Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Goricke patro mam take a vyslovuji bez prblemu, nemam zadnou vadu reci, chce to trenink
DOG se da secvicit, proste budete trenovat a to fakt denne, cteni, psani a porad dokola a dokola, opravdu to jde, kdyz par let vydrzite bude to v poradku. Jinak pokud nemel potvrzeni z poradny, tak mu ucitelka ulevovat ve znamkovani ani nesmi a ono je to i nespravedlive vuci ostatnim. Deti vidi, ze ma chyby, ale znamky ok…
Tak s touto vadou nemám zkušenosti žádné, ale Vojta (je mu 8 let, druhá třída), má vývojovou dysfázii řeči. Má na čj asistentku. Ale to je něco jiného, ale chtěla jsem kvůli tomu hodnocení. Taky jsme s tím měli problémy, v první v prvním pololetí dostal jedniču(na vysvědčení), na konci už si pí uč stála za dvojkou. Vojta je taky strašný ctižádostivka, starší brácha pořád jedničky, tak jsem to nemohla dopustit. Má všechny papíry o integraci, individuální studijní plán, úlevy, ale nic platné. Tak jsem zažádala o slovní hodnocení z čj na vysvědčení a bylo, nedřív z toho pí uč nebyla nadšená(asi to ještě neabsolvovala) a letos už mi to sama říkala, ať zažádám!!! Dvojku na vysvědčení nemá, pro něho podstatná věc a pí uč nemá pocit, že mu nadržuje.
jizvíková píše:
Goricke patro mam take a vyslovuji bez prblemu, nemam zadnou vadu reci, chce to treninkDOG se da secvicit, proste budete trenovat a to fakt denne, cteni, psani a porad dokola a dokola, opravdu to jde, kdyz par let vydrzite bude to v poradku. Jinak pokud nemel potvrzeni z poradny, tak mu ucitelka ulevovat ve znamkovani ani nesmi a ono je to i nespravedlive vuci ostatnim. Deti vidi, ze ma chyby, ale znamky ok…
a jak jste to měla jako malá? vyslovovala jste vždy dobře? V kolika jste začala mluvit? Musela jste chodit k logopedovi?
kačka25 píše:
Tak s touto vadou nemám zkušenosti žádné, ale Vojta (je mu 8 let, druhá třída), má vývojovou dysfázii řeči. Má na čj asistentku. Ale to je něco jiného, ale chtěla jsem kvůli tomu hodnocení. Taky jsme s tím měli problémy, v první v prvním pololetí dostal jedniču(na vysvědčení), na konci už si pí uč stála za dvojkou. Vojta je taky strašný ctižádostivka, starší brácha pořád jedničky, tak jsem to nemohla dopustit. Má všechny papíry o integraci, individuální studijní plán, úlevy, ale nic platné. Tak jsem zažádala o slovní hodnocení z čj na vysvědčení a bylo, nedřív z toho pí uč nebyla nadšená(asi to ještě neabsolvovala) a letos už mi to sama říkala, ať zažádám!!! Dvojku na vysvědčení nemá, pro něho podstatná věc a pí uč nemá pocit, že mu nadržuje.
Ty malí kluci budou v té ctižádosti všichni stejní
, pocitujeme to i na turnajích, vždy obrečí když nevyhraje… Ale se sportem teprve začíná a je šikovný
uvidím jak to bude brát naše paní učitelka budu se s ní muset domluvit na schůzce, jelikož to asi nepůjde vyřešit jen tak mezi dveřma, mám po ní něco žádat? nebo jen říct aby brala ohled? To nevím zda dobře pochopí, samozřejmě jí vysvětlím o co jde… No snad bude její přístup dobrý…
Brácha je dysortografik (+dyslektik a dysgrafik), do školy šel o rok později, že neuměl nějaké písmenko vyslovit, ale nic výjimečného. Co se týče psaní, vždycky argumentoval tím, že „šak to máš jedno, já vím, co tím myslím“ a jedno mu to opravdu bylo
Ale nacvičit se to asi trochu dá, když si dá opravdu záležet, tak je schopen napsat text s minimem chyb, ale něco prostě nevidí, i když si to X-krát přečte. Na druhou stranu to o sobě ví, takže když o něco jde, dá to někomu zkontrolovat ![]()
Co se týče učitelek, tak jak která. Ze zkušenosti vím, že věk není zárukou. Někdo na to holt věří a někdo na to peče
Největší problém měl na střední s angličtinářkou, která ho chtěla nechat propadnout z AJ - což nesmí, vzhledem k tomu, že musí známkovat o stupeň lépe ![]()
Angua píše:
Brácha je dysortografik (+dyslektik a dysgrafik), do školy šel o rok později, že neuměl nějaké písmenko vyslovit, ale nic výjimečného. Co se týče psaní, vždycky argumentoval tím, že „šak to máš jedno, já vím, co tím myslím“ a jedno mu to opravdu byloAle nacvičit se to asi trochu dá, když si dá opravdu záležet, tak je schopen napsat text s minimem chyb, ale něco prostě nevidí, i když si to X-krát přečte. Na druhou stranu to o sobě ví, takže když o něco jde, dá to někomu zkontrolovat
Co se týče učitelek, tak jak která. Ze zkušenosti vím, že věk není zárukou. Někdo na to holt věří a někdo na to peče
Největší problém měl na střední s angličtinářkou, která ho chtěla nechat propadnout z AJ - což nesmí, vzhledem k tomu, že musí známkovat o stupeň lépe
takže se to časem zlepšilo? a o kolik? diagnozu má pořád stejnou?
On už pak na nějaké kontrole nebyl. Ani o nějaké stupnici nevím, že by ho zařadili, že je třeba desítka a v dospělosti trojka
Píše furt s chybama, ale u spousty těch slov ví, jak se píšou a když je v klidu a soustředí se, tak je napíše dobře. Prostě si to nějak zažil… Když spěchá nebo to neřeší, tak to napíše jakkoli a je mu to jedno. Ale neslyší to, jazykový cit nemá - to se asi ani naučit nedá.
Jinak má maturitu a je OSVČ, je chytrý a všecko… Není to žádná tragédie, i když trochu nervů vás to asi stát bude…
Angua píše:
On už pak na nějaké kontrole nebyl. Ani o nějaké stupnici nevím, že by ho zařadili, že je třeba desítka a v dospělosti trojkaPíše furt s chybama, ale u spousty těch slov ví, jak se píšou a když je v klidu a soustředí se, tak je napíše dobře. Prostě si to nějak zažil… Když spěchá nebo to neřeší, tak to napíše jakkoli a je mu to jedno. Ale neslyší to, jazykový cit nemá - to se asi ani naučit nedá.Jinak má maturitu a je OSVČ, je chytrý a všecko… Není to žádná tragédie, i když trochu nervů vás to asi stát bude…
NO jestli nebyl na kontrole nemohl čekat úlevy mě bylo řečeno že musíme chodit každý rok pro potvrzení a nové vyšetření před začátkem školního roku…
Jo, tak to v tom případě nevím, ale vím, že ten papír měl a vždycky ho dával. Zas tak jsem se o to nezajímala, řešila to mamka a o kontrole jí zřejmě neříkali nic (už je to taky dýl, bráchovi je 23 - je možné, že to bylo jinak
). Nebo je možné, že na základce párkrát byl, ale jak byl dospělý a měl by jít sám, tak to pochybuju… Ale v češtině to určitě brali i na střední, i když to neměl čerstvě potvrzené. Není to přece jenom věc, co by se dala jen tak rozchodit
![]()
Ale i když to měl čerstvě potvrzené (asi v 5. třídě?), tak třídní (češtinářka) to brala v potaz, ale angličtinářka vůbec
Je to pak i o lidech a o přístupu - v té angličtině to bylo vidět úplně nádherně. Když měl učitele, co měl dobrý přístup, dokázal motivovat atd., tak i můj bratr měl dvojku. Když měl nějakou kravku, kterou nějaké dys-nesmysly nezajímaly, najednou propadal ![]()
My doma měli kluka z DD (měl 10 let), který měl snad všechny DYS poruchy… první měsíc školy u nás jsem byla v šoku, neměla jsem s tím zkušenosti. Za nás se takové děti braly jako „blbé“ (80.léta). Nicméně jsem navštívila papírnictví, nakoupila sešity, několikery písanky pro 1.třídy, a začali jsme trénovat. Denně jsme se spolu učili minimálně hodinu, denně psaní, diktáty, čtení nahlas, apod. Už za měsíc byl znát pokrok. Na konci školního roku byl z kluka jedničkář a po DYS poruše ani památka.
Podle mě…je to jen o tréninku. Některým dětem prostě jen trochu déle trvá, než češtinu zcela pochopí a začne si uvědomovat, jak má psát a číst. Chce to trpělivost
![]()
DanMaj píše:
My doma měli kluka z DD (měl 10 let), který měl snad všechny DYS poruchy… první měsíc školy u nás jsem byla v šoku, neměla jsem s tím zkušenosti. Za nás se takové děti braly jako „blbé“ (80.léta). Nicméně jsem navštívila papírnictví, nakoupila sešity, několikery písanky pro 1.třídy, a začali jsme trénovat. Denně jsme se spolu učili minimálně hodinu, denně psaní, diktáty, čtení nahlas, apod. Už za měsíc byl znát pokrok. Na konci školního roku byl z kluka jedničkář a po DYS poruše ani památka.Podle mě…je to jen o tréninku. Některým dětem prostě jen trochu déle trvá, než češtinu zcela pochopí a začne si uvědomovat, jak má psát a číst. Chce to trpělivost![]()
Tak to vám kluka opravdu závidím, to ten můj školu nenávidí, nechce do ní chodit ráno nechce vztáb)´vat vše neguje, říká že je blbej, nic navíc kromě logopedie ho dělat nedonutím, má zvláštní povahu, jestliže se mu něco hodně nelíbí ubližuje si brečí a dokáže být uražený pod postelí třeba 4 hodiny v kuse
Domácí úkoly jsou provázeny nadávkamyi, keců má pořád hodně a to se mu věnuju nekřičím na něj vše mu vsvětluji když má nco špatně, ale on se urazí jakmile mu řeknu, že tad udělal chybu, že to má být tak a tak
je to s ním těžké… je možné, e to je těžkým porodem? než se narodil krvácela jsem a bylk trošku přidušený ![]()
No tak to u nás je taky problém dělat něco navíc. Na logopedii taky chodíme a ani tu moc doma nechce dělat
On okamžitě spustí takový brek, ve mně se úplně vyvolá pocit, že on je ten chudák a já má to složitější než ostatní. No s pí uč jsme měli docela problémy, nějak nechápala, že spousta věcí není v jeho silách. On je jinak absolutně ok, matiku zvládá perfektně. Teď jsme se s tou uč docela sehrály a ve trojce dostane novou a už dneska mi z toho není dobře. S aj vůbec nevíme, možná ho necháme ho neklasifikovat. S učitelkou se určitě budeš muset domluvit a uvidíš, ono možná ty mladší o tomhle vědí víc než ty „soudružky“ podle kterých tyhle děti byly jenom hloupé a nic víc.
A já mám pocit, že je to taky od porodu, byl přenášený 12 dní, pak vyvolávaný por, a pak honem, honem. Když si na to vzpomenu tak bych je
, ale pak si říkám, že to mohlo dopadnout hůř, když to člověk vidí… S tímhle jsou problémy, ale do budoucna z toho není až nějaký velký handicap!
Máme v rodině jednoho člena, který má více dys. Je to tedy holčička a kromě těch dys je spíš i průměr až podprůměr pokud jde o inteligenci. Rodiče neměli moc čas a trpělivost, uznali to, tak jsem jí za malou úplatu pomáhala já.
Při těchto věcech je opravdu důležité doma cvičit. Jsou i speciální cvičení, pochopila jsem, že mají za účel vytvořit novou cestu v mozku, jinou než je ta chybná. Je hodně důležité, aby se naučil soustředit, to pomáhá nejvíc. Pokud má dysortografii hodně těžkou, tak se toho úplně nezbaví asi nikdy, ale podstatný pokrok se udělat dá.
Pokud jde o učitelky, tak když má potvrzení, tak některé úlevy mít musí. Já se nedivím, že se někdy cukají, znám lidi, co mají potvrzení z poradny na plno věcí, žádají úlevy, ale vůbec doma necvičí a nesnaží se něco zlepšit.
Ty úlevy jsou z důvodu, aby děti neztrácely motivaci špatnými výsledky.
V dospělosti to už nikoho zajímat nebude, jenže do dospělosti se s tím dá cvičením hodně udělat.
Anonymní píše:DanMaj píše:Tak to vám kluka opravdu závidím, to ten můj školu nenávidí, nechce do ní chodit ráno nechce vztáb)´vat vše neguje, říká že je blbej, nic navíc kromě logopedie ho dělat nedonutím, má zvláštní povahu, jestliže se mu něco hodně nelíbí ubližuje si brečí a dokáže být uražený pod postelí třeba 4 hodiny v kuse
My doma měli kluka z DD (měl 10 let), který měl snad všechny DYS poruchy… první měsíc školy u nás jsem byla v šoku, neměla jsem s tím zkušenosti. Za nás se takové děti braly jako „blbé“ (80.léta). Nicméně jsem navštívila papírnictví, nakoupila sešity, několikery písanky pro 1.třídy, a začali jsme trénovat. Denně jsme se spolu učili minimálně hodinu, denně psaní, diktáty, čtení nahlas, apod. Už za měsíc byl znát pokrok. Na konci školního roku byl z kluka jedničkář a po DYS poruše ani památka.Podle mě…je to jen o tréninku. Některým dětem prostě jen trochu déle trvá, než češtinu zcela pochopí a začne si uvědomovat, jak má psát a číst. Chce to trpělivost![]()
Domácí úkoly jsou provázeny nadávkamyi, keců má pořád hodně a to se mu věnuju nekřičím na něj vše mu vsvětluji když má nco špatně, ale on se urazí jakmile mu řeknu, že tad udělal chybu, že to má být tak a tak
je to s ním těžké… je možné, e to je těžkým porodem? než se narodil krvácela jsem a bylk trošku přidušený
Porodem…to bych neřekla… spíš mi přijde, podle toho, jak popisuješ jeho chování, že je rozmazlený - prosím…nechci se tě nijak dotknout, jen mi přijde, že si s ním moc „hraješ“, někdy je přísnost na místě
U nás to taky nebylo zcela jednoduché, tak mamral, ale měl smůlu, řekla jsem, jdeme psát, a prostě musel. ![]()
Dobrý den, dnes jsme byly s osmiletým synem na vyšetření a ten určil diagnózu- DISORTOGRAFIE… tušila jsem, že tam nějaká vada bude tak jsem byla připravená, ale jak teď postupovat dále? Doktorka tvrdí, že to časem může úplně zmizet, že se vada cvičením a věkem bude zlepšovat?? V češtině syn plave opravdu hodně, je ve druhé třídě, čte a neví co čte, píše slova všechna dohromady, neumí říkat r,č,ď,ť,d,t...... Chodíme už od 4 let na logopedii, ale syn má gorické patro a horní zuby má při skusu zakrývají spodní, proto se mu špatně vyslovuje.. tím jak si to neumí říct tak ty slova potom i špatně píše…
je z toho špatný, jelikož jeho povaha chce být vždy ve všem nejlepší a už začal rozdíly od normálních dětí pocitovat… Máte někdo zkušenosti s disortografiií?? (omouvám se za tak dlouhý příspěvek
) 
měl by mít úlevy při diktátech-měl b psát každou druhou větu nebo místo diktátu dostat doplnovačku… učitelka by měla mírněji známkovat, ale bude??? M8me rozumnou mladou učitelku, ale ted ho známkuje opravdu přísně už domu přinesl i 4.