledvina bývá dost poničená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
936
28.3.15 21:00

@sipkova.zanetka : Děkuji, aspoň mám trochu představu o co jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
504
9.6.15 17:35

Ahojky holky jak ste na tom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie